Μετά την Ουκρανία, η Γάζα: Ο μακαρθισμός είναι εδώ

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Πηγή φωτό: X -Fact check

Η «πολεμική προπαγάνδα» του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, κλιμακώνεται. Μαζί με την παραπληροφόρηση, τις κατασκευές βίντεο έτοιμων προς χρήση από τα ενσωματωμένα μίντια, τις ψευδείς ειδήσεις, σταδιακά εξαπλώνεται από τα κέντρα ελέγχου της πληροφόρησης και το «φίμωτρο» της λογοκρισίας. Με στόχο ΜΜΕ, δημοσιογράφους και χρήστες κοινωνικών δικτύων που τάσσονται ενάντια στην επιχείρηση γενοκτονίας στη Γάζα. Κι όπως η κυβέρνηση του Ισραήλ όπλισε και καλύπτει τους εποίκους που δολοφονούν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, έτσι και το λόμπι του πολέμου, μέσω οργανωμένων ομάδων επικοινωνίας, επιδίδεται σε επιχειρήσεις εκβιασμού, τρομοκράτησης, συκοφάντησης, δημόσιας διαπόμπευσης — κυρίως στα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα. 

Ένας μακαρθισμός χωρίς όρια έχει κάνει την εμφάνισή του όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στις χώρες της Ευρώπης, όπου απαγορεύονται οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων και ενάντια στις σφαγές στη Γάζα, ενώ έκανε την εμφάνισή του και στη χώρα μας. Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος δημοσιοποίησε απόπειρα εκφοβισμού και απειλών στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και σε χώρους εργασίας, σε βάρος μελών του που καταφέρθηκαν, είτε δημόσια είτε στους προσωπικούς τους λογαριασμούς, ενάντια στο συντελούμενο έγκλημα κατά των Παλαιστινιών. 

Η ωμή λογοκρισία που ασκείται ήδη στα ψηφιακά δίκτυα είναι γνωστή και φέρει την υπογραφή της ΕΕ. Αυτή ήταν που ζήτησε στην αρχή της επίθεσης του Ισραήλ από το Χ να κατεβάζει τις αναρτήσεις της παλαιστινιακής αντίστασης, αυτή είναι που επέβαλε σε όλα τα διεθνή μίντια το μοτίβο «πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς». Στο Facebook εφαρμόζεται μαζικά πια ο «αλγόριθμος της λογοκρισίας». Αναρτήσεις που μεταφέρουν πληροφόρηση από κομμένα στη Δύση μίντια και βίντεο με διαδηλώσεις ενάντια στην πολεμική μηχανή Νετανιάχου κόβονται. 

Το μοντέλο που δοκιμάστηκε πριν ένα χρόνο, στον πόλεμο της Ουκρανίας, με στόχο να σταματήσει η ροή πληροφόρησης από την «εχθρό» Ρωσία μέσω της απαγόρευσης μετάδοσης ρωσόφωνων καναλιών είναι έτοιμο να εφαρμοστεί και ξανά. Ήδη, η κυβέρνηση του Ισραήλ πέρασε διάταξη που της δίνει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τη μετάδοση διεθνών δικτύων για λόγους εθνικής ασφάλειας…

Η υιοθέτηση όλων των εγχειριδίων προπαγάνδας του στρατού και της κυβέρνησης από τα συστημικά ελληνικά μίντια συμπληρώνεται από την απόκρυψη κάθε πληροφορίας και είδησης που έρχεται από την άλλη πλευρά. Κι όταν αυτές τύχει να μεταδοθούν, αναλαμβάνουν οι «τηλε-σχολιαστές» που έχουν στρατολογηθεί στην επιχείρηση γενοκτονίας, ώστε να συκοφαντήσουν στον τηλεοπτικό αέρα όσους έχει στοχεύσει η ισραηλινή προπαγάνδα.

Σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, την απελευθέρωση δυο γιαγιάδων ομήρων της Χαμάς, με τις οποίες δεν είχε προλάβει να μιλήσει ο μηχανισμός του Ισραήλ, και την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος απλώς θύμισε το παρελθόν του παλαιστινιακού ζητήματος, υπήρξε παρέμβαση κορυφαίου σχολιαστή στο Mega, που στοχοποίησε τόσο τον Α. Γκουτιέρες όσο και τη γιαγιά που έκανε δηλώσεις, μεταφέροντας αυτούσια τα σχόλια της ισραηλινής πλευράς.

Η πλειονότητα των συστημικών μίντια, κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια, βρίσκονται και πάλι επάνω στα τανκς της πολιτικής της κυβέρνησης. Η μετατροπή, μετά τη Σούδα, και της Ελευσίνας σε ορμητήριο πολέμου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, προωθήθηκε από τα ενσωματωμένα ΜΜΕ, με την κατευθυνόμενη «αποκλειστικότητα» περί πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος της Χαμάς στην Ελλάδα. Μια ακόμη μέθοδος προπαγάνδας από τον μηχανισμό του Ισραήλ. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *