Ισραήλ-Παλαιστίνη: Ο πιο θανατηφόρος πόλεμος ενάντια στους δημοσιογράφους

Από τους Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα 

Κανένας άλλος πόλεμος του 21ου αιώνα δεν έχει ξεκινήσει με τόσο θανατηφόρο τρόπο για τους δημοσιογράφους. Τριάντα τέσσερις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γάζα. Τουλάχιστον 12 από αυτούς έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια κάλυψης γεγονότων, οι περισσότεροι από αυτούς από ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα.

Το σύνολο των 34 δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου σε μια τόσο μικρή περιοχή είναι φρικτό. Περιλαμβάνουν τουλάχιστον 12 ρεπόρτερ που σκοτώθηκαν σε σχέση με τη δουλειά τους τις δύο πρώτες εβδομάδες, δέκα από αυτούς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δημοσιογράφοι είναι παγιδευμένοι σε μια υπαίθρια φυλακή μήκους 40 χιλιομέτρων , παγιδευμένοι σε μια περιοχή που βομβαρδίζεται ανηλεώς όταν τα γραφεία τους ή οι ίδιοι δεν στοχοποιούνται. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) δείχνουν την πρωτοφανή κλίμακα της τραγωδίας για τη δημοσιογραφία στη Γάζα.

Οι πόλεμοι είναι συχνά ιδιαίτερα θανατηφόροι όταν ξεκινούν, αλλά οι δύο πρώτες εβδομάδες αυτού του πολέμου ήταν οι πιο θανατηφόρες από οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση στον κόσμο από την αρχή του 21ου αιώνα.

Περισσότεροι ρεπόρτερ σκοτώθηκαν κατά την έναρξη του πολέμου παρά στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Υεμένη ή την Ουκρανία

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση από τις 7 έως τις 23 Οκτωβρίου υπερβαίνει το σύνολο των 11 που σκοτώθηκαν σε σχέση με τη δουλειά τους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, επτά από τους οποίους σκοτώθηκαν τον πρώτο μήνα μετά τη Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή του. Υπερβαίνει επίσης τον αριθμό των ρεπόρτερ που σκοτώθηκαν κατά τις πρώτες 20 ημέρες του πολέμου στο Ιράκ το 2003, και εκείνων που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το 2001, αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Από τις 11 έως τις 26 Νοεμβρίου 2001, οκτώ δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν ενώ κάλυπταν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» της κυβέρνησης Μπους. Πιο πρόσφατα, λίγο μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη, έξι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015. Έτσι, σε μόλις 15 ημέρες, ο αριθμός των ρεπόρτερ που σκοτώθηκαν στη Γάζα, το Ισραήλ και τον Λίβανο έχει σπάσει ρεκόρ.

Η πιο θανατηφόρα χρονιά στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων από το 2000

Εννέα Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2014, εκ των οποίων επτά σε λιγότερο από ένα μήνα κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Γάζας. Αλλά η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έχει πλέον λάβει ακόμη πιο τραγική κλίμακα. Επτά δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε μόλις 4 ημέρες, από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου 7. Πιο πρόσφατα, ο ραδιοφωνικός ρεπόρτερ της Al Shabab Mohammed Ali σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό της Γάζας στις 20 Οκτωβρίου, ενώ ο διευθυντής του τηλεοπτικού καναλιού Palestine Today Mohammad Baalouche και ο φωτορεπόρτερ Rushdi Sarraj , ένας συνιδρυτής του πρακτορείου τύπου Ain Media και υπεύθυνος για πολλά μέσα ενημέρωσης, σκοτώθηκαν σε στοχευμένες επιθέσεις στα σπίτια τους στις 17 και 23 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η RSF.

Τα ωστικά κύματα από την τρέχουσα, εξαιρετικά βίαιη σύγκρουση γίνονται αισθητά στην υπόλοιπη περιοχή. Για πρώτη φορά στην ισραηλινοπαλαιστινιακή ιστορία από το 2000, δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν την ίδια περίοδο σε λιβανέζικο, ισραηλινό και παλαιστινιακό έδαφος. Δύο δημοσιογράφοι έχασαν επίσης τη ζωή τους έξω από τη Γάζα: ο Roee Idan , ένας Ισραηλινός φωτορεπόρτερ της Ynet , που σκοτώθηκε από τη Χαμάς ενώ γύριζε έξω από το σπίτι του στις 7 Οκτωβρίου και ο Issam Abdallah , ένας Λιβανέζος δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters , ο οποίος σκοτώθηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ στις 13 Οκτωβρίου.

Οι πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους

Σχεδόν οι μισοί (45%) από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν παγκοσμίως από το 2000 έχουν σκοτωθεί σε επτά χώρες σε πόλεμο: Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Σομαλία, Ισραήλ/Παλαιστίνη και Υεμένη.

Το Ιράκ και η Συρία κυριαρχούν στην κατάταξη των πιο επικίνδυνων χωρών για τα μέσα ενημέρωσης. Με συνολικά 582 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν από το 2000, αυτά τα δύο κατεστραμμένα από τον πόλεμο κράτη από μόνα τους αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο των ρεπόρτερ που σκοτώθηκαν παγκοσμίως. Την ίδια περίοδο, 43 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην Παλαιστίνη και πέντε στο Ισραήλ, καθιστώντας αυτή τη ζώνη σύγκρουσης την πέμπτη πιο θανατηφόρα στον κόσμο για τα μέσα ενημέρωσης όσον αφορά τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν σε σχέση με τη δουλειά τους.

Η επικίνδυνη φύση του επαγγέλματος του πολεμικού ρεπόρτερ έχει επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία για το 2023. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης που σκοτώθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες αυξήθηκε από 32,8% το 2022 σε 43,2% το πρώτο δεκάμηνο του 2023. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, 16 από τους 37 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν σε σχέση με τη δουλειά τους έχουν πεθάνει ενώ κάλυπταν ζώνες συγκρούσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *