Η κλιματική κατάρρευση μπορεί να φέρει τον σύγχρονο φασισμό και τον πόλεμο

Από τον Phil Hearse που υποστηρίζει ότι η κλιματική καταστροφή θα αυξήσει μαζικά τον αριθμό των προσφύγων, καθιστώντας τη μετανάστευση ακόμη πιο κεντρική στην πολιτική του Παγκόσμιου Βορά.

Αναδημοσίευση από το A*CR

Το 10ήμερο που ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου διαπιστώνεται η σύγκλιση τεσσάρων γεγονότων που αρχικά φαίνεται να μην συνδέονται – η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι ο κόσμος κατευθύνεται προς το 3% της παγκόσμιας θέρμανσης μέχρι το τέλος του αιώνα, κάτι που θα να είναι μια «καταστροφή». Την είδηση ​​ότι η Σαουδική Αραβία επιδίωκε να αγοράσει 2,2 εκατομμύρια τόνους πιστώσεων άνθρακα, την είδηση ​​ότι τουλάχιστον 1000 άνθρωποι στο Ούταρ Πραντές και στο ανατολικό Μπιχάρ έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης άνω των 40 βαθμών. Και τον θάνατο περισσότερων από 500 προσφύγων σε βάρκα στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών.

Η σύνδεση των «πιστώσεων» άνθρακα –μια άδεια για την απόρριψη τεράστιων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα– με τη δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες και τους θανάτους στην Ινδία είναι αρκετά προφανής. Πώς συνδέεται όμως η βύθιση του υπερφορτωμένου σκάφους των προσφύγων;

Επανάσταση των διψασμένων

Όλο και περισσότεροι, απελπισμένοι άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη δεν φεύγουν απλώς από την οικονομική καταστροφή και τον πόλεμο. Πολλοί είναι επίσης πρόσφυγες από την κλιματική κατάρρευση. Μια ματιά στον χάρτη, όπου η μέση θερμοκρασία έχει ήδη ανέβει σε επίπεδα όπου το νερό είναι λιγοστό και η ανθρώπινη ζωή γίνεται μη βιώσιμη, λέει τη δική της ιστορία.

Σε μια περιοχή της Δυτικής και Κεντρικής Ασίας, οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού ξεπερνούν συνήθως τους 40 βαθμούς και η έλλειψη νερού προκαλεί όλο και περισσότερες συγκρούσεις. Κάποια ανακούφιση προς το παρόν είναι διαθέσιμη στους πλούσιους, με κλιματιζόμενα σπίτια και γραφεία. Όμως, τόσο για τις αστικές περιοχές όσο και για την ύπαιθρο, οι φτωχές συνθήκες διαβίωσης γίνονται φρικτές.

Αυτή δεν είναι μια νέα ιστορία.

Η επανάσταση του 2011 που ανέτρεψε τον Αιγύπτιο ηγεμόνα Χόσνι Μουμπάρακ, η οποία δεν αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό στον παγκόσμιο Βορρά, δεν ήταν απλώς μια δημοκρατική εξέγερση, ήταν μια « επανάσταση των διψασμένων» . Το 60% του πληθυσμού του Καΐρου που ζει σε άτυπους οικισμούς στερείται κυρίως τακτικής πρόσβασης σε νερό και πολλοί άνθρωποι περιορίζονται στο να το συλλέγουν από μολυσμένες τάφρους. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα προβλήματα ύδρευσης στα εύπορα προάστια της μεσαίας και ανώτερης τάξης, πολλά που χτίστηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες με εκτεταμένες εγκαταστάσεις για τους πλούσιους.

Η Ευρώπη φρούριο αποτυγχάνει.

Εάν οι μη βιώσιμες θερμοκρασίες και η φτώχεια του νερού είναι ολοένα και πιο κινητήριες δυνάμεις της μαζικής μετανάστευσης προς τα δυτικά και προς τα βόρεια, η απάντηση των κρατών του Παγκόσμιου Βορρά είναι καταστροφική και τροφοδοτεί την εθνικιστική και ρατσιστική ακροδεξιά.

Μόλις μία ημέρα μετά τη βύθιση ενός προσφυγικού σκάφους στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, με την απώλεια περισσότερων από 500 ζωών, μια προκαθορισμένη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησε σε ένα κοινό «σχέδιο».

Αυτό θα έδινε την Ευρωπαϊκή Ένωση «πιο στενή συνεργασία με την Τυνησία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο» για να προσπαθήσει να εμποδίσει τους μετανάστες χωρίς έγγραφα να επιβιβάζονται σε πλοία λαθρέμπορων. Οι χιλιάδες που πεθαίνουν στην προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη με βάρκα και τα νέα για τους πνιγμούς στα ανοιχτά της Ελλάδας, δεν έκαναν τίποτα για να μετατοπίσουν την πολιτική της Ευρώπης-φρούριο της ΕΕ, μόνο την ενίσχυσαν.

Τα στοιχεία για τους θανάτους στη Μεσόγειο είναι εντελώς σοκαριστικά – περισσότεροι από 20.000 πνίγηκαν ή εξαφανίστηκαν από το 2014, περισσότεροι από 2.000 νεκροί μόνο φέτος.

Το «σχέδιο» της ΕΕ είναι ένα αστείο, ενώ οι επιβεβαιωμένες ποσοστώσεις για την αποδοχή προσφύγων – δώδεκα χώρες δέχονται 8.000 η καθεμία και Γαλλία και Ιταλία που δέχονται 2.500 – είναι μια αξιολύπητη χειρονομία.

Ιστορικά η μαζική μετανάστευση των απελπισμένων δεν έχει σταματήσει ποτέ εντελώς.

Η συνοριακή περιπολία των ΗΠΑ έχει αναφέρει περισσότερους από 7000 θανάτους στα σύνορα Μεξικού/ΗΠΑ από το 1998 – πιθανόν να είναι μεγάλη υποτίμηση και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πολλοί που πέθαναν στην έρημο του Μεξικού ή στην Κεντρική Αμερική κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από την Κολομβία.

Εκδηλώσεις μαζικού θανάτου.

Σε ένα σημαντικό άρθρο η Gaia Vince υποστηρίζει ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της Δύσης, οι πόλεις του παγκόσμιου Βορρά θα φωνάζουν για περισσότερους μετανάστες για να διατηρήσουν το εργατικό τους δυναμικό. Αλλά ο William I Robinson, συγγραφέας του Global Police State , πιστεύει ότι αυτή είναι μια «μηχανική ανάλυση» και ότι ο δεξιός εθνικισμός και ο φασισμός στον Παγκόσμιο Βορρά πιθανότατα θα οδηγήσει την ΕΕ, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανεχτούν τους μαζικούς θανάτους αντί να παραδεχτούν εκατοντάδες χιλιάδων προσφύγων [1] .

Οι απελπισμένοι θα έρχονται πάντα και ξέρουν ότι τα επικίνδυνα ταξίδια φέρουν πάντα τον κίνδυνο του θανάτου. Πώς η παγκόσμια κρίση νερού και η παγκόσμια μεταναστευτική κρίση τροφοδοτούν τον φασισμό και τον πόλεμο;

Η μετανάστευση ήταν το βασικό πολιτικό ζήτημα – σε συνδυασμό με έναν «αντι-ξύπνιο» λόγο που βασίζεται σε αντιδραστικές ιδέες για την οικογένεια, τη θρησκεία και το έθνος – που επέτρεψε στη φασιστική και ημιφασιστική δεξιά να πάρει την εξουσία στην Ιταλία [2 ] .

Η μακροχρόνια ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Και το κυρίαρχο δεξιό Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία θα μπορούσε να σχηματίσει μια κυβερνητική συμμαχία με το φασιστικό κόμμα Vox, που σήμερα συγκεντρώνει περίπου 15% στις δημοσκοπήσεις, μετά τις γενικές εκλογές της 23ης Ιουλίου [3 ] .

Η κλιματική αλλαγή και η φασιστική δεξιά.

Όπως και άλλοι ηγέτες της ακροδεξιάς, η Μαρίν Λεπέν έχει κάνει μια αλλαγή στην κλιματική αλλαγή. Η άρνηση δεν είναι πλέον δυνατή – αν και ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιμείνει σε αυτό. Έτσι η Λεπέν υποστηρίζει ότι μόνο οι αληθινοί πατριώτες μπορούν να υπερασπιστούν το περιβάλλον και το έθνος και ότι οι «νομάδες» δεν έχουν κανένα συμφέρον να υπερασπιστούν το περιβάλλον. Η αποκήρυξη από τη Λεπέν των μεταναστών ως «χωρίς ρίζες νομάδες» παραλληλίζεται με την επίθεση των Ναζί εναντίον των «χωρίς ρίζες κοσμοπολίτες» – με άλλα λόγια στον εβραϊκό λαό. Ο ισχυρισμός ότι ο περιβαλλοντισμός είναι ζήτημα της δεξιάς έχει διατυπωθεί και από την Ιταλίδα ακροδεξιά πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Πέρυσι είπε : «Δεν υπάρχει τίποτα πιο «δεξιό» από την οικολογία. Η δεξιά αγαπά το περιβάλλον γιατί αγαπά τη γη, την ταυτότητα, την πατρίδα». Η κλιματική καταστροφή θα δημιουργήσει τον τύπο κοινωνικής εξάρθρωσης και αναταραχής που μπορούν να αντιμετωπιστούν, από την άποψη της καπιταλιστικής τάξης, μόνο από αυταρχικές δικτατορίες που βασίζονται σε στρατιωτικούς-αστυνομικούς μηχανισμούς και επιχειρούν μαζική κινητοποίηση στη βάση του εθνικισμού, της εθνότητας ή του ρατσισμού .

Αυτό εννοούμε με τον όρο «σύγχρονος φασισμός».Ένα τέτοιο καθεστώς δεν χρειάζεται απαραίτητα να καταργήσει τις παγίδες της καπιταλιστικής δημοκρατίας, μόνο ότι πρέπει να τις αδειάσει από πραγματικό δημοκρατικό περιεχόμενο. Αυτή είναι η έννοια με την οποία εννοούμε ότι οι σύγχρονοι φασίστες βρίσκονται στην εξουσία στην Ινδία και Ιταλία. Θυμηθείτε ότι ο Μουσολίνι έγινε πρωθυπουργός στην Ιταλία το 1922, αλλά δεν αυτοανακηρύχτηκε δικτάτορας μέχρι το 1925. Η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος έκλεισε το 1924 και ο Μουσολίνι δεν κατάφερε να φυλακίσει τον κομμουνιστή ηγέτη Αντόνιο Γκράμσι μέχρι το 1926.

Πόλεμοι του νερού.

Σε μια συγκινητική μαρτυρία στη σειρά Future του BBC, ο Ali al-Sadr έδωσε μια περιγραφή του πώς η υποβάθμιση του νερού τον οδήγησε να εγκαταλείψει το Ιράκ και να γίνει πρόσφυγας στο Άμστερνταμ: Πριν από τον πόλεμο, η Βασόρα ήταν ένα όμορφο μέρος. Μας έλεγαν Βενετία της Ανατολής. Αλλά μέχρι να φύγω, άντλησαν ακατέργαστα λύματα στις πλωτές οδούς. Δεν μπορούσαμε να πλυθούμε, η μυρωδιά [του ποταμού] μου δημιουργούσε ημικρανίες και, όταν τελικά αρρώστησα, πέρασα τέσσερις μέρες στο κρεβάτι».

Σύμφωνα με τον al-Sadr, το καλοκαίρι του 2018 το μολυσμένο νερό είχε ως αποτέλεσμα 120.000 νοσηλευόμενοι από την Basrans – και η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον εκείνων που διαμαρτυρήθηκαν. Οι χάρτες με τα πιο καυτά μέρη του κόσμου δείχνουν σταθερά μια ζώνη από την Ινδία και το Πακιστάν μέσω της Κεντρικής Ασίας έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η ίδια κρίση επηρεάζει τμήματα της υποσαχάριας Αφρικής. Όπως έχει συζητηθεί ευρέως, η κατασκευή του φράγματος της Αιθιοπίας της Αναγέννησης θα πάρει τελικά το 40% των υδάτων του Νείλου από χώρες κατάντη που εξαρτώνται από τον ποταμό, ιδίως την Αίγυπτο. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η αιγυπτιακή δικτατορία, οπλισμένη μέχρι τα δόντια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μείνει άπραγη και θα επιτρέψει να ληφθεί η ψυχή της προς το συμφέρον του ηλεκτρισμού της Αιθιοπίας.

Στην πραγματικότητα, η Αίγυπτος υφίσταται διπλό πλήγμα επειδή η άνοδος της στάθμης της θάλασσας βυθίζει το Δέλτα, όπου εδρεύει το μεγαλύτερο μέρος της γεωργίας της Αιγύπτου. Με τον καιρό το Δέλτα θα ανακτηθεί από τη θάλασσα. Η ίδια διαδικασία είναι πιθανό να είναι η αλάτωση των παραποτάμων του Νείλου, καθιστώντας τους άχρηστους για τη γεωργία. Αργά ή γρήγορα το αιγυπτιακό κράτος είναι πιθανό να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει τα νερά του στον Νείλο.

Μια παρόμοια σύγκρουση αναπτύσσεται μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ, με τα πρώην φράγματα να κατασκευάζουν περισσότερο νερό από τον Τίγρη και τον Ευφράτη. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι στο Ιρακινό Κουρδιστάν .

Στρατηγική συζήτηση.

Οι εθνικιστικές και ρατσιστικές αντιδράσεις στη μετανάστευση αποτελούν το επίκεντρο της ιδεολογίας της ακροδεξιάς και των φασιστών, καθώς και της συντηρητικής κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ η κύρια παρέμβαση του ηγέτη των Εργατικών Keir Starmer και της Shadow Υπουργού Εσωτερικών Yvette Cooper είναι να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι «έχασε τον έλεγχο» της μετανάστευσης και όχι να αμφισβητήσουν τα ρατσιστικά ερείσματα του σχεδίου της Suella Braverman να στείλει χιλιάδες μετανάστες στη Ρουάντα. Πράγματι, η Yvette Cooper ήταν σαφής: η ταχύτερη αντιμετώπιση των αιτήσεων ασύλου θα αυξήσει τον αριθμό των απελάσεων.

Παρά τους περιορισμούς της, η παρέμβαση του δημάρχου του Λονδίνου Sadiq Khan σε αυτή τη συζήτηση – λέγοντας ότι το Λονδίνο χρειάζεται περισσότερους μετανάστες για να διατηρήσει το εργατικό του δυναμικό – είναι ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα από την αντιμεταναστευτική ορθοδοξία των Starmer και Yvette Cooper.

Όμως η αριστερά πρέπει να αναπτύξει τη δική της στρατηγική ανάλυση.

Τα λόγια του Paul Murphy, που επικρίνει το διορατικό βιβλίο του Max Huber , είναι απολύτως σχετικά από αυτή την άποψη: «Η δική μας είναι μια στρατηγική για να οικοδομήσουμε ένα οικοσοσιαλιστικό κίνημα αρκετά ισχυρό που θα μπορούσε να ανατρέψει και να διαλύσει το υπάρχον καπιταλιστικό κράτος και να το αντικαταστήσει με ένα πραγματικά δημοκρατικό και συμμετοχικό εργατικό κράτος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ζητάμε μεταρρυθμίσεις στο υπάρχον κράτος, αλλά ότι από τα υπάρχοντα κινήματα της εργατικής τάξης, επιδιώκουμε να αναπτύξουμε ένα επαναστατικό κίνημα ικανό να τερματίσει την κυριαρχία των καπιταλιστών και να ανατρέψει το κράτος τους».

[1] Ιδιωτική επικοινωνία με τον συγγραφέα.

[2] Αλλά αυτό τους επέτρεψαν οι ήττες του εργατικού κινήματος και οι συνθηκολογήσεις της κεντροαριστεράς.

Δείτε https://anticapitalistresistance.org/berlusconi…/

[3] Στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, το Vox συγκέντρωσε μόνο 7% – αλλά ήταν ακόμα το τρίτο κόμμα μετά το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *