Κρατική διαφήμιση υπέρ …πλειστηριασμών, αντισυνταγματική παράταση της προσωρινής νομιμότητας στην TV

** Τα μικρά των media στο τέλος του 2023

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται η κρατική διαφήμιση, δείγμα για το πως θα συνεχιστεί ο έλεγχος των μίντια και το 2024. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα πρώτα κονδύλια που εγκρίθηκαν για τη Νέα Χρονιά είναι αυτό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την ‘εκστρατεία ενημέρωσης ευάλωτων δανειοληπτών” ύψους 4.588.000 ευρώ. Αυτά είναι τα “αργύρια” της φίμωσης δημοσιογράφων και μίντια στις ειδήσεις για τους πλειστηριασμούς σπιτιών και περιουσίας. Όπως είναι κατανοητό καμία είδηση, πληροφορία ή ρεπορτάζ για αυτούς δεν θα περάσει στα ΜΜΕ. Το διαπιστώσαμε ήδη με την αυτοκτονία δανειολήπτη στην Ελευσίνα.

Κάτι τρέχει στο μεταξύ με τις μετρήσεις τηλεθέασης της Nielsen. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των καναλιών με την εταιρεία μέτρησης μετά από καταγεγραμμένα λάθη της μέτρησης φαίνεται πως δεν απέδωσαν. Τα κανάλια αποφάσισαν να αναθέσουν σε άλλη, τρίτη εταιρεία τον έλεγχο αξιοπιστίας των μετρήσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται να υπογράψουν σύμβαση ολίγων μηνών και όχι έτους με τη Nielsen.

Εγκρίθηκε από το Μαξίμου και ο νέος προϋπολογισμός της ΕΡΤ για το 2024. Το αίτημα της διοίκησης για αύξηση του ανταποδοτικού τέλους κατά μισό ευρώ έχει ξεσηκώσει ήδη διαμαρτυρίες ακόμη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Για το επόμενο έτος η ΕΡΤ προϋπολογίζει κέρδη μόλις 10 χιλιάδες ευρώ, τα έσοδα είναι 210.434.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 191 εκατ. από το ανταποδοτικό τέλος και τα έξοδα 210. 424.000 ευρώ. Το σύνολο των μεικτών αμοιβών για το προσωπικό, μόνιμο συν συμβασιούχοι(1.942 άτομα) ανέρχεται σε 64.200.000 ευρώ.

Όπως ακριβώς αναμενόταν η κυβέρνηση της ΝΔ παρέτεινε για μια ακόμη χρονιά το καθεστώς της “προσωρινής νομιμότητας” στα περιφερειακά κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Παράταση που είναι βέβαια αντισυνταγματική, λεπτομέρεια ωστόσο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρακτικά κρατά σε ανοιχτή ομηρία και διαπραγμάτευση τους ιδιοκτήτες των καναλιών σε Αττική και περιφέρεια στους οποίους παράλληλα “δωρίζει” για έναν ακόμη χρόνο την απαλλαγή πληρωμής του Ειδικού Φόρου διαφήμισης. Φόρος που θυμίζουμε πως έχει ήδη καταργηθεί για τους ιδιωτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Παράλληλα παρατάθηκε και η εκπομπή των καναλιών της ψηφιακής Digea σε τυπική ευκρίνεια. Τη στιγμή που η τηλεόραση παγκοσμίως μετακομίζει στο διαδίκτυο και εκπέμπει ψηφιακό σήμα με τεχνολογία 4 Κ, στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών απαλλάσσονται από την υποχρέωση να εκπέμψουν το τηλεοπτικό σήμα σε υψηλή ευκρίνεια. Όχι για τους μετόχους τους αλλά για τους πελάτες που ακριβοπληρώνουν τη χωρητικότητα για να εκπέμπεται με σπασίματα η εικόνα τους. Ο λόγος αυτής της παράτασης είναι προφανής, δεν θέλουν να πληρώσουν για καμία ψηφιακή επένδυση.Κι ας έλεγαν το 2016 πως στις συχνότητες (τους) χωράνε 64 κανάλια σε υψηλή ευκρίνεια…

Η είδηση ότι η λίγο πριν τα Χριστούγεννα ότι η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα εναντίον του Χ του Ελον Μάσκ με αιτιολογία τη μετάδοση “παράνομου περιεχομένου στο πλαίσιο των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ” στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου περί ψηφιακών υπηρεσιών, επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις εκτιμήσεις περί διατάξεων “ψηφιακής λογοκρισίας”. Παρά το γεγονός ότι το Χ κατέβασε όλους τους λογαριασμούς που σχετίζονταν με τον παλαιστινιακό αγώνα όπως της ζητήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, η Κομισιόν των γερακιών πολέμου απαιτούν περαιτέρω λογοκρισία και φίμωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *