Απεργία στην ιδιωτική τηλεόραση, ΕΡΤ και ΑΠΕ από σήμερα

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν νωρίς το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών της ΕΙΤΗΣΕΕ, τις συνδικαλιστικές ενώσεις και την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο Πέτσα με το οποίο επαναρυθμίζεται μεταξύ άλλων το εργασιακό καθεστώς στην ιδιωτικής τηλεόραση. Με τις διατάξεις του νόμου όπως έγραψε ήδη το blog εδώ, εδώ  και εδώ οι ιδιοκτήτες των μεγάλων σταθμών μειώνουν τον αριθμό του προσωπικού του από 400 άτομα υποχρεωτικά σε 280.  Η ΕΙΤΗΣΕΕ αποδέχθηκε να απαλειφθεί από το σχέδιο νόμου η απασχόληση στους 280 με δελτία παροχής και να είναι σταθερής εργασίας με σύμβαση οι υπόλοιποι 120 στις θυγατρικές-συνεργαζόμενες εταιρείες, σε αντάλλαγμα να μην γίνουν απεργίες και να μην αλλάξει ότιδήποτε άλλο από το άρθρο 41 του νομοσχεδίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τη δική του πλευρά αποδέχθηκε να μείνουν στα κανάλια 320 άτομα με σταθερή θέση εργασίας και 80 από συνδεδεμένες εταιρείες. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις κατά πλειοψηφία επιβεβαίωσαν την απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχίζοντας από σήμερα στις 6.00 το απόγευμα για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ.

Πρακτικά δηλαδή απαίτησαν να μην γίνουν απεργίες στην τηλεόραση και να δοθεί σύμφωνη γνώμη για την απώλεια 120 ή 80 θέσεων εργασίας.

Μιλώντας με νούμερα για τους έξι τηλεοπτικούς σταθμούς ζητάνε τη συνδικαλιστική συναίνεση για να χαθούν θεσμοθετημένα 720 θέσεις εργασίας στα έξι τηλεοπτικά κανάλια (ΕΙΤΗΣΕΕ) ή 480 (κυβέρνηση).

Κι αυτό συμβαίνει γιατί αυτό βολεύει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών ιδιωτικής τηλεόρασης που θέλουν να απασχολούν προσωπικό από θυγατρικές εταιρείες τους, να μετατρέψουν τα κανάλια τους σε μικρές μονάδες εκπομπής προγράμματος το οποίο θα παράγεται εκτός τηλεοπτικών σταθμών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ήδη αναθέσει την παραγωγή για μικρό μέρος του προγράμματος τους, όπως Πχ πρωινές ζώνες, κλπ. σε συνεργαζόμενες ή θυγατρικές εταιρείες, των οποίων το προσωπικό μέχρι και σήμερα δεν μπορούν θεσμικά να προσμετρήσουν στον αριθμό των 400 ατόμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *