Γιατί η εφημερίδα το Μανιφέτο εξυμνεί αποκλειστικά τον Κυριακή Μητσοτάκη; Γιατί η ιταλική εφημερίδα El Manifesto κατήγγειλε την εν λόγω εφημερίδα για “κλοπή”; Ποιο είναι τελικά το manifesto που για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων κατηγόρησε τα θύματα; Το ρεπορτάζ του Σταύρου Μιχαλούδη στο solomon δίνει όλες τις απαντήσεις.

Η ιταλική εφημερίδα στην καταγγελία που έκανε το 2022, υποστηρίζει πως στο manifesto δεν βρίσκει κανείς χρονογραφήματα, ρεπορτάζ, ή έρευνες, παρά μόνο «άρθρα γνώμης και πολιτικές πολεμικές που από τη μια εξυμνούν τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του και από την άλλη επιτίθενται ανελέητα στην αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ». Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως “Το Solomon παρακολουθεί το περιεχόμενο αρχικά της ιστοσελίδας και στη συνέχεια του εντύπου απ’ όταν, στις 15 Απριλίου 2022, ανακοινώθηκε (με μια φωτογραφία που έδειχνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρωτοσέλιδο) στους αναγνώστες της ιστοσελίδας πως «tomanifesto.gr πολύ σύντομα δεν θα πορεύεται μόνο», και στη συνέχεια, στις 14 Μαΐου 2022, γνωστοποιήθηκε πως το πρώτο φύλλο της καθημερινής εφημερίδας θα κυκλοφορούσε δύο ημέρες αργότερα, στις 16 Μαΐου 2022.

Και η αλήθεια είναι πως το συμπέρασμα της ιταλικής εφημερίδας μάλλον δεν είναι άδικο. Εάν το στίγμα του manifesto δεν είχε γίνει κατανοητό από την ανακοίνωση του λανσαρίσματος της εφημερίδας, η πρώτη ευκαιρία δόθηκε ήδη με το πρώτο φύλλο, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο, «ισχυρός εταίρος, όχι φτωχός συγγενής» και η ομιλία του στο Κογκρέσο «κομβικής σημασίας». Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας «έτρεξε μόνος του… και βγήκε πρώτος» στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εφημερίδα ενημερώνει για την αγωγή που κατέθεσε για την υπόθεση Novartis ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και φιλοξενεί δύο άρθρα: ένα του γραμματέα της ΝΔ, Παύλου Μαρινάκη, και ένα του γενικού διευθυντή της ΝΔ, Γιάννη Μπρατάκου. Ίδια είναι η εικόνα και στα επόμενα πρωτοσέλιδα του manifesto.

Πρωτοσέλιδα της πρώτης εβδομάδας κυκλοφορίας της manifesto.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία «ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΙΚΕ» (διακριτικός τίτλος «TO MANIFESTO»), που εκδίδει την ιστοσελίδα tomanifesto.gr, συστάθηκε στις 9 Μαΐου 2019 στην Καλλιθέα Αττικής.

Το εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας, που ανέρχεται σε 8.000 ευρώ, καλύφθηκε από τις εισφορές των δύο εταίρων της εταιρείας: των δημοσιογράφων Χάρη Παυλίδη και Αλέξανδρου Παπασταθόπουλου.

Ωστόσο, παρότι η νομοθεσία προβλέπει πως για τις ΙΚΕ (νομική μορφή της εταιρείας) η υποχρέωση δημοσιότητας εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ υφίσταται, τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει κανέναν ισολογισμό.

Οι μοναδικές δημοσιεύσεις στο ΓΕΜΗ αφορούν διάφορες τροποποιήσεις στο καταστατικό της. Ως εκ τούτου, δεν είναι γνωστές οι πηγές χρηματοδότησης του Μέσου, καθώς και η αναλογία των εσόδων και εξόδων του.

Από την ενίσχυση των ΜΜΕ για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον κορονοϊό (λίστα Πέτσα), το tomanifesto.gr έλαβε 10.000 ευρώ.

 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ το διαβάζετε εδώ στη σελίδα του Solomon

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *