Παύση σε διεθνή τηλεοπτικά κανάλια εντός του Ισραήλ για λόγους “ασφάλειας” του πολέμου

Αναδημοσίευση από το info-war. Γράφει ο Ανδρέας Κοσιάρης

Επείγουσα διάταξη, με την οποία δίνει στον εαυτό της την εξουσία να επιβάλλει προσωρινή παύση προβολής ξένων ειδησεογραφικών τηλεοπτικών σταθμών, υπερψήφισε η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η διάταξη επιτρέπει στην κυβέρνηση να διατάξει την παύση προβολής ξένων τηλεοπτικών σταθμών από τους εγχώριους παρόχους τηλεόρασης, να κλείσει τα γραφεία τους στο Ισραήλ, να κατάσχει τον εξοπλισμό τους και να αποκλείσει την πρόσβαση στις ιστοσελίδες τους, εάν θεωρεί πως βλάπτουν την εθνική ασφάλεια.

Όπως έχει παραδεχτεί ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ, Σλόμο Κάρχι, που προώθησε τη διάταξη, αυτή στρέφεται κατά κύριο λόγο ενάντια στο Al Jazeera. Το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση του Κατάρ ΜΜΕ, που θεωρητικά απολαμβάνει συντακτική ανεξαρτησία, προβάλλει συχνά θέματα που αντικρούουν ισχυρισμούς του Ισραήλ, αποκαλύπτουν εγκλήματά του και δίνουν έμφαση στις φωνές των Παλαιστίνιων και άλλων Αράβων.

«Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο στη γη, τον αέρα, τη θάλασσα και στο μέτωπο της δημόσιας διπλωματίας. Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο εκπομπές που βλάπτουν την ασφάλεια του κράτους. (…) Οι εκπομπές και τα ρεπορτάζ του Al Jazeera συνιστούν υποκίνηση κατά του Ισραήλ, βοηθούν τη Χαμάς-ISIS και τις τρομοκρατικές οργανώσεις με την προπαγάνδα τους, και ενθαρρύνουν τη βία κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο Κάρχι.

Την απόφαση για την παύση προβολής ενός σταθμού θα λαμβάνει ο υπουργός Επικοινωνιών, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Άμυνας και θα υπόκειται σε έγκριση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας και σε δικαστική εξέταση. Η διάρκεια της παύσης θα είναι 30 ημέρες, με δυνατότητα για απεριόριστες επεκτάσεις 30 ημερών. Η διάταξη που δίνει στην κυβέρνηση αυτή την εξουσία, θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις κατάστασης εκτάκτου ανάγκης (όπως ένας πόλεμος) και θα διαρκεί για διάστημα τριών μηνών ή έως το τέλος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Τέλος, θα έχει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει πως το Al Jazeera και άλλα δίκτυα μπορούν να διωχθούν τώρα για ένα «βλαπτικό για την εθνική ασφάλεια» ρεπορτάζ που προβλήθηκε σε οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση δίνει ουσιαστικά στον εαυτό της ένα «υπερόπλο» λογοκρισίας, που στρέφεται αφενός απέναντι στους ίδιους τους πολίτες του Ισραήλ, στερώντας τους πηγές ενημέρωσης που αντιτίθενται στο κρατικό αφήγημα, το οποίο κυριαρχεί στη συντριπτική πλειοψηφία των ισραηλινών ΜΜΕ. Και αφετέρου, στρέφεται ενάντια στη δυνατότητα ξένων τηλεοπτικών δικτύων να πραγματοποιούν ρεπορτάζ από το ίδιο το Ισραήλ και τις κατεχόμενες από αυτό περιοχές. Μπορεί να μην περιέχει γλώσσα που να στοχοποιεί απευθείας τους δημοσιογράφους, όμως μια «προσωρινή παύση λειτουργίας» του Al Jazeera, όπως περιγράφεται στη διάταξη, θα σημαίνει πως όσοι εργάζονται για το δίκτυο από το Ισραήλ ή μέσω του Ισραήλ, θα αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *