“779 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν το 2023, 547 θα περάσουν την Πρωτοχρονιά στη φυλακή”, είναι τίτλος που έδωσαν οι “Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα” στη νέα τους έκθεση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την οργάνωση “η αυθαίρετη φυλάκιση δημοσιογράφων χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές χώρες για την καταστολή του δικαιώματος στις ειδήσεις και την ενημέρωση. Σχεδόν 800 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν κάποια στιγμή το 2023 και σχεδόν 550 θα περάσουν τις αρχές του 2024 στη φυλακή. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς κρατούνται σε τέσσερις μόνο χώρες – Κίνα, Μιανμάρ, Λευκορωσία και Βιετνάμ.
Η φυλάκιση χρησιμοποιείται για τη δίωξη δημοσιογράφων σε σχεδόν τις μισές χώρες του κόσμου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος έχει τεθεί υπό κράτηση σε σχέση με το έργο του σε 86 χώρες. Συνολικά 779 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν κάποια στιγμή το 2023 και 547 βρίσκονται επί του παρόντος στη φυλακή ή σε κατ’ οίκον περιορισμό σε συνολικά 45 χώρες. Οι ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν φέτος σε δημοσιογράφους κυμαίνονταν από μία εβδομάδα έως 20 χρόνια.
Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων στον κόσμο – με 121 κρατούμενους, ακολουθεί η Μιανμάρ (69), η οποία επέβαλε τη μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης καταδικάζοντας τον φωτορεπόρτερ Sai Zaw Thaike σε 20 χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες της «παραπληροφόρησης».
Πόλεμος Ισραήλ – περισσότεροι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν
Ο αριθμός των Παλαιστινίων δημοσιογράφων που συλλαμβάνονται και κρατούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις έχει αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 34 εξακολουθούν να κρατούνται στα τέλη του 2023. Οι περισσότεροι κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους 19 από αυτούς που υπόκεινται σε διοικητική κράτηση – μια μορφή «προληπτικής» κράτησης σύμφωνα με την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να κρατήσουν οποιονδήποτε χωρίς δικαστική διαδικασία για «λόγους ασφαλείας». Η κράτηση αυτή συμβαίνει κυρίως στη Δυτική Όχθη και προστίθεται στη θανατηφόρα δίωξη στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 76 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό από την έναρξη του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 16 κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. ***
Ρεκόρ ποινών για γυναίκες δημοσιογράφους
Οι ποινές που επιβλήθηκαν σε γυναίκες δημοσιογράφους έσπασαν ρεκόρ το 2023. Καμία γυναίκα δημοσιογράφος δεν είχε καταδικαστεί σε περισσότερα από 10 χρόνια φυλάκιση από το 2019, αλλά έξι από τις οκτώ μεγαλύτερες ποινές το 2023 επιβλήθηκαν σε γυναίκες δημοσιογράφους. Υποβάλλονται σε φρικτές διώξεις στο Ιράν, όπου οι Elaheh Mohammadi και Niloofar Hamedi καταδικάστηκαν σε 12 και 13 χρόνια φυλάκισης, αντίστοιχα στη Λευκορωσία, η αυταρχική κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο επέβαλε ποινές φυλάκισης από 10 έως 12 χρόνια στις Maryna Zolatava , Liudmila Chekina και Valeriya Kastsiuhova. Στο Μπουρούντι, τέλος η Floriane Irangabiye μια από τις λίγες γυναίκες δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν στην υποσαχάρια Αφρική, εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών .
«Κάθε δημοσιογράφος στη φυλακή είναι εξ ορισμού δημοσιογράφος που εμποδίζεται να εργαστεί. Είναι όμως και ένας δημοσιογράφος που θα τρομοκρατηθεί στο μέλλον. Και είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες συνάδελφοι που αισθάνονται την απειλή να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους. Έτσι, το δικαίωμα στις ειδήσεις και την ενημέρωση εκατομμυρίων ανθρώπων παραβιάζεται. Πίσω από αυτές τις στατιστικές, κρύβονται ανθρώπινες τραγωδίες και πολιτικές συνέπειες. Χαιρετίζω το κουράγιο όλων αυτών των δημοσιογράφων, γυναικών και ανδρών, που τόλμησαν να αντιμετωπίσουν γενναία τους κινδύνους που επιβάλλουν οι αυταρχικές κυβερνήσεις. Και ευχαριστώ την ομάδα της RSF, ειδικά τους ανταποκριτές μας σε περισσότερες από 130 χώρες, που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να επιτύχουν την απελευθέρωσή τους.
Christophe Deloire, Γενικός Γραμματέας του
Ομαλοποιήθηκε η φυλάκιση στην Τουρκία και το Ιράν
Η Τουρκία και το Ιράν ήταν από τους μεγαλύτερους δεσμοφύλακες δημοσιογράφων το 2023. Οι κυβερνήσεις τους χρησιμοποιούσαν συνεχώς την κράτηση – συχνά επαναλαμβανόμενη βραχυχρόνια κράτηση – ως τρόπο εκφοβισμού των δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέλαβε σχεδόν 50 δημοσιογράφους στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του 2023 και πέντε κρατούνται ακόμη στο τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Κούρδων δημοσιογράφων. Στο Ιράν, 58 δημοσιογράφοι πέρασαν περισσότερες από 48 ώρες στις κρατικές φυλακές κατά τη διάρκεια του 2023 και 21 παραμένουν φυλακισμένοι, συμπεριλαμβανομένων πέντε γυναικών. Η δίωξη των μέσων ενημέρωσης από το Ιράν έχει αυξηθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων ως απάντηση στον θάνατο του Mahsa Amini υπό την αστυνομία στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.
Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία συντρίβεται στο Βιετνάμ, τη Ρωσία και το Αφγανιστάν
Το Βιετνάμ, η Ρωσία και το Αφγανιστάν συγκαταλέγονται επίσης στις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους. Στο Βιετνάμ, όπου τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να ακολουθούν τις εντολές του μεμονωμένου κόμματος, 43 δημοσιογράφοι πέρασαν τουλάχιστον 48 ώρες υπό κράτηση το 2023 και 36 κρατούνται επί του παρόντος. Περιλαμβάνουν 20 μπλόγκερ όπως ο Nguyen Lan Thang , ο οποίος καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση τον Απρίλιο του 2023 για «αντικρατική προπαγάνδα».
Στη Ρωσία, σε ένα εχθρικό κλίμα προς τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και το προσωπικό των μέσων ενημέρωσης, 34 δημοσιογράφοι κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών και 29 εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή έως τις 29 Δεκεμβρίου. Περιλαμβάνουν δύο πολίτες των ΗΠΑ : τον ρεπόρτερ της Wall Street Journal , Evan Gershkovich , ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία, και την Alsu Kurmasheva , μια δημοσιογράφο με διπλή υπηκοότητα Ρωσίας και Αμερικής που εργάζεται για το Radio Free Europe/Radio Liberty στην Πράγα, η οποία συνελήφθη ενώ επισκεπτόταν την οικογένειά της στην Ρωσία και κατηγορείται για αποτυχία να προσδιορίσει τον εαυτό της ως «ξένο πράκτορα».
Οι κατηγορίες για κατασκοπεία χρησιμοποιούνται επίσης εναντίον δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν, όπου η πολυαναμενόμενη απελευθέρωση του Mortaza Behboudi στις 18 Οκτωβρίου 2023 υπογράμμισε τους κινδύνους της δημοσιογραφίας υπό τους Ταλιμπάν , οι οποίοι διώκουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης από τότε που ανέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021. Φυλάκισαν 21 δημοσιογράφους το 2023 και σήμερα κατέχουν τρεις.
Φυλακισμένος σε πολιτικές κρίσεις, εμφύλιο πόλεμο
Οι εκλογές ενέτειναν την αδυσώπητη δίωξη των ΜΜΕ στην Αίγυπτο το 2023 από τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, με αποτέλεσμα συνολικά 20 δημοσιογράφοι και μπλόγκερ να κρατούνται επί του παρόντος. Περιλαμβάνουν έναν μπλόγκερ γνωστό ως Mohamed Oxygen , τον ιδρυτή του ιστολογίου Oxygen Misr , ο οποίος κρατείται από το 2019 με την κατηγορία της «δημοσίευσης ψεύτικων ειδήσεων» για κάλυψη αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Βραβευμένος με το Βραβείο Θάρρους της RSF 2023 , τέθηκε σε απομόνωση στη φυλακή Badr του Καΐρου από τον Μάιο του 2023 για την υπεράσπιση ενός συντρόφου του.
Η κάλυψη των ένοπλων συγκρούσεων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φυλάκιση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρχές στοχοποιούν δημοσιογράφους στην Αιθιοπία , όπου 14 κρατούνται αυτή τη στιγμή και 22 φυλακίστηκαν το 2023, καθώς οι μάχες εντάθηκαν στην περιοχή της Αμχάρα και η κυβέρνηση διέλυσε τις περιφερειακές στρατιωτικές δυνάμεις.
***Σημείωση: Στο εν λόγω κείμενο η οργάνωση μιλά για 76 Παλαιστινίους δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις των Ισραηλινών στη Γάζα. Ωστόσο στην ετήσια αναφορά της κάνει λόγο για 52 νεκρούς δημοσιογράφους…
Πηγή: rsf