Επιτροπή προστασίας: 99 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2023, οι 72 Παλαιστίνιοι από το Ισραήλ

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των 99 δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που χάθηκαν παγκοσμίως το 2023 σκοτώθηκαν από το Ισραήλ στην επίθεση του στη Γάζα. Σύμφωνα με την  έκθεση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), πρόκειται για τον  υψηλότερο αριθμό θανάτων που καταγράφηκε από τον οργανισμό από το 2015.  Η συντριπτική πλειοψηφία (72 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ) ήταν Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Αντίθετα, εκτός αυτής της σύγκρουσης, το 2023 συνολικά 22 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν σε 18 κράτη

Τον Δεκέμβριο του 2023, το CPJ ανέφερε ότι περισσότεροι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του πολέμου Ισραήλ-Γάζας από ό,τι έχουν σκοτωθεί ποτέ σε μια χώρα για έναν ολόκληρο χρόνο.

«Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του CPJ Jodie Ginsberg. «Η τεράστια απώλεια που υπέστησαν οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σε αυτόν τον πόλεμο θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη δημοσιογραφία όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν. Κάθε δημοσιογράφος που σκοτώνεται είναι ένα ακόμη πλήγμα για την κατανόησή μας για τον κόσμο».

Η CPJ έχει εκφράσει ανησυχίες για την προφανή στόχευση μελών των μέσων ενημέρωσης από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και διερευνά εάν δώδεκα δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν έγιναν εσκεμμένα στόχος Ισραηλινών στρατιωτών. Όπως φαίνεται από την έκθεση «Deadly Pattern» της CPJ τον Μάιο του 2023 , ο ισραηλινός στρατός έχει μακρύ ιστορικό δολοφονιών δημοσιογράφων, με τουλάχιστον 20 δημοσιογράφους να έχουν δολοφονηθεί σε διάστημα 22 ετών αλλά κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για αυτούς τους θανάτους.

Η CPJ ζήτησε γρήγορες, διαφανείς και ανεξάρτητες έρευνες για όλες τις δολοφονίες δημοσιογράφων από το IDF και έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τα εμπόλεμα μέρη ότι οι δημοσιογράφοι είναι άμαχοι και η σκόπιμη στόχευση τους αποτελεί έγκλημα πολέμου. Ομοίως, η CPJ είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου και να διασφαλίσει τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων από τη δημοσιογραφική κάλυψη. Οι δημοσιογράφοι είναι “μάρτυρες πρώτης γραμμής” και το έργο τους θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο στα δικαστήρια.

Εξαιρουμένων των θανάτων στο Ισραήλ, τη Γάζα και τον Λίβανο, οι δολοφονίες μειώθηκαν αισθητά το 2023. Ωστόσο, τα στοιχεία του CPJ για το 2023 δείχνουν ότι η στόχευση δημοσιογράφων παραμένει σταθερή σε χώρες, όπως οι Φιλιππίνες , το Μεξικό και η Σομαλία. Ακόμη και εκεί όπου ο συνολικός αριθμός των δολοφονιών δημοσιογράφων έχει μειωθεί, οι μη θανατηφόρες επιθέσεις συνεχίζονται και οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να φυλακίζονται, ο αριθμός τους συνιστά ρεκόρ. 

Οι μικρότεροι αριθμοί θανάτων δεν υποδηλώνουν απαραίτητα αυξημένη ασφάλεια. Ενώ οι δολοφονίες στο Μεξικό μειώθηκαν από το ρεκόρ των 13 το 2022 σε δύο το 2023 , οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν επιθέσεις, παρενοχλήσεις, απειλές και απαγωγές εν μέσω διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος σε μια από τις πιο θανατηφόρες χώρες του κόσμου για τον Τύπο. Επιδεινώνοντας την κατάσταση, οι κυβερνητικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν δημοσιογράφους και υπερασπιστές των δικαιωμάτων, και ένας σημαντικός αριθμός δημοσιογράφων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του ή να εγκαταλείψει το επαγγέλμα του, λόγω βίας.

Από το 1992 έως το 2023, 94 από τους 96 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στις Φιλιππίνες δολοφονήθηκαν σε σχέση με τη δουλειά τους, οι δημοσιογράφους του ραδιοφώνου είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη χώρα.

Στο Καμερούν, η δολοφονία δύο δημοσιογράφων, του Martinez Zogo και του Jean-Jacques Ola Bebe , συνέβη στη μέση μιας διαδοχικής μάχης για την εξουσία μεταξύ κυβερνητικών φατριών. Η μείωση των δολοφονιών δημοσιογράφων εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία, από 13 θανάτους λόγω εργασίας το 2022 σε δύο το 2023 , ήταν μια απάντηση στη βελτιωμένη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια μαζί με τη σταθεροποίηση των ζωνών μάχης.

Σε όλο τον κόσμο, οι υπάρχοντες μηχανισμοί για την προστασία της ασφάλειας των δημοσιογράφων συνήθως αποτυγχάνουν να θωρακίσουν τον Τύπο και οι δολοφόνοι δημοσιογράφων αποφεύγουν τακτικά τη δικαιοσύνη καθώς οι τοπικές έρευνες καθυστερούν , αποτυγχάνουν ή απλώς δεν ξεκινούν ποτέ.

Η αναφορά του CPJ είναι διαθέσιμη στο cpj.org στα Αραβικά , Αγγλικά , Γαλλικά , Εβραϊκά , Πορτογαλικά , Ρωσικά και Ισπανικά .

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *