Στρατιωτική λογοκρισία και στα ΜΜΕ του Ισραήλ

αναδημοσίευση από το niemanlab

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει στο στόχαστρό της την εφημερίδα Haaretz και απειλεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης

Η ισραηλινή κυβέρνηση ασκεί πίεση στην αριστερή εφημερίδα Haaretz να ενταχθεί και να στηρίξει την κυβέρνηση στη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα. Ο υπουργός Επικοινωνιών Shlomo Karhi, πρότεινε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην εφημερίδα, κατηγορώντας την για «ψέματα, ηττοπαθή προπαγάνδα» και «σαμποτάρισμα του Ισραήλ σε καιρό πολέμου». Η πρόταση στοχεύει στην  ακύρωση των κρατικών συνδρομών στο έντυπο  και στην «απαγόρευση της δημοσίευσης επίσημων ανακοινώσεων». Σε απάντηση, η Ένωση Ισραηλινών Δημοσιογράφων χαρακτήρισε την κίνηση «λαϊκίστικη πρόταση χωρίς καμία δυνατότητα λογικής». Η Haaretz, η οποία είναι μια ανεξάρτητη καθημερινή εφημερίδα, εκδίδει από το 1919 και έχει γίνει συχνά στόχος δεξιών διοικήσεων.

Στις 20 Οκτωβρίου η κυβέρνηση θέσπισε  κανονισμούς έκτακτης ανάγκης , δίνοντάς της τη δυνατότητα να κλείσει προσωρινά τα ξένα μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται επιβλαβή για τη χώρα. Αυτή η νομοθεσία επιτρέπει το κλείσιμο και τον αποκλεισμό σήματος οποιουδήποτε μέσου για 30 ημέρες κάθε φορά. Η Haaretz σημείωσε  στις 15 Οκτωβρίου ότι ένα προηγούμενο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Περιορισμός της βοήθειας στον εχθρό μέσω της επικοινωνίας» περιελάμβανε σχέδια για σαρωτικούς περιορισμούς στα εγχώρια καθώς και στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Τελικά το πρώτο δεν συμπεριλήφθηκε στον νέο νόμο.

Η πρόθεση του Karhi με αυτή τη νομοθεσία ήταν επίσης να κλείσει τον τηλεοπτικό σταθμό του Κατάρ Al Jazeera. Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση λόγω του  ρόλου του Κατάρ  στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για ομήρους και κρατουμένους. Στις 13 Νοεμβρίου,  οι Times of Israel  ανέφεραν ότι η ίδια νομοθεσία χρησιμοποιήθηκε για την αποτροπή εκπομπών του λιβανικού καναλιού Al-Mayadeen TV στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για «λόγους ασφαλείας».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ  , Yoav Gallant, κατηγόρησε  το δίκτυο ότι είναι «φερέφωνο της Χεζμπολάχ» και οι δημοσιογράφοι του ότι «υποστηρίζουν τον τρόμο ενώ παριστάνουν τους δημοσιογράφους».

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου,  δύο από τους δημοσιογράφους του σταθμού  σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο. Ο ανταποκριτής Farah Omar και ο χειριστής κάμερας Rabih al-Maamari κάλυπταν πυρά μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στο Tayr Harfa, ένα μίλι από τα ισραηλινά σύνορα, όταν χτυπήθηκαν.

Στον ιστότοπό της, η  Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων ζήτησε « ανεξάρτητη έρευνα  για τη δολοφονία δημοσιογράφων». Τόνισε ότι «οι δημοσιογράφοι είναι πολίτες που κάνουν σημαντική δουλειά σε περιόδους κρίσης και δεν πρέπει να γίνονται στόχος αντιμαχόμενων πλευρών».

Το  CPJ  αναφέρει ότι 57 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης. Αυτό περιλαμβάνει 50 Παλαιστίνιους, τέσσερις Ισραηλινούς και τρεις Λιβανέζους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα  κατατάσσουν το Ισραήλ στην 97η θέση στην κατάταξή του για την Ελευθερία του Τύπου σε 180 χώρες, πάνω από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και κάτω από την Αλβανία. Σημειώνει:

Υπό τη στρατιωτική λογοκρισία του Ισραήλ, η αναφορά σε διάφορα ζητήματα ασφαλείας απαιτεί προηγούμενη έγκριση από τις αρχές. Εκτός από τη δυνατότητα αγωγής για συκοφαντική δυσφήμιση, οι δημοσιογράφοι μπορούν επίσης να κατηγορηθούν για ποινική δυσφήμιση και «προσβολή δημοσίου λειτουργού». Υπάρχει νόμος για την ελευθερία της πληροφόρησης, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Οι περιορισμοί στον Τύπο εισήχθησαν για πρώτη φορά με τους « Κανονισμούς Άμυνας (έκτακτης ανάγκης) » που τέθηκαν σε ισχύ από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια της παλαιστινιακής εντολής και καταργήθηκαν όταν έφυγαν το 1948. Αλλά μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους οι κανονισμοί ενσωματώθηκαν στην ισραηλινή νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem, η κληρονομική νομοθεσία της εποχής της εντολής που αφορά την κατεδάφιση σπιτιών, την κράτηση ατόμων και την απαγόρευση κυκλοφορίας χρησιμοποιείται συνεχώς στα Κατεχόμενα Εδάφη  .

Σύμφωνα με  τους Times of Israel  όσον αφορά την εγχώρια λογοκρισία, «οποιαδήποτε άρθρα τόσο στα παραδοσιακά μέσα όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» που αφορούν την ασφάλεια και τις πληροφορίες πρέπει να αποστέλλονται στον αρχιλογοκριτή, ταξίαρχο Kobi Mandelblit, για έγκριση πριν από τη δημοσίευση. Αυτό είναι απολύτως σύμφωνο με  τους Κανονισμούς Άμυνας (Εκτείκτης Ανάγκης) 1945.

Οι Times  ανέφεραν  ότι η δημοσιογραφία της Haaretz «υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την πολεμική προσπάθεια, αν και επικρίνει έντονα την κυβέρνηση που την ηγείται».

Επιτιθέμενος στην εφημερίδα, ο Shlomo Karhi έγραψε μια επιστολή στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Yossi Fuchs, στην οποία παρέθεσε μερικά κομμάτια που στην πραγματικότητα ήταν στήλες γνώμης και όχι απλές ειδήσεις.

Το ένα γράφτηκε από  τον Γκίντεον Λέβι  στις 9 Οκτωβρίου, με τίτλο: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να φυλακίσει δύο εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας χωρίς να πληρώσει ένα σκληρό τίμημα». Στο άρθρο ο Levy έλεγε: «Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η ισραηλινή αλαζονεία. την ιδέα ότι δεν θα πληρώσουμε ποτέ το τίμημα και θα τιμωρηθούμε γι’ αυτό. Θα συνεχίσουμε ανενόχλητοι».

Σε μια άλλη στήλη,  η Amira Hass , αναφέρθηκε επίσης ως απόδειξη της «ηττοπαθούς και ψευδούς προπαγάνδας» της Haaretz. Η Karhi παρέθεσε ένα άρθρο που έγραψε στις 10 Οκτωβρίου: «Σε λίγες μέρες οι Ισραηλινοί πέρασαν αυτό που οι Παλαιστίνιοι έχουν βιώσει ως ρουτίνα για δεκαετίες, και εξακολουθούν να βιώνουν – στρατιωτικές εισβολές, θάνατος, σκληρότητα, σκοτωμένα παιδιά, πτώματα στοιβαγμένα σε ο δρόμος.”

Σε απάντηση στις επιθέσεις του Karhi στην εφημερίδα, ο εκδότης της Haaretz, Amos Schocken, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί «να καταπνίξει τον ελεύθερο Τύπο στο Ισραήλ». Σε  μια ανάρτηση στο X  (πρώην Twitter) έγραψε: «Όταν η κυβέρνηση του Νετανιάχου θέλει να μας κλείσει, ήρθε η ώρα να διαβάσουμε τη Haaretz».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *