“Παγκόσμια Ημέρα ελευθερίας Τύπου” Υποστηρίξτε την ελευθερία του Τύπου στη Γάζα, καλεί η JFJ

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου σήμερα 3 Μαΐου, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) βάζει στο επίκεντρο τη Γάζα, την Παλαιστίνη και καταδικάζει τη δολοφονία περισσότερων από εκατό δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης από την έναρξη του πολέμου. Πρόκειται για την πιο παρατεταμένη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και στο «δικαίωμα στη γνώση» του κόσμου, όπως και οι αυθαίρετες συλλήψεις και εκφοβισμοί. Η Διεθνής Ομοσπονδία καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα την ισραηλινή κυβέρνηση, να προστατεύσουν τις ζωές των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις.

Ο αριθμός των νεκρών δημοσιογράφων στη Γάζα δεν έχει προηγούμενο. Τουλάχιστον 109  δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου: 102 Παλαιστίνιοι , τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι, σύμφωνα με στοιχεία της IFJ. Είναι μια από τις πιο θανατηφόρες συγκρούσεις για τα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο κρίσιμο θύμα: η ελευθερία του Τύπου.

Από τότε που η ισραηλινή κυβέρνηση απέκλεισε την πρόσβαση πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση της Χαμάς, μόνο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που εδρεύουν στην αποκλεισμένη περιοχή και, σε πολύ περιορισμένο βαθμό, συνεργεία διεθνών μέσων ενημέρωσης ενσωματωμένα στον ισραηλινό στρατό, είναι σε θέση να μετραφέρουν τα γεγονότα. Η IFJ έχει καλέσει αρκετές φορές το Ισραήλ να αφήσει τον ξένο Τύπο να εισέλθει στη Γάζα και να σταματήσει να παρεμποδίζει το έργο των δημοσιογράφων.

«Είναι θέμα παγκόσμιου δημόσιου ενδιαφέροντος ότι όχι μόνο οι ανταποκριτές μέσα στη Γάζα αλλά και εκπρόσωποι διεθνών Μέσων να συνεχίσουν τα ρεπορτάζ για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα. Η παράταση της απαγόρευσης εισόδου στον θύλακα παρεμποδίζει τη μετάδοση της πραγματικής εικόνας  στη Γάζα και παραβιάζει σκόπιμα την ελευθερία του Τύπου. Γι’ αυτό, την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει να στοχοποιεί δημοσιογράφους και να παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου – ενέργειες που δεν αρμόζουν σε μια δημοκρατία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της IFJ Anthony Bellanger.

Παρά το γεγονός ότι υπέστησαν τρομερές απώλειες ή τραυματίστηκαν οι ίδιοι, οι ντόπιοι δημοσιογράφοι έχουν γίνει τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου και η μοναδική πηγή πληροφοριών από τη Γάζα στον κόσμο.

Η IFJ και η θυγατρική της, το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJS) συνεργάστηκαν στενά για τη συγκέντρωση κεφαλαίων αλληλεγγύης για την παροχή έκτακτης υποστήριξης στους δημοσιογράφους της Γάζας μέσω του Ταμείου Ασφάλειας της IFJ με την εξαιρετική αλληλεγγύη των συνδικάτων δημοσιογράφων.

Οι επόμενες κοινές προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ανοικοδόμηση του τοπίου των μέσων ενημέρωσης στη Γάζα. Χάρη στην υποστήριξη της καναδικής θυγατρικής της IFJ Unifor και της Νορβηγικής Ένωσης Δημοσιογράφων , θα δημιουργηθούν αίθουσες ειδήσεων αλληλεγγύης στη Γάζα . 

Στο μεταξύ χθες δόθηκε τοβραβείο Guillermo Cano της UNESCO σε δημοσιογράφους στη Γάζα στο Σαντιάγο της Χιλής, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου. Ο Nasser Abu Baker, Πρόεδρος του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJS)** και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ), έλαβε το βραβείο της Unesco εκ μέρους των συναδέλφων του στη Γάζα.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, η IFJ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της για την επείγουσα έγκριση ενός δεσμευτικού διεθνούς μέσου που θα ενισχύσει την ελευθερία του Τύπου αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να ερευνήσουν και να απαντήσουν σε επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της IFJ Dominique Pradalié δήλωσε: «Από την έγκριση της Διακήρυξης του Windhoek το 1991, λίγα έχουν γίνει για την καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων στο διεθνές δίκαιο ή τις συμβάσεις. Η ελευθερία και η ασφάλεια που απαιτούν οι δημοσιογράφοι για να κάνουν τη δουλειά τους απουσιάζει σε πολλά μέρη του κόσμου. Σήμερα, το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να φιμώσει τους δημοσιογράφους της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του στόχου τους. Τα εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα. Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσουν δημόσια την υποστήριξή τους σε ένα δεσμευτικό διεθνές μέσο που προστατεύει τους δημοσιογράφους . Με την υιοθέτηση μιας τέτοιας Σύμβασης κατά της ατιμωρησίας, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα επιβεβαιώσει κατηγορηματικά ότι οι σφαγές εναντίον δημοσιογράφων, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, δεν θα επαναληφθούν».

**Το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων είναι η επαγγελματική αντιπροσωπευτική οργάνωση για τους δημοσιογράφους στην Παλαιστίνη. Περίπου το 80% των δημοσιογράφων στην Παλαιστίνη είναι μέλη του. 

Ο Nasser Abu Baker είναι ο Πρόεδρος του PJS και ο Αντιπρόεδρος της IFJ. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο Agence France-Presse. Συνεχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος παράλληλα με τα καθήκοντά του στο Συνδικάτο. Με καταγωγή από την Τζενίν, τώρα ζει στη Ραμάλα, όπου εδρεύει η PJS.

Το ετήσιο βραβείο UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize, συστάθηκε το 1997 και τιμά ένα άτομο, οργανισμό ή ίδρυμα που έχει συνεισφέρει στην υπεράσπιση ή την προώθηση της ελευθερίας του Τύπου οπουδήποτε στον κόσμο, και ειδικά όταν αυτό έχει επιτευχθεί μπροστά στον κίνδυνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *