Ελευθερία του Τύπου σημαίνει έλεγχος της γλώσσας της τεχνητής νοημοσύνης

Η άποψη ότι το GenAI είναι απλώς το πιο πρόσφατο τεχνολογικό εργαλείο για να αξιοποιήσουν οι δημοσιογράφοι και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, αγνοεί πώς αυξάνει δραματικά την εξάρτηση της βιομηχανίας από τις εταιρείες τεχνολογίας.

Μετά το σεμινάριο της ΕΣΗΕΑ για την έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο χώρο των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας, η ΠΟΕΣΥ διοργανώνει Ημερίδα για την ΤΝ και τα ΜΜΕ: Προκλήσεις και προοπτικές”. (H Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 στην ΕΣΗΕΑ). Αν και καθυστερημένα ο δημοσιογραφικός κλάδος άρχισε να προβληματίζεται για την έλευση των προγραμμάτων AL σε μεγάλους εκδοτικούς ομίλους παγκοσμίως. Επιμένει ωστόσο στις “προοπτικές και τις προκλήσεις”, όταν μεγάλοι διεθνείς δημοσιογραφικοί Οργανισμοί και πανεπιστημιακά ιδρύματα προειδοποιούν για δυσμενείς επιπτώσεις στη δημοσιογραφία και την Ελευθερία του Τύπου με την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση της Al στα μίντια. Ένα τέτοιο άρθρο με πληθώρα πληροφοριών αναδημοσιεύουμε από το Ίδρυμα Nieman lab των ΗΠΑ.

Τα γενετικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν σαν «στοχαστικοί παπαγάλοι», χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα για να μαντέψουν σειρές λέξεων και τοποθετήσεις pixel. Αυτό είναι ασύμβατο με έναν ελεύθερο Τύπο που λέει τα δικά του λόγια.

1 comment for “Ελευθερία του Τύπου σημαίνει έλεγχος της γλώσσας της τεχνητής νοημοσύνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *