Tα δάνεια του ΣΚΑΙ και η ομολογία Αλαφούζου στη Βουλή

σκαιΑπό την “Αυγή, ρεπορτάζ Αγγέλα Νταρζάνου

Στα 39,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του ΣΚΑΪ και του Γιάννη Αλαφούζου στις τράπεζες, ενώ ο συνολικός δανεισμός είναι στα 47 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε η ομολογία του Γ. Αλαφούζου ότι στόχος των επιχειρηματιών που ασχολούνται με την ενημέρωση δεν είναι η κερδοφορία, αλλά «η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο». Παράλληλα κατήγγειλε ότι οι τράπεζες δανειοδότησαν «πέραν κάθε λογικής» τα άλλα κανάλια, ενώ υποστήριξε ότι δέχεται «πολιτική δίωξη» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε έγγραφα των τραπεζών με ημερομηνία 4 Ιουλίου 2016 από τα οποία προκύπτει ότι οι οφειλές ανέρχονται:

-Εθνική Τράπεζα: 30.944.620 ευρώ για τον ΣΚΑΪ.

-Εθνική Τράπεζα: 6.802.000 ως προσωπικό δάνειο του Γ. Αλαφούζου «για την ταμειακή ενίσχυση» του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για δάνειο που, σύμφωνα με τον Γ. Αλαφούζο, χρησιμοποιήθηκε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εγγύηση το σπίτι του και ακίνητα.

-Τράπεζα Πειραιώς: 983.000 ευρώ.
«Αρνούμαι κάθετα και απόλυτα ότι η Εθνική μας έχει στηρίξει. Είναι μία επιχειρηματική σχέση», ισχυρίσθηκε ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ αναφερόμενος στον υψηλό δανεισμό από την Εθνική.

Από την πλευρά του ο Γ. Αλαφούζος ισχυρίσθηκε ότι το σύνολο των οφειλών είναι 28.451.000 ευρώ και αποκάλυψε ότι υπήρχε δάνειο 2,5 εκατ. στον «Μελωδία» που αποπληρώθηκε, ενώ έχουν προεξοφληθεί
-μέρος της σύμβασης με τον ΟΤΕ που είναι σήμερα 5 εκατ. το χρόνο (ο ΣΚΑΪ είναι ο παραγωγός του αθλητικού προγράμματος)

-μέρος της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ που είναι σήμερα 4 εκατ. (ο ΣΚΑΪ παράγει το πρόγραμμα των κληρώσεων του ΟΠΑΠ_.

«Έχουμε επενδύσει περίπου 60 – 70 εκατ. ίδια κεφάλαια. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε βάλει 20 εκατ. στον ΣΚΑΪ», είπε ο Γ. Αλαφούζος, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία καταζητουμένων στο ΔΣ του ΣΚΑΪ συνδέοντα;ς τα πρόσωπα αυτά με την παρουσία Μαρινάκη. «Ο τότε συνεταίρος μου Μαρινάκης με συνέστησε στον πατέρα και υιό Κυριακίδη», είπε, ενώ αναφερόμενος στην παρουσία της δικηγόρου Σκούρα στο ΔΣ του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «όλα τα θέματα λύθηκαν από το ΕΣΡ». «Ήταν ατυχής αυτή η συμμετοχή, όπως ήταν ατυχής και με τον Μαρινάκη, παρόλο που ήταν συνεπής μέτοχος», εκτίμησε.

Για την αγορά της συχνότητας του SEVEN X το 2006 ο Γ. Αλαφούζος είπε ότι «συνολικά δώσαμε 5,5 με 6 εκατ. και αποπληρώσαμε τα χρέη προς τους εργαζομένους και το Δημόσιο», ενώ «ο Μπατατούδης πλήρωσε στην Αγροτική ένα ποσό για να συναινέσει να αγοράσουμε το κανάλι».

Ο Γ. Αλαφούζος παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες χρηματοδότησαν «πέραν κάθε λογικής» τα κανάλια, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στους ανταγωνιστές του και όχι στο κανάλι του, που όπως ισχυρίσθηκε αποπληρώνει τα δάνειά του. «Οι τράπεζες και η ελληνική πολιτεία χρηματοδότησαν πέραν της λογικής τους ανταγωνιστές μας για να κυριαρχήσουν στο τηλεοπτικό πεδίο», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι τα άλλα κανάλια δεν πληρώνουν τις δόσεις τους αλλά μόνο τόκους προκειμένου να λαμβάνουν τραπεζικές ενημερώσεις.

Για την παραδοχή ότι στόχος των καναλαρχών δεν είναι το κέρδος ο Γ. Αλαφούζος είπε ότι «τα ΜΜΕ δεν είναι η πιο χαρακτηριστική κερδοσκοπική επιχείρηση. Δεν έχουν αποκλειστικό σκοπό την κερδοφορία», αλλά «να προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο» και «να δίνουν ικανοποίηση από δημιουργικής πλευράς».

Στην έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε αντιπαράθεση με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο. «Είναι γνωστός ο ρόλος σας εδώ μέσα», είπε ο Γ. Αλαφούζος με τον Ν. Νικολόπουλο να ζητά εξηγήσεις: «δεν πρέπει να μας απαντήσει; Να μας απαντήσει, όχι το αντίφωνο ούτε το εξαπτέρυγο». «Ο Ν. Νικολόπουλος έχει μία συνήθεια να αναπαράγει θέματα που είναι ψευδή καταθέτοντας ερωτήσεις και αναπαράγοντάς αυτές στα «Παραπολιτικά», για τις οποίες τα «Παραπολιτικά» έχουν καταδικαστεί. Έχω ζητήσει από τον δικηγόρο μου την δυνατότητα να κατατεθεί αγωγή».

«Γι’ αυτά που είπε αντιλαμβάνεστε ότι θα κληθεί, όπως ο Μπόμπολας που έφαγε 18 μήνες πρωτόδικα και 1 χρόνο σε δεύτερο βαθμό, να απαντήσει στη Δικαιοσύνη. Είμαι 27 χρόνια βουλευτής και θέλω τα πιστοποιητικά να μην μου τα δίνει ο Αλαφούζος, αλλά ο λαός. Μας είπατε ότι θα καταθέσετε αγωγές για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ρώτησα όμως και για τα «ευχάριστα» για σας, όπως η επιταγή που καταγγείλατε ότι δώσατε στον Μητσοτάκη» απάντησε ο Ν. Νικολόπουλος.

«Δεν ήταν σωστός ο όρος που χρησιμοποιήσατε», επέκρινε τον Γ. Αλαφούζο ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Φάμελλος. «Μου έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι ο Νικολόπουλος ψεύδεται εν γνώσει του γι’ αυτά που λέει για μένα», είπε ο ιδιοκτήτης του «ΣΚΑΪ»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *