Η αποκάλυψη της εφημερίδας Documento την περασμένη Κυριακή αντιμετωπίστηκε με χαρακτηριστική σιωπή από το σύνολο των ΜΜΕ αλλά και τον δημοσιογραφικό κλάδο. Τα στοιχεία από το πόρισμα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ που έβγαλε η εφημερίδα, αποδεικνύουν τη “σκανδαλώδη και παράνομη διανομή των εκατομμυρίων ευρώ της λίστας Πέτσας, σε εκατοντάδες ηλεκτρονικά ΜΜΕ από την εταιρεία Initiative Media”. Στοιχεία που η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε και κατάφερε να κρατήσει μυστικά επί τρία χρόνια, παραβιάζοντας κάθε αρχή δεοντολογίας. Τρία χρόνια μετά η αποκάλυψη απλώς επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποίησε κρατικό χρήμα για να χειραγωγήσει τα μίντια, να δημιουργήσει δικά της Μέσα και να “δωροδοκήσει” το σύστημα δημοσιότητας. Όπως γράφει το Documento
“Πρόκειται για 270 ηλεκτρονικά ΜΜΕ τα οποία έλαβαν κρατική διαφήμιση 3 εκατ. ευρώ ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο, καθώς δεν ήταν εγγεγραμμένα στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών ΜΜΕ όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία για την καταχώρηση διαφημιστικών μηνυμάτων του δημοσίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ανύπαρκτα σάιτ, μπλογκ καθώς και ΜΜΕ συγγενών και φίλα προσκειμένων στη ΝΔ δημοσιογράφων και εκδοτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σάιτ της συζύγου του πρώην βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, κουμπάρου του «νονού» της λίστας και τότε υπουργού Επικρατείας Στέλιου Πέτσα, ή τα σάιτ συμφερόντων Μένιου Φουρθιώτη για τα οποία δόθηκε αρχικά εντολή καταχώρησης διαφήμισης αλλά μετά τον σάλο που προκλήθηκε ανακλήθηκε. Οσα υπογραμμίζονται στην πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες του Documentο από την πρώτη στιγμή. Με συνεχή δημοσιεύματα κατέδειξε ότι η λίστα Πέτσα είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο χειραγώγησης της κοινής γνώμης στην πλάτη του Ελληνα φορολογούμενου, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει πάλι τον λογαριασμό. Ας δούμε ποιους περιλαμβάνει η λίστα με τα 270 σάιτ και μπλογκ που πήραν παράνομα κρατική διαφήμιση.
Ανύπαρκτα μπλογκ
Η σύμβαση της Initiative Media με την Προεδρία της Κυβέρνησης υπογράφηκε στις 26 Μαρτίου 2020. Στο πλαίσιο της έρευνας οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ζήτησαν από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης να τους αποστείλει ολόκληρο τον κατάλογο με το Μητρώο Ηλεκτρονικών Επιχειρήσεων.
Οπως αναφέρεται στην πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ, οι ελεγκτές υπολόγισαν την εγγραφή των ΜΜΕ στο μητρώο όχι μέχρι τις 26 Μαρτίου 2020, δηλαδή την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, αλλά μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020.
Μεταξύ των 270 ηλεκτρονικών ΜΜΕ περιλαμβάνονται ορισμένα ανύπαρκτα σάιτ, τη χρηματοδότηση των οποίων είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή η δημοσιογραφική έρευνα του Documento. Ενα από αυτά είναι το didymoteicho.net στο οποίο δόθηκε εντολή καταχώρησης διαφήμισης ύψους 1.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως φαίνεται από μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, το συγκεκριμένο σάιτ είναι ανύπαρκτο.
Ολόκληρη η αποκάλυψη της κυριακάτικης εφημερίας την διαβάζετε εδώ στην ιστοσελίδα του Documneto