Όταν αυτοί μιλάνε για ανάπτυξη, εννοούν ξεπούλημα

ακαδημια-2Πράσινο φως Μπαλτά για την κατασκευή Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

Αναδημοσίευση από koutipandoras

Στα χέρια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, είναι σύμφωνα με πληροφορίες πλέον η «καυτή πατάτα» που αφορά στην κατασκευή Μall στην Ακαδημία Πλάτωνος καθώς ο υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς υπέγραψε χθες την γνωμοδότηση του ΚΑΣ χωρίς να κάνει καμία διορθωτική παρέμβαση. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 6 Ιουλίου με γνωμοδότηση του το ΚΑΣ τροποποίησε το επιτρεπόμενο ύψος στα οικοδομικά τετράγωνα 124, 126, 127 και 128 της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος. Συγκεκριμένα, ενώ ως τώρα ίσχυε ότι το ύψος των κτιρίων δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 15 μ., με τη νέα γνωμοδότηση το ύψος τροποποιείται ως εξής: Προς τη μεριά του αρχαιολογικού χώρου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 18 μ., ενώ προς την πλευρά της λεωφόρου Κηφισού τα 21 μ.

Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις αλλά και ερωτήματα τόσο από τους κατοίκους οσο και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων αλλά και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Συγκεκριμένα ο ΣΕΑ με ανακοίνωση του «οι αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί σε αυτpedia-drasiόν, σε αρμονική συνύπαρξη και άμεσα συνδεδεμένες με τους ελεύθερους χώρους πρασίνου που τις περιβάλλουν, καθώς και το προγραμματιζόμενο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, που έχει χωροθετηθεί στην θέση αυτή, αποτελούν μια ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα, η οποία έχει τη δυναμική να αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια. Αυτή η προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής είναι ο λόγος που τα όρια δόμησης είναι αναγκαίο να παραμείνουν χαμηλά στη γύρω περιοχή, όπως έχει γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο Επικρατείας (στην 77/19-3-2013 συνεδρία του), η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, και το ζητούν και οι κάτοικοι της περιοχής”. Απο την πλευρά τους ο σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή κατηγορεί το Κ.Α.Σ. ότι ανταποκρίθηκε “προφανώς σε πιέσεις συμφερόντων που επιθυμούν να χτίσουν με τους δικούς τους όρους”, προσθέτοντας πως “εδώ και αρκετό καιρό, το Κ.Α.Σ. λαμβάνει απροκάλυπτα αποφάσεις πολύ περισσότερο «πολιτικές», παρά αρχαιολογικές”.

Η ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Για την ιδιοκτήτρια εταιρεία Artume S.A που είναι στα Luxleaks στις 24/11/2014 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν κάνει ερώτηση στη Βουλής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονταν και στο γεγονός ότι «η ιδιοκτήτρια εταιρεία Artume S.A όπως αποκαλύφθηκε, δεν έχει πληρώσει τον Ειδικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος μόνο για το 2009 ανέρχεται σε 5,4 εκατ. ευρώ, γεγονός που πιστοποιείται από την ετήσια έκθεση για τη θυγατρική του ομίλου BlackRock, με τους ορκωτούς ελεγκτές να μεταφέρουν στην Έκθεση τους την εκτίμηση της εταιρείας, πως το υπουργείο Οικονομικών θα πειστεί και θα εξαιρέσει(!) την εταιρεία από την καταβολή του φόρου».

Ο Πλάτωνας, το Λουξεμβούργο και οι φοροελαφρύνσεις

Όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC τον Νοέμβριο του 2014 η εταιρεία Macquaire Global Property Advisors (MGPA) ήταν η μητρική εταιρεία της Artume, με μια από τις ενδιάμεσες εταιρείες την Artemis Hermes, οι οποίες, όλες αυτές, εξαγοράστηκαν από τον όμιλο Blackrock. Ωστόσο, πριν ακόμα από την αγοραπωλησία, η συμφωνία για τη φορολογική ελάφρυνση του πολύπλοκου εταιρικού σχήματος είχε λάβει την έγκριση των αρχών του Λουξεμβούργου. Ήταν δηλαδή και αυτή μία από αυτές τις μεγάλες εταιρείες που βρίσκονται στο φορολογικό παράδεισο και χρησιμοποιώντας λογιστικά τρικ αποφεύγουν να πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Στις φορολογικές συμφωνίες της μητρικής εταιρείας με το Λουξεμβούργο περιλαμβάνονταν εσωτερικός δανεισμός προς τις θυγατρικές της -ένα είδος χορηγήσεων- όπου, αντί να πληρώνουν οι θυγατρικές τόκους στη μητρική εταιρεία για το δάνειο, η μητρική αποκτά ποσοστό επί των κερδών των θυγατρικών. Τα συγκεκριμένα δάνεια ονομάζονταν «χορηγήσεις με συμμετοχή στο κέρδος». Στη φορολογική συμφωνία εμφανιζόταν ότι το ποσοστό της συμμετοχής στα κέρδη της εταιρείας που λαμβάνει το δάνειο κυμαίνεται από 80% έως 100%. Τα κέρδη λοιπόν των εταιρειών που δανείζονταν χρήματα θα επέστρεφαν στο μεγαλύτερο ποσοστό ως τόκοι των δανείων που είχαν λάβει και έτσι δεν θα φορολογούνταν.

Μία ανάλογη περίπτωση είναι και η ελληνική επένδυση. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Artemis Hermes είχε χορηγήσει έως το τέλος του 2008 στην ελληνική θυγατρική της εταιρεία Artume δάνειο ύψους σχεδόν 50 εκατ. ευρώ. Το δάνειο, όπως αναφερόταν στις οικονομικές καταστάσεις της λουξεμβουργιανής εταιρείας, θα έπρεπε να αποπληρωθεί έως τα τέλη του 2016. Με αυτό τον τρόπο τα κέρδη της ελληνικής εταιρείας επιστρέφονται ως τόκοι του δανείου με αποτέλεσμα να μην φορολογούνται στη χώρα μας.

Με άλλα λόγια, όλες οι αρμόδιες αρχές του ελληνικού κράτους έδωσαν το πράσινο φως, κλείνοντας παράλληλα το μάτι σε μία «πυραμίδα» εταιρειών οι οποίες δεν πρόκειται ούτε τη φορολογία που τους αναλογεί να πληρώσουν.

Όταν η ανάπτυξη μας χτύπησε την πόρτα

Η εταιρεία είχε αγοράσει το πρώην εργοστάσιο του Μουζάκη με σκοπό την κατασκευή ενός πολυχώρου εμπορίου αναψυχής και ψυχαγωγίας. Έδωσε μάλιστα 37 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Η επένδυση θα ονομαζόταν λόγω της περιοχής Academy Garden, συνολικής επιφάνειας 55.000 τ.μ. Όλα αυτά είχαν προβληθεί από την πλευρά της πολιτείας ως μια μεγάλη ευκαιρία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συνεχίζουν να προβάλλονται με τον ίδιο τρόπο παρ’ όλο που τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Τα εμπόδια που βρήκε μπροστά της η εταιρεία ήταν πολλά, κυρίως από την πλευρά της νομοθεσίας του κράτους, διότι μεταξύ άλλων το νέο Mall θα κατασκευαζόταν σε μία περιοχή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς απέχει μόλις 1,4 χλμ. από το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ωστόσο, όπως όλα έδειξαν, αν υπάρχει καλή διάθεση όλα γίνονται. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς έβαλαν την υπογραφή τους, λέγοντας παράλληλα ένα ηχηρό «ναι» ώστε το Μall να γίνει, παρακάμπτοντας ακόμα και απόφαση του ΣτΕ η οποία σταματούσε την έκδοση οποιασδήποτε οικοδομικής άδειας για το οικόπεδο Μουζάκη.

Η επιστολή της εταιρείας στον πρώην πρωθυπουργό

Η ARTUME SA όταν βρήκε μπροστά της τα δύσκολα καθώς μεταξύ άλλων να κατασκευαστεί αυτό το κτίριο έπρεπε να αλλάξει ο Γενικός Πολεοδομικος Σχεδιασμό , φρόντισε να ενημερώσει ακόμα και το γραφείο του πρωθυπουργού. Σε σχετική της επιστολή, που απέστειλε στις 10/10/2012, με αριθμό πρωτοκόλλου 2296, ο πρόεδρος της εν λόγω εταιρίας, Κρίστοφερ ΜακΚόρμακ, αφού ευχαριστεί τους συναρμόδιους υπουργούς για τις προσπάθειες και τη στήριξή τους ώστε να υλοποιηθεί η επένδυση των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ζητά από τον κ. Σαμαρά να βοηθήσει για να επισπευσθούν οι διαδικασίες τροποποίησης του ΓΠΣ για το οικόπεδο φιλέτο, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του πολυκέντρου εμπορίου, αναψυχής και διασκέδασης.

Η έκθεση κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της εταιρείας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της εταιρείας στην οποία ξεκάθαρα αναφέρεται ότι τόσο η αγορά του Αμαρουσίου οσο και η αγορά του Χαλανδρίου καταρρακώθηκε από την λειτουργία του The Mall στο Μαρούσι .

Στην ιδιά έκθεση αναφέρεται ότι στα σχέδια της εταιρείας είναι να εισηγηθεί να μεταφερθούν δημοσιές υπηρεσίες μέσα στο Mall με σκοπό να προσεγγίσουν καταναλωτές οι οποίοι θα πάνε στην Ακαδημίας Πλάτωνος να πληρώσουν λογαριασμούς ή αν εξυπηρετηθούν από κάποια δημόσια υπηρεσία.

Την ίδια ώρα η εταιρεία μέσα από την έκθεση της δεν διστάζει να προτείνει και αλλαγές στον οδικό χάρτη της περιοχής ώστε να διευκολυνθεί το έργο .

Η συγκεκριμένη έκθεση ουσιαστικά διαψεύδει τους ισχυρισμούς της εταιρείας περί ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς η κατασκευή του Mall όπως συνέβη άλλωστε και σε άλλες περιοχές θα «λιώσει» την τοπική αγορά.

Παράλληλα είναι απορίας άξιο πως το αρμόδιο όργανο για θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομίας το ΚΑΣ μπόρεσε και γνωμοδότησε υπέρ της αλλαγής τους ύψους των κτιρίων όταν αυτά βρίσκονται δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο με τον αρμόδιο υπουργό να συμφωνεί ενώ την ίδια στιγμή οι πληροφορίες του koutipandoras.gr αναφέρουν ότι η ιδιοκτήτρια εταιρείας ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικών .

Πλέον η τελική απόφαση για το αν η Ακαδημία Πλάτωνος «θαφτεί» κάτω από την σκιά του Mall και αν μπουν εκατοντάδες λουκέτα στην τοπική αγορά είναι στα χέρια της κυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *