Οι “Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα-RSF” κατηγορούν το Ισραήλ για “εγκλήματα πολέμου” εναντίον δημοσιογράφων στην Παλαιστίνη

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) προσφεύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά δημοσιογράφων στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εναντίον παλαιστίνιων δημοσιογράφων στη Γάζα -η τρίτη καταγγελία από το 2018- και εναντίον ενός ισραηλινού δημοσιογράφου. Σύμφωνα με τη δήλωση της οργάνωσης: «Οι RSF κατέθεσαν αγωγή για εγκλήματα πολέμου στο γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ στις 31 Οκτωβρίου 2023 στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς οι περιπτώσεις 9 δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου και 2 που τραυματίστηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους». Οι δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα επιθέσεων που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και ζητούν έρευνα από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

Η καταγγελία της RSF περιγράφει τις υποθέσεις εννέα δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους από τις 7 Οκτωβρίου και δύο άλλων που τραυματίστηκαν, επίσης κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Επικαλείται επίσης τη σκόπιμη, ολική ή μερική, καταστροφή των εγκαταστάσεων περισσότερων από 50 ΜΜΕ στη Γάζα. 

Σύμφωνα με τον απολογισμό της RSF, 34 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, από τους οποίους τουλάχιστον 12 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους – 10 στη Γάζα, ένας στο Ισραήλ και ένας στο Λίβανο.

«Η κλίμακα, η σοβαρότητα και η επαναλαμβανόμενη φύση των διεθνών εγκλημάτων που στοχεύουν δημοσιογράφους, ιδιαίτερα στη Γάζα, απαιτεί έρευνα κατά προτεραιότητα από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ. Το ζητάμε από το 2018. Τα τρέχοντα τραγικά γεγονότα καταδεικνύουν την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη δράσης του ΔΠΔ.

Christophe Deloire

Γενικός Γραμματέας του RSF

Αυτή η καταγγελία της RSF στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αφορά οκτώ Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ και έναν Ισραηλινό δημοσιογράφο που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου ενώ κάλυπτε μια επίθεση στο κιμπούτς του από τη Χαμάς.

Οι επιθέσεις που υπέστησαν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στη Γάζα αντιστοιχούν στον ορισμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου της αδιάκριτης επίθεσης και ως εκ τούτου συνιστούν εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 8.2.β. του Καταστατικού της Ρώμης. Ακόμη και αν αυτοί οι δημοσιογράφοι ήταν θύματα επιθέσεων με νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, όπως ισχυρίζονται οι ισραηλινές αρχές, οι επιθέσεις ωστόσο προκάλεσαν εμφανώς υπερβολική και δυσανάλογη ζημιά στους αμάχους και εξακολουθούν να αποτελούν έγκλημα πολέμου σύμφωνα με αυτό το άρθρο.

Ο θάνατος του Ισραηλινού δημοσιογράφου αποτελούσε την εκ προθέσεως δολοφονία ενός ατόμου που προστατεύεται από τις Συμβάσεις της Γενεύης, το οποίο αποτελεί έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 8.2.α. του Καταστατικού του ΔΠΔ της Ρώμης.

Θα εναπόκειται στην εισαγγελία του ΔΠΔ να καθορίσει την ακριβή φύση αυτών των εγκλημάτων και, στο τέλος της έρευνάς τους, να επιλέξει οποιαδήποτε άλλη εφαρμοστέα ταξινόμηση.

Στην καταγγελία της, η RSF καλεί επίσης τον εισαγγελέα να διερευνήσει όλες τις υποθέσεις δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν από τις 7 έως τις 14 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας. Η καταγγελία της RSF αναφέρει λεπτομερώς τις περιπτώσεις δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Άλλες υποθέσεις διερευνώνται ακόμη πριν παραπεμφθούν στο ΔΠΔ. Αρκετοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον Λίβανο, ο οποίος –σε αντίθεση με την Παλαιστίνη– δεν είναι Κράτος Μέρος του ΔΠΔ. Η RSF εξετάζει τη δυνατότητα παραπομπής αυτών των υποθέσεων σε άλλες αρμόδιες δικαιοδοσίες.

Η τρίτη καταγγελία της RSF για εγκλήματα πολέμου κατά Παλαιστίνιων δημοσιογράφων στη Γάζα

Αυτή είναι η τρίτη καταγγελία της RSF στον εισαγγελέα του ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου κατά Παλαιστινίων δημοσιογράφων στη Γάζα από το 2018. Η πρώτη κατατέθηκε τον Μάιο του 2018 σχετικά με δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής» στη Γάζα. Η δεύτερη κατατέθηκε τον Μάιο του 2021 μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε περισσότερα από 20 μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Η RSF υποστήριξε επίσης την καταγγελία που υπέβαλε το Al Jazeera σχετικά με τον θανατηφόρο πυροβολισμό της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Shirin Abu Akleh στη Δυτική Όχθη στις 11 Μαΐου 2022.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *