** Αναδημοσίευση από reporterunited
Γράφει ο Νικόλαος Λεοντόπουλος
ύο από τα κείμενα που δημοσιεύουμε στο ρεπορτάζ προέρχονται από το αμερικανικό σάιτ Drop Site Newsκαι δημοσιεύονται με την άδεια του. Συντάκτες τους είναι ο δολοφονημένος δημοσιογράφος Hossam Shabat και ο αρχισυντάκτης του Sharif Abdel Kouddous.
Ο Χοσάμ Σαμπάτ ήξερε ότι θα πεθάνει και ήξερε και ποιος θα τον σκοτώσει, δεν ήξερε όμως πότε. Πριν καν κλείσει τα 24 του χρόνια, ήταν πλέον ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες δημοσιογράφους που μετέδιδαν τη φρίκη του πολέμου από τη βόρεια Γάζα.
Από τη στιγμή που τον επικήρυξε το Ισραήλ (τον Οκτώβριο του 2024) ως «τρομοκράτη της Χαμάς» εξαιτίας της δημοσιογραφικής δουλειάς που έκανε για το Al-Jazeera, έλεγε ότι αισθάνεται διαρκώς «κυνηγημένος». Δεχόταν απειλές για τη ζωή του, στο τηλέφωνο ή με γραπτά μηνύματα. Είχε πει στον αρχισυντάκτη του στο αμερικανικό σάιτ Drop Site News με το οποίο συνεργαζόταν, αναφερόμενος στους επιζώντες συναδέλφους του δημοσιογράφους: «Πλέον, λέμε ο ένας στον άλλον: “ΟΚ, ποιανού είναι η σειρά;”… Οι οικογένειές μας μας θεωρούν ήδη μάρτυρες».
Είχαν δίκιο. Το μεσημέρι της 24ης Μαρτίου, ένα drone του ισραηλινού στρατού δολοφόνησε τον Σαμπάτ ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στη Μπέιτ Λαχία.
Συλλέγοντας θραύσματα πληροφοριών από ’δω κι από κει, μπορούμε να τεκμηριώσουμε ορισμένα από τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας της ζωής του.
Το πρωί ο Χοσάμ έστειλε στον αρχισυντάκτη του Σαρίφ Αμπντέλ Κουντούς στο Drop Site News αυτό που θα ήταν το τελευταίο του κείμενο: ένα ρεπορτάζ για τον νέο γύρο βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα, που είχε κοστίσει τη ζωή σε 400 ανθρώπους σε μια εβδομάδα. Στο ρεπορτάζ περιέγραφε το ξεκλήρισμα τριών διαφορετικών οικογενειών: Μουμπάρακ, Αμπού Νασρ, Αμπού Χαλίμ. «Θέλω επειγόντως να μοιραστώ το κείμενο», έγραψε στα αραβικά στον αρχισυντάκτη του.
Λίγο μετά, όπως λέει ο αρχισυντάκτης (διάβασε παρακάτω όλο το σημείωμά του), ο Χοσάμ βγήκε οφλάιν.
Το μεσημέρι, ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε έναν Παλαιστίνιο δημοσιογράφο – όχι τον Χοσάμ. Τον Μοχάμεντ Μανσούρ, ανταποκριτή του Palestine Today. Ο Μανσούρ σκοτώθηκε στο σπίτι του στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, μαζί με τη γυναίκα του και το παιδί του.
Λίγο πριν τις 2, ο Χοσάμ πόσταρε στο Instagram τη φωτογραφία του νεκρού συναδέλφου του.
Ήταν η τελευταία του ανάρτηση. Μία ώρα μετά, ο Χοσάμ ήταν κι εκείνος νεκρός.
Στις 3:30, ο θάνατος του Χοσάμ Σαμπάτ ήταν πλέον στα σόσιαλ μίντια. Στις 6, ένα βίντεο δείχνει τους φίλους του Χοσάμ να κουβαλάνε τη σορό του στην κατεστραμμένη Μπέιτ Λαχία.
Στις 7, οι φίλοι του είχαν αναρτήσει στον λογαριασμό instagram του Χοσάμ το κείμενο που ο ίδιος είχε γράψει για την περίπτωση που θα πέθαινε. «Αν διαβάζετε αυτές τις λέξεις, σημαίνει ότι με σκότωσαν…» (Ακολουθεί αυτούσιο παρακάτω.)
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 (ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ) μέχρι σήμερα, 173 δημοσιογράφοι έχουν πεθάνει στην περιοχή: 165 ήταν Παλαιστίνιοι, δύο Ισραηλινοί και έξι Λιβανέζοι, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση CPJ (Committee to Protect Journalists / Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων).
Το Συνδικάτο Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων (PJS) εκτιμά πως ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων δημοσιογράφων είναι ακόμα υψηλότερος: 198.
Ενώ γραφόταν αυτό το κείμενο σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ένας ακόμα: Την 1η Απριλίου, ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Al-Aqsa Voice Radio Μοχάμεντ Σαλέχ αλ-Μπαρνταγουίλ (Mohammed Saleh al-Bardawil), η γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά σκοτώθηκαν στο σπίτι τους στο Χαν Γιουνίς μετά από αεροπορική επιδρομή.

Σύμφωνα με έρευνα του Νικ Τερς (Nick Turse) για το Ινστιτούτο Watson στο πανεπιστήμιο Brown, «ο πόλεμος στη Γάζα, από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έχει σκοτώσει περισσότερους δημοσιογράους απ’ότι ο Αμερικανικός Εμφύλιος, οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, οι πόλεμοι στο Βιετνάμ, στη Γιουγκοσλαβία, μετά την 9/11 στο Αφγανιστάν, ακόμα κι αν συνδυαστούν όλοι μαζί».
«Αν διαβάζετε αυτές τις λέξεις, σημαίνει ότι με σκότωσαν…»
Αυτό είναι το μήνυμα που οι φίλοι του Χοσάμ ανάρτησαν στον λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα λίγες ώρες μετά τον θάνατό του. Είναι το μήνυμα που ο ίδιος ο Χοσάμ έχει ετοιμάσει ώστε να διαβαστεί μετά τον θάνατό του.
Αν διαβάζετε αυτές εδώ τις λέξεις, σημαίνει ότι με σκότωσαν – κατά πάσα πιθανότητα, στοχευμένα – οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Όταν ξεκίνησαν όλα αυτά, ήμουν μόλις 21 ετών – ένας φοιτητής με όνειρα, όπως όλοι. Τους τελευταίους 18 μήνες αφιέρωσα κάθε στιγμή της ζωής μου στο λαό μου. Κατέγραψα τη φρίκη στη βόρεια Γάζα λεπτό προς λεπτό, αποφασισμένος να δείξω στον κόσμο την αλήθεια που προσπάθησαν να θάψουν. Κοιμήθηκα σε πεζοδρόμια, σε σχολεία, σε σκηνές – όπου μπορούσα. Κάθε μέρα ήταν μια μάχη για την επιβίωση. Υπέμεινα την πείνα για μήνες, αλλά δεν έφυγα ποτέ από το πλευρό του λαού μου.
Μα το Θεό, εκπλήρωσα το καθήκον μου ως δημοσιογράφος. Ρίσκαρα τα πάντα για να μεταδίδω την αλήθεια και τώρα, επιτέλους, αναπαύομαι – κάτι που στερήθηκα τους τελευταίους 18 μήνες. Τα έκανα όλα αυτά επειδή πιστεύω στον Παλαιστινιακό αγώνα. Πιστεύω ότι αυτή η γη είναι δική μας, και ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να πεθάνω υπερασπιζόμενός την και υπηρετώντας τον λαό της.
Και τώρα σας ζητώ: Μη σταματήσετε να μιλάτε για τη Γάζα. Μην αφήσετε τον κόσμο να κοιτάξει αλλού. Συνεχίστε να αγωνίζεστε, συνεχίστε να λέτε τις ιστορίες μας – μέχρι η Παλαιστίνη να είναι ελεύθερη.
— Για τελευταία φορά, Χοσάμ Σαμπάτ, από τη βόρεια Γάζα.
Η επικήρυξη του δημοσιογράφου ως τρομοκράτη
Η δολοφονία του Σαμπάτ δεν ήταν συμπωματική, ήταν το αποτέλεσμα μιας στοχευμένης στρατιωτικής επιχείρησης. Τον Οκτώβριο του 2024, ο δημοσιογράφος είχε επικηρυχθεί από τον ισραηλινό στρατό ως «τρομοκράτης της Χαμάς», μαζί με πέντε ακόμα δημοσιογράφους του Al-Jazeera.
Η συνέχεια του ρεπορτάζ εδώ