Με αφορμή την άδικη επίθεση στους ρεπόρτερ και την απ΄ευθείας μετάδοσή του

Επίθεση πυρόπληκτων σε δημοσιογράφους (Ξημέρωμα 7/8/2021)

Με αφορμή την άδικη επίθεση στους ρεπόρτερ και την απ΄ευθείας μετάδοσή του. Γράφει ο δημοσιογράφος Λάμπρος Παπαξενάκης

Το είδαμε και αυτό και μάλιστα σε live μετάδοση. Πυρόπληκτοι πολίτες στους Θρακομακεδόνες (κάποιοι εκ των 1000λιάδων πυρόπληκτων των τελευταίων 24ώρων) να επιτίθενται (ξυλοφορτώνει δηλαδή) τηλεοπτικό συνεργείο του OPEN με δημοσιογράφους από το μέτωπο μιας εκ των 10δων πυρκαγιών που καίνε τη χώρα.  Ομολογώ ότι δεν εξεπλάγην καθόλου, ως δημοσιογράφος γαρ. Όχι γιατί, βέβαια, συμφωνώ! 

Αλλά γιατί οι δημοσιογράφοι, εντέχνως, έχουν στοχοποιηθεί (αδίκως η συντριπτική πλειοψηφία) από την κοινωνία, με κύρια ευθύνη της διαπλοκής μεταξύ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και ΜΙΝΤΙΑΡΧΩΝ που παίζουν το παιχνίδι της, με το …αζημίωτο των 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν για να …ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ (τέτοια ασφάλεια, μήπως να την εξάγουμε κι όλας;). Πρόσφατη διευκόλυνση (εκ των πολλών),  προ ολίγων ημερών, η ρύθμιση των χρεών τους  προς τον ασφαλιστικό οργανισμό των εργαζομένων στα ΜΜΕ σε βάθος χρόνου και με εξευτελιστικές δόσεις.

Στον ΕΔΟΕΑΠ, που ενώ δεν ανήκει στο κράτος αποφασίζει το κράτος με συμφωνία της ίδιας της διοίκησής του!!! Μιας εκλεγμένης διοίκησης που συγκρότησε προεδρείο με τη σύμπραξη των παρατάξεων (άκουσον, άκουσον) των δύο μεγάλων κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Που η ίδια σύμπραξη έχει γίνει τόσο στο συνδικαλιστικά σωματείο (ΕΣΗΕΑ), όσο και στην ομοσπονδία των σωματείων των δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ), ενώ την ανοχή των προτεινομένων από τον ΣΥΡΙΖΑ, μελών  του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Σωματείου, απολαμβάνει το κυβερνητικό προεδρείο του. Το οποίο, μάλιστα, έχει να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για το …έργο του πάνω από ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ!

Γιατί οι δημοσιογράφοι (των τηλεοπτικών καναλιών) είναι ο πανεύκολος στόχος εκδήλωσης της οργής των πυρόπληκτων, αλλά και οποιουδήποτε καταπατώνται τα δικαιώματά του από την εκάστοτε αναξιόπιστη και εξουσιαστική κυβέρνηση. Και εμφανίζεται το παράδοξο,  αυτοί που τις τελευταίες, ιδιαίτερα, ημέρες προσπαθούν και επιτυγχάνουν  να κάνουν άψογα τη δουλειά τους μέσα σε ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις, οι τηλεοπτικοί ρεπόρτερ, να …τις τρώνε. Οι αμειβόμενοι με μισθό κάτω των 1.000€ (όπως και οι περισσότεροι εργαζόμενοι) δουλεύοντας κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και πέραν των ωραρίων τους.   

Γιατί αυτοί, οι …εκπρόσωποι των ΜΜΕ είναι στο δρόμο, μαζί με τους πολίτες. Δεν είναι στο δρόμο οι κυβερνώντες, δεν είναι ο αξιότιμος πρωθυπουργός ή ο υπουργός κ. Σκρέκας (τυχαία η αναφορά!) για να εκφράσουν την οργή τους. Και γιατί αυτοί είναι οι …εκπρόσωποι των ΜΜΕ, όπου ΜΜΕ ίσον αυτά που τα πήραν και μάλιστα χοντρά από την κυβέρνηση του α(χ)ρίστου για να μας τα παρουσιάζουν ΟΛΑ ρόδινα. Ότι ζούμε, τάχα, σε μια ελληνική κοινωνία αγγελικά πλασμένη, όπου οι κάθε λογής παιδεραστές, βιαστές, συζυγοκτόνοι, προαγωγοί ή απίθανοι τύποι αστυνομικοί κλπ, είναι μια παρένθεση που πρέπει να εξαφανίσουμε, ειδικά, δε εάν είναι και ευνοούμενοι κολλητοί της εξουσίας τους και γιατί όχι να τους εξιλεώσουμε με την πάροδο του χρόνου. Να εξαφανίσουμε ή να μην ερευνήσουμε ακόμη και ενοχοποιητικά στοιχεία που υπήρχαν στην κατοχή τους. Αυτό είναι που δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας με τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, επειδή αυτά μεταδίδονται αμοντάριστα από το Μαξίμου αφού η ροή τους είναι απ΄ ευθείας. Δεν το είχαν προβλέψει και τους πονάει με αυτά που ακούγονται, πλέον.

Γιατί οι γνωστοί και πολλαπλώς αμειβόμενοι με παχυλές απολαβές μεγαλοδημοσιογράφοι (καναλιών και μη) ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ή δεν καταδέχονται να κατεβούν στο δρόμο και να βρεθούν …ενώπιος ενωπίω με τον κόσμο. Ο κόσμος μπορεί να τους βλέπει μόνο από το γυαλί και να τους ακούει από το ραδιόφωνο. Είναι οι ίδιοι που παίζανε τον ίδιο, ακριβώς, ρόλο την περίοδο της κρίσης, των μνημονίων και της διαστρέβλωσης των γεγονότων προ του δημοψηφίσματος. Που, για το βρώμικο ρόλο τους, τιμωρήθηκαν από το Α΄βάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με προσωπική μάχη και συλλογή στοιχείων από την αείμνηστη φίλη και άξια συνάδελφο, Πόπη Χριστοδουλίδου. Που ήρθε, αργότερα, το Β΄βάθμιο να …αθωώσει!

Έτσι είναι. Πάντα θα υπάρχουν οι λίγοι από τους πολλούς που …θα τις τρώνε, υπερασπιζόμενοι το λειτούργημά τους, κάνοντας με άψογο τρόπο τη δουλειά τους όπως οι συνάδελφοι του OPEN, αλλά και οι …πολλοί από τους λίγους που θα διαπλέκονται με τα κάθε είδους γρανάζια της εξουσίας κουνώντας, μάλιστα και το δάχτυλο στους πολίτες.

Υπάρχει, όμως και το σώμα των δημοσιογράφων, που είναι και πολυπληθές, πλέον. Καθόλου τυχαίο, για να είναι και διαχειρίσιμο ως προϊόν, βέβαια, από τους αρμοδίους. Και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που άρχισαν να πέφτουν οι ψιλές επί αδίκων -και όχι επί δικαίων- θα πρέπει όλοι όσοι υπηρετούμε αυτό που λέγεται ενημέρωση του κόσμου να δράσουμε και να αντιδράσουμε πριν είναι πολύ αργά. Εάν δεν το αντιληφθεί χθες και όχι σήμερα η ΕΣΗΕΑ (Αλέξη, όλα καλά με τους εκπροσώπους σου εκεί;) και αυτοί που την εκπροσωπούν, τότε δυστυχώς και αντίστοιχα φαινόμενα θα αντιμετωπίζουμε συχνότερα και τα κυρίαρχα ΜΜΕ θα συνεχίζουν να σερβίρουν τα προϊόντα τους κατά το δοκούν, εξυπηρετώντας φυσικά όχι τον λαό που -και τα πληρώνει με επιδοτήσεις- και τα ανέχεται υποχρεωτικά.

Τέλος, στο επεισόδιο με την επίθεση των συναδέλφων στους Θρακομακεδόνες, παρόντες ήταν αστυνομικοί οι οποίοι παρακολουθούσαν ΑΠΡΑΓΟΙ. Είναι γνωστή η …συμπάθειά τους στον κλάδο μας, βέβαια! Ως όργανα της τάξης, όμως, όφειλαν να μας προστατέψουν ως πολίτες και εν ώρα καθήκοντως. Έτσι δεν είναι κύριε υπουργέ Προστασίας του Πολίτη, που μας προστατεύεις τόσο τέλεια όλο αυτό το διάστημα, με κορύφωση τις τελευταίες ημέρες; 

ΣΑΣ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΧΑΙΡΩ λοιπόν κι εγώ, με τη σειρά μου.

Τα σέβη μου

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΞΕΝΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ

3 comments for “Με αφορμή την άδικη επίθεση στους ρεπόρτερ και την απ΄ευθείας μετάδοσή του

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *