Η υποβάθμιση παρέμβασης του Ραδιοτηλεοπτικού στα media με τα δικά του στοιχεία

Γράφει η Αγγέλα Νταρζάνου στην “Αυγή”

Η απαξίωση του ΕΣΡ με αριθμούς – Τι δείχνει η έκθεση πεπραγμένων

Μάλλον φτωχό είναι το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης το 2022, όπως δείχνει η έκθεση πεπραγμένων, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες με καθυστέρηση δύο χρόνων. Σε μόλις 60 σελίδες (από 100-210 άλλες χρονιές), το ΕΣΡ αποτυπώνει την «παραγωγικότητά» του το 2022, η οποία όμως δεν ήταν και σπουδαία.

Οπως μάλιστα δείχνουν και τα διαχρονικά στοιχεία, από το 2002 η παραγωγή αποφάσεων έχει πέσει στο μισό σε σχέση με παλιότερες περιόδους, αλλά και το ύψος των κυρώσεων που επιβάλλονται αθροιστικά σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς έχει πέσει στο ένα τρίτο (βλ. πίνακα). Επιπλέον όλων αυτών, ο έλεγχος πολιτικής πολυφωνίας έχει καταργηθεί -όπως φαίνεται, οριστικά- αρχής γενομένης από το 2021, ενώ και η ιστοσελίδα esr.gr, παρά τις διακηρύξεις, παραμένει δύσχρηστη και εκπληρώνει μόνο τα απαραίτητα, ενώ στα στοιχεία που περιλαμβάνει παραμένουν κάποια παρωχημένα, όπως για παράδειγμα τα μετοχολόγια των τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία είναι πλέον παραπλανητικά και μπορεί να εξαπατήσουν τυχόν μελετητές ή και άλλους ενδιαφερόμενους. Είναι δυνατόν να παραμένει η άλλοτε εταιρεία του Mega, η Τηλέτυπος, σε λειτουργία; Για πόσα χρόνια ακόμα θα γίνεται επίκληση της καταστροφής των ηλεκτρονικών συστημάτων του 2014 λόγω της έκρηξης σε παράπλευρο κτήριο;

Μία από τις αιτίες για όλα αυτά είναι η υποστελέχωση του Συμβουλίου, στο οποίο αναγνωρίζονται πλέον, μετά την οικονομική κρίση, μόνο 57 οργανικές θέσεις, από 81 στο παρελθόν. Όμως κι από αυτές οι 18 παραμένουν κενές εδώ και χρόνια. Από την άλλη πλευρά, θα παρατηρούσε κάποιος ότι, μολονότι προβλέπεται κονδύλι για ασκούμενους σπουδαστές δημόσιων σχολών (68.000 ευρώ), δεν έχει γίνει αξιοποίηση αυτού του ποσού. Με την κατάλληλη καθοδήγηση οι ασκούμενοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν σοβαρά στη διεκπεραίωση εργασιών και ιδίως στην αναβάθμιση της ιστοσελίδας.

Ο προϋπολογισμός του ΕΣΡ για το 2022 έχει εγκεκριμένα 2,30 εκατ. ευρώ, από τα οποία αξιοποιήθηκαν τα 1,94 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 1,52 εκατ. κάλυψαν αμοιβές για το προσωπικό. Για το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό προβλέπονται δαπάνες 1,28 εκατ. ευρώ, ενώ για αμοιβές μελών του Συμβουλίου 236.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, την οποία υπογράφει η πρόεδρος Ευτέρπη Κουτζαμάνη, μετά την αντικατάσταση του προέδρου Αθανάσιου Κουτρομάνου, κατά το έτος 2022 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης:

* Υποδέχθηκε στο Πρωτόκολλο 5.798 έγγραφα, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν καταγγελίες.

* Εξέτασε 455 καταγγελίες και συναφή έγγραφα χωρίς κλήση των καταγγελλόμενων σταθμών σε ακρόαση και αρχειοθέτησε πολλά από αυτά.

* Εξέδωσε 269 αποφάσεις για ιστότοπους, τηλεοπτικές εκπομπές συνδρομητικής υπηρεσίας, τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης ψηφιακής ευρυεκπομπής και ραδιοφωνικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης αναλογικής μετάδοσης.

* Οι αποφάσεις συγκροτούν τέσσερις κατηγορίες: 1. Εγκρίσεις, δηλαδή αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (π.χ., έγκριση μεταβιβάσεων και εταιρικών μεταβολών, αλλαγή κέντρου εκπομπής, έγκριση εγγραφής στο Μητρώο Δημοσκοπικών Εταιρειών κ.ά.) και έγιναν δεκτές, 2. Κυρώσεις, δηλαδή διοικητικές κυρώσεις επί παραβάσεων, 3. Απορρίψεις αιτήσεων και 4. Απαλλακτικές αποφάσεις για υποθέσεις οι οποίες τελικά κρίθηκε ότι δεν συνιστούσαν παράβαση.

* Η θεματολογία των αποφάσεων σχετίζεται με ζητήματα ποιοτικής υποβάθμισης προγράμματος, προστασίας ανηλίκων, ανεπίτρεπτων διακρίσεων, οπτικοακουστικών εμπορικών ανακοινώσεων (διαφήμισης, χορηγίας, τηλεπώλησης και τοποθέτησης προϊόντος), δικτυώσεων μεταξύ σταθμών, επανάκριση έπειτα από απόφαση του ΣτΕ, ελέγχου της λειτουργίας ή μη των σταθμών (κυρίως ραδιοφωνικών), μεταβιβάσεων και αιτήσεων θεραπείας κατά αποφάσεων του Συμβουλίου.

* Επέβαλε για παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.279.000 ευρώ. Σε τηλεοπτικούς σταθμούς επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 1.223.000 ευρώ και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς συνολικά πρόστιμα ύψους 56.000 ευρώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *