αναδημοσίευση από τη στήλη media στο Ποντίκι
ΕΡΤ: Σχέδιο «Ο νέος είναι ωραίος» – Ηλικιακό φρεσκάρισμα του προσωπικού από το επόμενο κύμα προσλήψεων
Το ζήτημα του αυξημένου όρου ηλικίας στην ανθρωπογεωγραφία της ΕΡΤ θα επιχειρήσει να ρυθμίσει η διοίκησή της προσεχώς μέσα από επόμενες συμβάσεις εργασίας έργου και ορισμένου χρόνου αφού, όπως υποστηρίζεται, ο νόμος για προσλήψεις στο Δημόσιο δεν επιτρέπει συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
Μέσα στο προηγούμενο 12μηνο (ίσως και λίγο παραπάνω) αποχώρησαν πάνω από 120 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων από το μόνιμο προσωπικό, λόγω συνταξιοδότησης. Σε αυτούς εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2023 θα προστεθούν άλλοι 46 (με συμβάσεις αορίστου χρόνου) οι οποίοι επίσης κάλυπταν οργανικές θέσεις. Το κενό που θα δημιουργηθεί δεν θα αναπληρωθεί, ισχυρίζονται κύκλοι εργαζόμενων στο Ραδιομέγαρο. Αντιθέτως, υποστηρίζουν, ότι θα εντατικοποιηθεί η εργασία, εκφράζοντας ανησυχία ότι η πρακτική αυτή θα αποβεί σε βάρος της ποιότητας του παραγόμενου έργου.
Υπολογίζεται ότι έως το 2026 θα έχουν αποχωρήσει από την ΕΡΤ άλλοι -το λιγότερο- 300 άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων, από το μόνιμο προσωπικό της. Τυχόν κενά που δημιουργούνται καλύπτονται κυρίως με προσλήψεις ορισμένου χρόνου που πραγματοποιεί η ΕΡΤ είτε με προσλήψεις μέσω εταιρειών τηλεοπτικών παραγωγών.
Στο μεταξύ έχουν προσληφθεί περίπου 460 άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ή και έργου) με μέσο όρο ηλικίας τα 43,5 έτη. Ανάμεσα τους και τουλάχιστον 25 εργαζόμενοι 60 ετών και βάλε.
Η διοίκηση της εταιρείας έχει θέσει ως στόχο -όπως υποστηρίζεται- με τις νέες προσλήψεις ο μέσος όρος ηλικίας να μειωθεί κατά 3,5 έτη ώστε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός να «φρεσκαριστεί» ηλικιακ