Νέα καταγγελία ΟΗΕ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων γυναικών

Πηγή: historyphotographed-Instagram

αναδημοσίευση από το info-war

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε με ανακοίνωσή του στις 19 Φεβρουαρίου 2024 την «έντονη ανησυχία»εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ «για τις αξιόπιστες καταγγελίες κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες εξακολουθούν να υποβάλλονται οι Παλαιστίνιες γυναίκες και τα κορίτσια στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη».

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ — μεταξύ των οποίων η Ειδική Εισηγήτρια για τη βία εναντίον γυναικών και κοριτσιών, Ριμ Αλσαλέμ, και η Ειδική Εισηγήτρια για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις παλαιστινιακές περιοχές που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, όπως και τα μέλη της ομάδας εργασίας για τις διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών — αναφέρονται σε καταγγελίες για «αυθαίρετες εκτελέσεις» Παλαιστίνιων γυναικών και κοριτσιών στη Γάζα, συχνά μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, όπως τα παιδιά τους.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις αναφορές για την εσκεμμένη στοχοποίηση και την εξωδικαστική δολοφονία Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών σε μέρη όπου αναζήτησαν καταφύγιο ή ενώ διέφευγαν. Ορισμένες από αυτές φέρονται να κρατούσαν λευκά κομμάτια υφάσματος όταν σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ή συνεργαζόμενες με αυτόν δυνάμεις», αναφέρουν.

Εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για την «αυθαίρετη κράτηση» Παλαιστίνιων γυναικών και κοριτσιών, με πολλές να «φέρονται να έχουν υποστεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, να τους έχουν αρνηθεί σερβιέτες, τρόφιμα και φάρμακα και να έχουν ξυλοκοπηθεί άγρια», ενώ σε τουλάχιστον μία περίπτωση, «Παλαιστίνιες γυναίκες που κρατούνταν στη Γάζα φέρονται να κρατήθηκαν σε κλουβί υπό βροχή και κρύο, χωρίς φαγητό».

«Μας θλίβουν ιδιαίτερα οι αναφορές ότι οι Παλαιστίνιες γυναίκες και τα κορίτσια που κρατούνται έχουν επίσης υποστεί πολλαπλές μορφές σεξουαλικής επίθεσης, όπως το να τις γδύνουν και να τις ψάχνουν άνδρες αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού. Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιες κρατούμενες φέρονται να βιάστηκαν, ενώ άλλες φέρονται να απειλήθηκαν με βιασμό και σεξουαλική βία», ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες και σημείωσαν πως φωτογραφίες γυναικών κρατουμένων σε εξευτελιστικές συνθήκες φέρεται επίσης να τραβήχτηκαν από τον ισραηλινό στρατό και να ανέβηκαν στο διαδίκτυο.

 

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, υπάρχει άγνωστος αριθμός γυναικών και κοριτσιών που αγνοούνται, έπειτα από «την επαφή τους με τον ισραηλινό στρατό». «Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ την υποχρέωσή της να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη ζωή, την ασφάλεια, την υγεία και την αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων γυναικών και κοριτσιών και να διασφαλίσει ότι καμία δεν θα υποστεί βία, βασανιστήρια, κακομεταχείριση ή εξευτελιστική μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας», αναφέρουν.

Ζήτησαν να διεξαχθεί «ανεξάρτητη, αμερόληπτη, άμεση, εμπεριστατωμένη και αποτελεσματική έρευνα» για τις καταγγελίες και να συνεργαστεί το Ισραήλ με τις έρευνες αυτές. «Στο σύνολό τους, αυτές οι φερόμενες πράξεις μπορεί να συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου και συνιστούν σοβαρά εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές ποινικό δίκαιο, τα οποία θα μπορούσαν να διωχθούν βάσει του Καταστατικού της Ρώμης», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες. «Οι υπεύθυνοι για αυτά τα προφανή εγκλήματα πρέπει να λογοδοτήσουν και τα θύματα και οι οικογένειές τους δικαιούνται πλήρη αποζημίωση και δικαιοσύνη», πρόσθεσαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *