Δημοσιογράφοι και εκδότες στην Περιφέρεια καταγγέλλουν lockdown στην ενημέρωση!

Το “απαγορευτικό” ενημέρωσης σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους που εντοπίστηκε στην Αθήνα στο νοσοκομείο του “Λαϊκού” είναι όπως όλα δείχνουν, η κορυφή του παγόβουνου. Η κυβέρνηση στοχεύει στον έλεγχο της ροής πληροφόρησης και ενημέρωσης προς τους πολίτες, με αποτελέσμα να έχει και τη δυνατότητα κατασκευής “fake news” χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Δεν αρκεί η υποστηρικτική προπαγάνδα της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειονότητα των “μπουκωμένων” με κρατικό χρήμα ΜΜΕ και στελεχών τους, έχει επιβληθεί κυρίως στην Περιφέρεια ένα ιδιότυπο lockdown στους δημοσιογράφους που θέλουν ενημέρωση για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τους ασθενείς του ιού.

Δεκάδες δημοσιογράφοι (παρακάτω) με την υπογραφή τους διαμαρτύρονται για τη “σιγή ασυρμάτου” που επιβλήθηκε στην αρμόδια πηγή πληροφόρησης στην Ξάνθη μετά τη σαφή εντολή του Χαρδαλιά και του ΕΟΔΥ να μη βγαίνουν δελτία κι ανακοινώσεις από τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά νοσοκομεία για την πορεία της νόσου, με αποτελέσμα να γιγαντώνονται τα φαινόμενα της παραπληροφόρησης. Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) επίσης κατήγγειλε την απαγόρευση ενημέρωσης στην Κέρκυρα.

Τα τρία αυτά επιβεβαιωμένα κρούσματα του lockdown στην έγκυρη ενημέρωση, παραπέμπουν άμεσα στο στόχο της κυβέρνησης να ελέγχει απόλυτα την πληροφόρηση κεντρικά μόνο με τους δικούς της εκπροσώπους. Αυτό συμβαδίζει με την απόλυτη λογοκρισία της ΕΡΤ στις φωνές διαμαρτυρίας των νοσοκομειακών γιατρών αλλά και το “μαχαίρι” λογοκρισίας από τον ΣΚΑΙ και τον ΑΝΤ1 σε όσους καλεσμένους γιατρούς τολμήσουν να απαιτήσουν μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων ή να διαμαρτυρηθούν για τα “ψέμματα” των αρμοδίων παραγόντων. Συμβαδίζει επίσης με τον αψυχολόγητο και παράλογο μέτρο των λουκέτων σε ελεύθερους πράσινους και ανοιχτούς χώρους στη φύση αλλά και με τα μέτρα καταστολής στην απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Δημοσιεύουμε την καταγγελία του ΣΗΠΕ με την επιστολή προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα με την οποία ζητούν κέντρο έγκυρης ππληροφόρησης για τα Περιφερειακά Μέσα στις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς. Και την επιστολή των 61(έως προχθές) δημοσιογράφων από τα ΜΜΕ της Περιφέρειας που καταγγέλλουν το λουκέτο ενημέρωσης στην Ξάνθη. Εκτιμούμε πως είναι άμεση ανάγκη να παρέμβουν δυναμικά και τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων. Πριν η επιχείρηση της fake παραπληροφόρησης (και από την κυβέρνηση) κυριεύσει τα πάντα!

Η επιστολή του ΣΗΠΕ

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις ανά την Επικράτεια, έλλειψη ενημέρωσης και αλλού χειρότεραεπιλεκτική ενημέρωση από τοπικά στελέχη των νοσοκομείων και της Πολιτικής Προστασίας προς τα ΜΜΕ. Η κατάσταση αυτή καταγγέλλεται από μέλη του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων. Το αρνητικό παράδειγμα της Κέρκυρας είναι χαρακτηριστικό με την ανοίκεια συμπεριφορά του Διοικητή του Γενικού νοσοκομείου. Επισημαίνεται το αυτονόητο, της ανάγκης πλήρους ενημέρωσης του κατά τόπους πληθυσμού, που καλείται να εφαρμόσει τις αναγκαίες εντολές για τον περιορισμό της άσκοπης κίνησης. Η επίσημη, και κατά τόπους, ενημέρωση μπορεί μάλιστα να αναιρέσει τις προϋποθέσεις παραπληροφόρησης, ακόμα και εκμετάλλευσης της σοβούσας κατάστασης.

Ζητείται η καθιέρωση απευθείας ενημέρωσης, τουλάχιστον στις πόλεις της Χώρας που λειτουργούννοσοκομεία και τοπικές Υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας.

Η επιστολή των δημοσιογράφων από τα Περιφερειακά ΜΜΕ προς τον διοικητή του νοσοκομείου (αναφοράς) στην Ξάνθη

Κύριε Διοικητά,

Πέντε ημέρες μετά τη διακοπή της επίσημης ενημέρωσης αναφορικά με τα στοιχεία που συνθέτουν την ημερήσια εικόνα για τα κρούσματα του “covid 19” στο Π. Γ. Ν. Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της ΑΜΘ, διαπιστώνουμε- και προφανώς το διαπιστώνετε κι εσείς- ότι το δημοσιογραφικό έργο έχει μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο “σαφάρι” το οποίο γίνεται με όρους “ζούγκλας”.

Γνωρίζετε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο κορωνοϊός εισέβαλε και στην περιοχή μας, είναι αμείωτο και αγωνιώδες το ενδιαφέρον των αναγνωστών/ακροατών/τηλεθεατών μας να ενημερωθούν έγκυρα και υπεύθυνα για τις εξελίξεις γύρω από αυτό το ύψιστης σημασίας για τη δημόσια υγεία ζήτημα.

Και ενώ αυτό είχε επιτευχθεί ως έναν βαθμό με την ενημέρωση που μας παρείχατε επί δέκα ημέρες, η “σιγή ασυρμάτου” των τελευταίων ημερών οδηγεί στη διασπορά πληροφοριών που μεταδίδονται ή δημοσιεύονται, προερχόμενες από αδιευκρίνιστες πηγές, πιθανόν μη εξουσιοδοτημένες ή μη αξιόπιστες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στην κοινωνία.

Σημειώνουμε ότι έχουμε υπόψη μας και την απάντηση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου ότι «απόφαση της κυβέρνησης είναι η ενημέρωση να γίνεται μόνο από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να διασφαλίζεται η ακριβής πληροφόρηση και να μην υπάρχει κίνδυνος διοχέτευσης λαθεμένων πληροφοριών», ωστόσο αυτή δεν απομειώνει το ενδιαφέρον του κοινού για ενημέρωση, ούτε και την αυθύπαρκτη ανάγκη για παροχή αυτής.

Πόσω μάλλον, όταν η κεντρική ενημέρωση αφορά στην γενική εικόνα της χώρας, η οποία όμως αποτελεί το «παζλ» των κατά τόπους εικόνων, που κατά την εκτίμησή μας θα έπρεπε να είναι καθαρές και γνωστές στο ευρύ κοινό, έστω και στο απολύτως απαραίτητο περίγραμμά τους. Κ. Διοικητά, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τον φόρτο εργασίας που επιφέρει σε όλο το προσωπικό και στη διοίκηση του νοσοκομείου η διαχείριση μίας τόσο κρίσιμης κατάστασης και σεβόμενοι απόλυτα τους χρόνους και την πίεση που υφίσταστε όλοι, ζητούμε τη συνεργασία σας για να μην επιτρέψουμε στην παραπληροφόρηση να βρει πρόσφορο έδαφος.

Θεωρούμε ότι θα ήταν χρήσιμο για όλους να διακινείται σε χρόνο που εσείς θα ορίσετε, και θα μπορεί να αποτυπώνει την εικόνα απολογισμού 24ώρου, ένα ενημερωτικό δελτίο (ίσως με χαρακτήρα “non paper”), το οποίο θα διασφαλίζει την εγκυρότητα όσων μεταδίδουμε ή δημοσιεύουμε, θα απαλλάξει εσάς από τα επίμονα ή σε ακατάλληλες ώρες τηλεφωνήματά μας και θα “εξουδετερώσει” έναν άλλο, γνωστό αλλά πάντα επικίνδυνο “ιό”, που το βασικό του σύμπτωμα είναι η λαγνεία για “κλικ” και “like”. Προτείνουμε το συγκεκριμένο ενημερωτικό να αποστέλλεται μέχρι τις 6:30 το απόγευμα το αργότερο, ώστε να εξυπηρετεί έγκαιρα τις εφημερίδες και τα βραδινά δελτία ειδήσεων.

Τα στοιχεία που επιθυμούμε να μας γνωστοποιείτε είναι τα απολύτως απαραίτητα για την περιγραφή της κατάστασης, δηλαδή τον αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα φύλα και τις ηλικίες των ασθενώ, τις Μονάδες στις οποίες νοσηλεύονται (Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ή ΜΕΘ) και από ποια περιφερειακή ενότητα- περιοχή προέρχονται. Παρακαλούμε, τέλος, να μοιράζεστε μαζί μας και τη χαρά των εξιτηρίων που ευελπιστούμε ότι θα λάβουν όλοι όσοι νοσηλεύονται ή θα νοσηλευτούν το επόμενο διάστημα στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και προσβλέπουμε στη συνεργασία σας.

ΥΓ: Το κύριο μέρος του κειμένου αυτού συντάχθηκε πρώτη φορά στις 19/03/2020, ωστόσο η αποστολή του ματαιώθηκε όταν, με ικανοποίηση, πληροφορηθήκαμε, την ίδια ημέρα, ότι επρόκειτο να ξεκινήσει η ενημέρωση των τοπικών ΜΜΕ με ημερήσια δελτία-όπως και έγινε.

Η επικαιροποιημένη επαναφορά κρίθηκε αναγκαία λόγω της διακοπής της ενημέρωσης αυτής.

*Σημείωση: Η λίστα με τα ονόματα συμπληρωνόταν μέχρι και την ώρα που απεστάλη η επιστολή και συνεχίζει να συμπληρώνεται με τις υπογραφές συναδέλφων και από άλλα Μέσα Ενημέρωσης)

Υπογράφουν:

1. Χρυσούλα Σαμουρίδου (ΕΡΤ Ορεστιάδας)

2. Βασίλης Πρεμίδης (ΕΡΤ Ορεστιάδας)

3. Χρυσή Εμμανουηλίδου (Εφημερίδα Μεθόριος)

4. Νίκος Πατούνας (Ράδιο Μεθόριος)

5.Γιάννης Βαβαλικούδης (Ράδιο Έβρος & radioevros.gr)

6. Σταυρούλα Αγελαδαράκη (Ράδιο Έβρος & radioevros.gr)

7. Βέρα Μαυρίδου (Δημοτική Ραδιοτηλεόραση Ορεστιάδας)

8. Γιάννης Τομαδάκης (thrakinea.gr)

9. Χριστίνα Κουματζίδου (Δέλτα Τηλεόραση Θράκης)

10. Όλγα Τσιούλφα (Δέλτα Τηλεόραση Θράκης)

11. Αντώνης Τελόπουλος (Δέλτα Τηλεόραση Θράκης & evrosonline.gr)

12. Θανάσης Τσολάκης (Reportal.gr & xronos.gr)

13. Γιάννης Σιδηρόπουλος (Ξάνθη)

14. Γιώργος Πανταζίδης (Εφημερίδα Γνώμη)

15. Κική Ηπειρώτου (Εφημερίδα Γνώμη)

16. Ευριπίδης Ταρασίδης (Στο Κόκκινο Καβάλας)

17. Κυριακή Μπασκάκη (Άλφα Τηλεόραση)

18. Νίκος Τσακιρόπουλος (Θράκη νετ)

19. Μαρίνα Κονδύλη (Εφημερίδα Ελεύθερη Θράκη)

20. Δημοσθένης Μαζαράκης (Reportal.gr)

21. Σταύρος Φανφάνης (Εφημερίδα Χρόνος & xronos.gr)

22. Όλγα Ορφανίδου (ανταποκρίτρια ΕΡΤ)

23. Σταματάκης Δημήτρης (2020net.gr)

24. Αποστολίδης Σταύρος (statusradio 94,2)

25. Τσιακπίνης Θάνος (e-evros)

26. Δημήτρης Κολιός (maximum 93,6. radiomax.gr)

27. Βασιλική Μαχαίρα (ΕΡΤ Κομοτηνής)

28. Ανδρέας Χονδρός (evrosonline.gr)

29. Τάσος Αποστολίδης (KavalaNews.GR / Θασιακή)

30. Κάτια Γιαννουκάκου (KavalaNews.GR / Θασιακή)

31. Σπύρος Λάτσας (ΕργασίαΣυν / Ena channel)

32. Γιάννης Γανίτης (Κ-ΤΥΠΟΣ / εφημ. Ξυράφι)

33. Γιάννης Κομνηνός (Center TV)

34. Μελίνα Σιδηροπούλου (Καβάλα)

35. Θανάσης Σοφιανός (kavalapost)

36. Μαρία Αμπατζή (Δίαυλος Ροδόπης / Ύπαιθρος Χώρα)

37. Τάσος Παλαιστίδης (Ena channel)

38. Δημήτρης Μπουντάς (Καβάλα)

39. Τάσος Μαρκουλιδης (Kavala-portal.gr)

40. Γιώτα Χατζηθεοδώρου (Ena channel)

41. Γιώργος Νελόπουλος (Καβάλα)

42. Κώστας Λουκούμης (Lobby fm / nownews.gr)

43. Διογένης Χαραλαμπίδης (Eidisis24.gr)

44. Μάρθα Πολίτου (Καβάλα)

45. Νίκος Σπιτσέρης (CENTER TV)

46. Νίκος Ταραπατσής (Cosmos 93,2)

47. Σταύρος Βλαχόπουλος (Φωνή της Ξάνθης – Fonitisxanthis.gr)

48. Κώστας Φιλίδης (Κόκκινο Καβάλας)

49. Άγγελος Καλόγριας (Καβάλα)

50. Θοδωρής Σαλτίρης (εφημερίδα Νέα Εγνατία)

51. Απόστολος Τζιβελάκης (Καβάλα)

52. Ρένα Πανταζόγλου (ΕΡΤ Καβάλας)

53. Μαρία Μίλκογλου (Ena Channel)

54. Νατάσσα Βαφειάδου (εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης)

55. Βιβή Σοφιανού (εφημερίδα Νέα Εγνατία)

56. Νίκος Χατζηγιοβανάκης (Center tv)

57. Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης (εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης)

58. Βασίλης Κούγκουλος (εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης)

59. Έλενα Σερεφίδου (Center tv)

60. Βασίλης Ιωάννου (εφημερίδα Νέα Εγνατία)

61. Ντίνα Τσολακίδου (kavala-sports.gr)

2 comments for “Δημοσιογράφοι και εκδότες στην Περιφέρεια καταγγέλλουν lockdown στην ενημέρωση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *