Πέντε γυναίκες απεργοί πείνας. Πέντε δημοσιογράφοι που διεκδικούν τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ (Εννιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης–Περίθαλψης). Αφροδίτη Υψηλάντη, Τζώρτζια Κοντράρου, Μαρίνα Βήχου, Ελένη Ανδριανού και Ευαγγελία Πατεράκη, πήραν τη σκυτάλη του έσχατου αυτού μέσου διεκδίκησης από τον Θοδωρή Βαρίκο, ο οποίος αποσύρθηκε για λόγους υγείας. Στο πλευρό των απεργών συντάσσονται καθημερινά δημοσιογράφοι και τεχνικοί των ΜΜΕ, ωστόσο, όπως τονίζουν οι απεργοί πείνας, η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τον κλάδο. Ήρθε ο καιρός να καταλάβουμε πως όταν η πόρτα που χτυπάς δεν ανοίγει, πρέπει να την σπάσεις και οφείλουν να τη σπάσουν οι νέοι.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δημοσιογράφος Αφροδίτη Υψηλάντη, «είμαστε εδώ για ένα και μόνο πράγμα: να μείνει ανοιχτός ο ΕΔΟΕΑΠ. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι νέοι που έπρεπε να είναι δίπλα μας αυτή τη στιγμή, δεν είναι. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει, σημασία έχει ότι εμείς κάνουμε έναν αγώνα για όλους. Είμαστε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, δεν έχουμε καμία σχέση με το δημόσιο, οπότε δεν έχει καμία σχέση η τρόικα με μας. Θέλω να πω σε όλους να έρθουν δίπλα μας, να μας συμπαρασταθούν . Να μιλήσουν στα ΜΜΕ για τον κλάδο μας. Ίσως δικαιωθούμε. Ποτέ δεν είναι αργά».
«Είναι γεγονός ότι είμαστε υποχρεωμένοι ως άνθρωποι που υπηρετούμε την ενημέρωση, να κάνουμε τον ελληνικό λαό γνώστη του προβλήματός μας», τονίζει η εκπρόσωπος των συνταξιούχων δημοσιογράφων, Τζώρτζια Κοντράρου και συμπληρώνει: «Είμαστε η μοναδική κατηγορία εργαζομένων χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Μας πήραν τα αποθεματικά από το κύριο Ταμείο μας το ΤΣΠΕΑΘ και άφησαν χωρίς εργοδοτική εισφορά τον φορέα της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης. Είμαστε ακάλυπτοι από το Σεπτέμβριο του 2016 και τα αποθεματικά μας έχουν πλέον εξαντληθεί. Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το πρόβλημα θα λυθεί, ήταν αυτές που τρέναραν την αγωνιστική μας εκδήλωση. Η αλήθεια, όμως, είναι μια και έχει πλέον διαφανεί. Δεν θέλουν να πιέσουν τους εργοδότες να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Είχαμε έναν πόρο, το αγγελιόσημο, από τα έσοδα των Μέσων Ενημέρωσης της τάξης του 20%. Σήμερα, διαπραγματεύονται το 2%. Αντιλαμβάνεστε τι θείο δώρο προσφέρουν στους εργοδότες, οι οποίοι δεν δίνουν εδώ και καιρό δεκάρα.
Είμαστε ένας κλάδος, που δεν έχει εισπράξει για 50 χρόνια ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Αντιθέτως κάποιοι προσπαθούν να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον μας για την είσπραξη του αγγελιόσημου, που έχει οριστεί από τα δικαστήρια, οριστικώς και αμετακλήτως, ως ασφαλιστική εισφορά. Επειδή όμως εργοδότες και διαφημιστές επιδίωκαν την κατάργησή του, άρχισαν την σπέκουλα γι αυτό το δικαίωμα που δεν μας χαρίστηκε και το οποίο προήλθε από την υφαρπαγή του βασικού μας πόρου, που προερχόταν από τις δικές μας εισφορές στο Ταμείο μας και το λαχείο Συντακτών. Το αγγελιόσημο, δηλαδή, αντικατέστησε το λαχείο Συντακτών. Αυτό, λοιπόν, που θα πρέπει να καταλάβουμε σήμερα είναι τι μας έκλεψαν και τι διεκδικούμε. Αυτό είναι το δικό μας μέσο πίεσης για να μας επιστραφούν τα κλεμμένα, να ανακτήσουμε τα κεκτημένα δικαιώματά μας. Η κυβέρνηση και χάρισε τον πόρο που μας ανήκει στους εργοδότες και μας εμπαίζει», καταλήγει η Τζώρτζια Κοντράρου.