Δήλωση της εκπροσώπου της “Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή” το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Ματίνας Παπαχριστούδη
Δεν αναγνωρίζει τη “λογοκρισία” και τη “φίμωση” ο γραφειοκρατικός πελατειακός εργοδοτικός συνδικαλισμός της ΕΣΗΕΑ
Τον γραφειοκρατικό -πελατειακό συνδικαλισμό που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στο κτήριο της οδού Ακαδημίας δεν τον ταρακουνά ούτε η λογοκρισία σε συνδικαλιστικά στελέχη. Α! Όλα κι όλα, μην ταραχτεί η κυβέρνηση με κάποια καταγγελία… Για αυτό τον συνδικαλισμό που έχει οδηγήσει τον δημοσιογραφικό κλάδο σε πλήρη υποβάθμιση του ρόλου του στην ενημέρωση με ευθύνη συγκεκριμένων παρατάξεων οι οποίες ταυτίζονται με τα πολιτικά κόμματα εξουσίας και ακολουθούν τακτική αγαστής συνεργασίας με τους εργοδότες, η τήρηση στοιχειωδών αρχών δεοντολογίας δεν συνδέεται με κατοχυρωμένα αδιαπραγμάτευτα εργασιακά δικαιώματα. Αυτός ο συνδικαλισμός αρνείται διαρκώς και με διάφορα προσκόμματα να καταγγείλει τη φίμωση, τη λογοκρισία, τις αφόρητες πιέσεις σε δημοσιογράφους, τον ασφυκτικό κυβερνητικό, πολιτικό και εργοδοτικό έλεγχο. Αυτός ο συνδικαλισμός φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάπτωση των δημοσιογράφων για την εξαφάνιση τους ως “φωνή της κοινωνίας” απέναντι στην όποια εξουσία.
Σε μία ακόμη θυελλώδη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την Τρίτη 20 Απριλίου, η παραπάνω συνδικαλιστική τακτική ξεγυμνώθηκε. Στα θέματα της συνεδρίασης “Δεοντολογία- Εργασιακά”, περιλαμβανόταν η σοβαρότατη-αποκαλυπτική καταγγελία της δημοσιογράφου Μάχης Νικολάρα, μέλος του ΔΣ εκπρόσωπος της παράταξης “Συσπείρωση” που μετέχει στο Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ με την παράταξη “Ενωμένοι δημοσιογράφοι” για κατ΄ εξακολούθηση λογοκριτική τακτική στην ΕΡΤ. Αποκαλύφθηκαν συγκεκριμένα ρεπορτάζ-έρευνες που “μπήκαν στο συρτάρι” επειδή δεν βολεύουν την κυβέρνηση της Ν.Δ και το κυρίαρχο αφήγημα Μαξίμου που εκπέμπει η ελεγχόμενη από το πρωθυπουργικό γραφείο κρατική τηλεόραση. Εντασσόταν ακόμη η επιστολή δημοσιογράφων της “Επιτροπής αγώνα” που δημιουργήθηκε μετά την απεργία πείνας της συναδέλφου Μαρίνας Βήχου με αίτημα να δίνεται η δυνατότητα σε μέλη της ΕΣΗΕΑ να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του ΔΣ και να αναρτώνται οι αποφάσεις και τα πρακτικά στην ιστοσελίδα της ένωσης. Στα “εργασιακά” εντάχθηκε η επιστολή μου, ως εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή” για το αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί κατ΄ απαίτηση των εργοδοτών τις ελαστικές σχέσεις και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και για την πρόταση απεργίας στις 6 Μαϊου.
Ποιά είναι η θέση της ΕΣΗΕΑ για όλα τα παραπάνω; Μια ανακοίνωση “στήριξης” στο μέλος του ΔΣ, δημοσιογράφο που της έκοψαν την έρευνα στην ΕΡΤ χωρίς καν να αναφέρεται η λέξη “λογοκρισία”! Μια ανακοίνωση στην οποία θα χωρούν όλες οι απόψεις που εκπροσωπούν τον συντεχνιακό-πελατειακό εργοδοτικό συνδικαλισμό στον κλάδο.
Ως εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή” δεν ψήφισα ένα τέτοιο περιεχόμενο που παραπέμπει στη λογική της περίφημης “κοινωνικής συμμαχίας εργοδοτών- εργαζομένων” και εξυπηρετείται πολιτικά από τη Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως στήριξη σε δημοσιογράφο που δέχθηκε λογοκρισία, νοείται μόνο με καταγγελία της λογοκρισίας. Με καταγγελία της μετατροπής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε “φωνή του μεγάρου Μαξίμου”, με διεκδίκηση απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και τους εργοδότες της δημοσιογραφικής αυτονομίας και ελευθερίας στο ρεπορτάζ και την έρευνα. Ποιά ήταν η αντιμετώπιση για το κόψιμο εκπομπών, ερευνών, θεμάτων και ρεπορτάζ στην ΕΡΤ; Επιχειρήματα όπως “δεν είναι ακριβώς λογοκρισία”, “υπάρχουν οι βασιλικότεροι του βασιλέως”, “τι έλεγε το ρεπορτάζ για τη λογοκρισία στο facebook”, “μπορεί να χρειαζόταν να εμπλουτιστεί”…Εμφανίστηκαν δηλαδή συνδικαλιστές πρόθυμοι να ελέγξουν(!) τη δημοσιογραφική έρευνα ως άλλοι “προϊστάμενοι” μόνο και μόνο για να μην ενοχληθεί η κυβέρνηση που αποδεδειγμένα ελέγχει την ΕΡΤ και ποτέ δεν το κατήγγειλαν. Όπως δεν κατήγγειλαν και την εντολή απόκρυψης πλάνων από την Ικαρία…
Τα θέματα έκλεισαν με αποφάσεις για τη διενέργεια Ημερίδας τον Μάιο με θέμα τη “δεοντολογία” και στόχο να “ακουστούν” όλες οι …απόψεις, να συζητηθεί στο μέλλον η δημιουργία Παρατηρητηρίου, να γίνει πρόσκληση σε εκπροσώπους του Μεικτού συμβουλίου να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του ΔΣ και να προκηρυχθεί 24ωρη απεργίας στις 4 Μαϊου, ημέρα Αργίας της Πρωτομαγιάς μαζί με τη ΓΣΕΕ, για την “αξιοπιστία, τον πλουραλισμό, την ελεύθερη ενημέρωση και τα δικαιώματα”.
Αποφάσεις που συνεχίζουν τη συνδικαλιστική τακτική συγκεκριμένων παρατάξεων στον κατήφορο της ΕΣΗΕΑ και τη μετατροπή της σε μηχανισμό τύπου επιμελητηρίου που εξυπηρετεί πολιτικές, κομματικές και εργοδοτικές σκοπιμότητες.
Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” επιμένει στην πρόταση της για κήρυξη 24ωρης απεργίας μαζί με όλους τους εργαζόμενους που αντιμάχονται το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης στις 6 Μαϊου, διεκδικώντας από κυβέρνηση και εργοδότες, πλήρη κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα με ενιαία Συλλογική Σύμβαση εργασίας ως προαπαιτούμενο για την ελευθερία της ενημέρωσης και την τήρηση της δεοντολογίας.
1 comment for “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή: Δεν αναγνωρίζουν φίμωση-λογοκρισία στην ΕΣΗΕΑ”