Φάκελος «Βασίλης Μάγγος»: Ελλείψεις-«σοκ» διαπιστώνει ο Μηχανισμός Περιστατικών Αυθαιρεσίας στην έρευνα για τον θάνατο του

Το ρεπορτάζ από τη σελίδα antitheto.gr

Ελλιπής χαρακτηρίζεται επί της ουσίας η έρευνα που διεξήχθη για τον τρόπο με τον οποίο έχασε τη ζωή του ο Βασίλης Μάγγος, το καλοκαίρι του 2020, στον Βόλο (βλ. σχετικό ρεπορτάζ για το συμβάν στο reportersunited) στην έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΕΜΗΔΙΠΑ) για το 2022.

Η έκθεση αυτή, συνιστά μια συγκριτική και συστηματική επισκόπηση του βαθμού συμμόρφωσης των εσωτερικών πειθαρχικών οργάνων προς τις συστάσεις και επισημάνσεις του Μηχανισμού του Συνηγόρου. Αν και με το περιεχόμενο της δεν ασχολήθηκαν τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης, η έκθεση εστιάζει σε ομάδες υποθέσεων ή και αυτοτελή περιστατικά που απασχόλησαν τη κοινή γνώμη. Ο ΕΜΗΔΙΠΑ, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει τις εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση που έλαβε χώρα πριν 3 χρόνια, στον Βόλο, όπου έχασε τη ζωή του ο 26χρονος.

Με τίτλο «Αστυνομική βία σε βάρος νεαρού άνδρα στον Βόλο τον Ιούνιο του 2020 (Φ. 282183)», στην έκθεση του ΕΜΗΠΙΔΑ αναφέρεται: «Μία ακόμη υπόθεση -για την αναπομπή της οποίας από τον Συνήγορο του Πολίτη στη Διοίκηση έγινε λόγος στην προηγούμενη ετήσια έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού- συνδέεται με περιστατικό αστυνομικής βίας σε βάρος νεαρού άνδρα, που έλαβε χώρα στις αρχές του καλοκαιριού του 2020, στην πόλη του Βόλου».

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού Περιστατικών Αυθαιρεσίαςδιαπιστώνεται ελλιπής έρευνα για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου. Αν και ο Συνήγορος του Πολίτη, υπό τη σκέπη του οποίου είναι ο ΕΜΗΠΙΔΑ, είχε ζητήσει και πριν από 2 χρόνια διενέργεια δεύτερης έκθεσης πορίσματος, αφού η αρχική είχε μεγάλα κενά, ο συμπληρωματικός έλεγχος παρέμεινε ελλειμματικός, με κίνδυνο να αποδειχθεί προσχηματικός (!) παρά τις σχετικές εντολές.

«Λόγω αναιτιολόγητης απόκλισης από το αναπεμπτικό πόρισμά του, ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε καταρχάς μια σειρά τυπικών παραλείψεων και πλημμελειών, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστήσουν δυσχερή τη μελέτη και διαχείριση της συμπληρωθείσας δικογραφίας, δεδομένου του εκτενούς όγκου της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΕΜΗΠΙΔΑ. «Οι πλημμέλειεςαυτές», επισημαίνεται στην έκθεση, «δεν συνάδουν ούτε με τον χαρακτήρα της ως ”συμπληρωθείσας”, ούτε με την επιμέλεια που οφείλει να επιδεικνύει ο διενεργών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της με αριθμ. 6004/1/22-κγ΄/14.10.2008 Διαταγής – Εγκυκλίου του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, λαμβανομένης, πρόσθετα, υπόψη στη συγκεκριμένη περίπτωση και της εμπειρίας του, ως απόρροια του βαθμού του».

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ιατροδικαστική γνωμοδότηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θύμα «έφερε βαριά σωματική βλάβη διαθλώντος οργάνου, η οποία προκλήθηκε με τρόπο συμβατό με το αναφερόμενο ιστορικό», ενώ πρόσθεσε ότι, κατά το χρόνο θανάτου του θύματος, τα τραύματα του δεν είχαν αποθεραπευθεί, γεγονός που συγκλίνει και με τη σχετική ιατροδικαστική Έκθεση Νεκροψίας – Νεκροτομής. «Παρά τα νέα αυτά αποδεικτικά στοιχεία, δεν καταγράφεται καμία προσπάθεια πειθαρχικής επανεκτίμησης της υπόθεσης», επισημαίνεται στην έκθεση και τονίζεται ότι «η προσέγγιση ”σαν να μην υπήρχαν”, έχει ως αποτέλεσμα τη χωρίς εξηγήσεις διατήρηση του ίδιου εύρους του πειθαρχικού ελέγχου, του ίδιου περιεχομένου του πειθαρχικού κατηγορητηρίου και, κατ’ επέκταση, του ίδιου είδους των πειθαρχικών ευθυνών».

Τη συνέχεια και ολόκληρο το άρθρο το διαβάζετε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *