Ένα σχεδόν μήνα μετά το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο οποίο καταδικάστηκε η Ελλάδα για το κράτος δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου, (εδώ το Ψήφισμα-ρεπορτάζ), βγήκε μια ακόμη “καταδίκη” για την πολιτική της κυβέρνησης σε ότι αφορά στην Ελευθερία ΜΜΕ και δημοσιογράφων. Το Συμβούλιο της Ευρώπης παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη την έκθεση «Press Freedom in Europe: Time to Turn the Tide» (Annual Report 2024 Platform for the Safety of Journalists WEB PDF)** στην οποία η Ελλάδα αναφέρεται για παραβιάσεις δίπλα και μαζί με Ρωσία, Τουρκία, Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ουγγαρία κ.α. Οι παραβιάσεις και καταδίκη αφορούν σε γεγονότα που καταγγέλλονται από το 2020-2021 και μετά από διεθνείς οργανισμούς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή απειλές και εκφοβισμό, κράτηση, νομοθεσία που περιορίζει το δημοσιογραφικό έργο, εκδικητικές αγωγές για υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος (SLAPPs), κατηγορίες ότι αποτελούν εθνικό κίνδυνο και ειδικότερα οι παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά, οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες του Σωκράτη Γκιόλια και του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά και η δίωξη κατά της εφημερίδας Documento.
Ημέρα: 6 Μαρτίου 2024
Το αρμόδιο ΕΣΡ δεν ελέγχει την πολιτική πολυφωνία, ούτε η αντιπολίτευση ασχολείται
Για την “Κατάργηση του ελέγχου πολιτικής πολυφωνίας από το ΕΣΡ” από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης γράφει η δημοσιογράφους Αγγέλα Νταρζάνου πρόσφατα στην Αυγή (εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ της) διατυπώνοντας εύλογα ερωτηματικά για την επιλογή της ανεξάρτητης αρχής να “αποσυρθεί” από την καταγραφή προβολής των πολιτικών κομμάτων και προσώπων από τα τηλεοπτικά κανάλια. Η ούτως ή άλλως προβληματική μέτρηση έδινε έως και το 2021 μια ιδέα για την επικυριαρχία της τηλεοπτικής προβολής της Νέας Δημοκρατίας και των κυβερνητικών στελεχών. Για το 2022 τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν. Ανεξάρτητα των δικαιολογιών που αναφέρει το ίδιο το ΕΣΡ, όπως τα γράφει το ρεπορτάζ παρακάτω, τίθεται σοβαρό ζήτημα και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν τους ενδιαφέρει πια ότι τα κανάλια δεν καλύπτουν τη δράση τους; Κάνουν άλλου είδους συμφωνίες με τους καναλάρχες; Θεωρούν δεδομένο ότι δεν χρειάζεται αυτή η καταγραφή; Κάθε απάντηση δεκτή.
Διαβάζουμε το ρεπορτάζ της Αγγέλας Νταρζάνου για την Πολιτική πολυφωνία
Η υποβάθμιση παρέμβασης του Ραδιοτηλεοπτικού στα media με τα δικά του στοιχεία
Γράφει η Αγγέλα Νταρζάνου στην “Αυγή”
Η απαξίωση του ΕΣΡ με αριθμούς – Τι δείχνει η έκθεση πεπραγμένων
Μάλλον φτωχό είναι το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης το 2022, όπως δείχνει η έκθεση πεπραγμένων, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες με καθυστέρηση δύο χρόνων. Σε μόλις 60 σελίδες (από 100-210 άλλες χρονιές), το ΕΣΡ αποτυπώνει την «παραγωγικότητά» του το 2022, η οποία όμως δεν ήταν και σπουδαία. Οπως μάλιστα δείχνουν και τα διαχρονικά στοιχεία, από το 2002 η παραγωγή αποφάσεων έχει πέσει στο μισό σε σχέση με παλιότερες περιόδους, αλλά και το ύψος των κυρώσεων που επιβάλλονται αθροιστικά σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς έχει πέσει στο ένα τρίτο (βλ. πίνακα). Επιπλέον όλων αυτών, ο έλεγχος πολιτικής πολυφωνίας έχει καταργηθεί -όπως φαίνεται, οριστικά- αρχής γενομένης από το 2021