Οι τεχνικοί της TV κέρδισαν αυξήσεις, οι καναλάρχες αρνούνται και πάνε εφετείο

Η ενημέρωση από την Ένωση Τεχνικών της ιδιωτικής τηλεόρασης (ΕΤΙΤΑ) για τη νέα Συλλογική Σύμβαση εργασίας που βρίσκεται σε στάδιο “διαιτησίας” αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πάγια θέση των ιδιοκτητών τηλεόρασης. Δεν αποδέχονται όρους συλλογικής σύμβασης εργασίας, δεν θέλουν αυξήσεις, επιμένουν στην κατάργηση των ειδικοτήτων, αμφισβητούν έως και τη δυνατότητα προσφυγής των εργαζόμενων στον ΟΜΕΔ. Η Συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει για τους τεχνικούς είναι η τελευταία του 2021, η οποία επίσης αποφασίσθηκε μετά από διαιτησία. Η ΕΤΙΤΑ κέρδισε και στο στάδιο της μεσολάβησης, παρά την ένσταση των εργοδοτών της ΕΙΤΗΣΕΕ αυξήσεις 3% και ξεπάγωμα των κλιμακίων καθώς και την επαναφορά του επιδόματος παραμονής στον ίδιο εργοδότη. Οι ιδιοκτήτες των πανελλαδικών καναλιών που συνασπίζονται στην ΕΙΤΗΣΕΕ δεν θέλουν να εφαρμόσουν τους όρους αυτούς. Πέρα ότι αμφισβητούν τη δυνατότητα των εργαζόμενων να προσφεύγουν στον ΟΑΕΔ για σύμβαση, υποστηρίζουν πως τα διαφημιστικά έσοδα το διάστημα 2010-2022 έπεσαν στο μισό! Δεν λένε κουβέντα για τις παχυλές ενισχύσεις που έλαβαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ από το 2019 με πρόσχημα την κρίση του κορονοϊού. Η Συλλογική Σύμβαση αναμένεται τώρα να πάει σε μεσολάβηση και μετά σε εφετείο, γιατί φυσικά οι εργοδότες της TV δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ αύξηση. Διαβάζουμε την ενημέρωση της ΕΤΙΤΑ. Την απόφαση του ΟΜΕΔ μπορείτε να τη δείτε εδώ: DA-2_2024-ΟΜΕΔ-ΕΤΙΤΑ-αποφασηΣυμβαση15-2-24

Συνάδελφοι,

Παρά τις αντίξοες συνθήκες και τους αντεργατικούς νόμους της Κυβέρνησης που μεταξύ άλλων δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία έκδοσης Διαιτητικής απόφασης από τον Ο.ΜΕ.Δ. η Ένωσή μας μετά την μεσολάβηση κατάφερε να περάσει και από το στάδιο της διαιτησίας.

Η Δ.Α. που εκδόθηκε, στο οικονομικό της μέρος, περιλαμβάνει αυξήσεις στους βασικούς μισθούς της τάξεως του 3 τοις εκατό αλλά και ξεπάγωμα των κλιμακίων (2ετίες). Επίσης επαναφέρει και ξεπαγώνει το επίδομα χρόνου παραμονής στον ίδιο εργοδότη (5ετίες). Τα υπόλοιπα επιδόματα μένουν ως είχαν.

Το σωματείο μας δέχθηκε κατά πλειοψηφία την Δ.Α. αλλά, όπως ήταν απολύτως βέβαιο, οι εργοδότες την απέρριψαν. Έτσι προχωράμε στο επόμενο στάδιο της πενταμελούς επιτροπής και θα ακολουθήσει και το τελευταίο στάδιο του Εφετείου. Φυσικά, αν και εφόσον τελειώσει αισίως η όλη διαδικασία, οποιαδήποτε μισθολογική διαφορά υπάρξει στους μισθούς μας θα καταβληθεί αναδρομικά.

Ανεξάρτητα τώρα από την Δ.Α. του Ο.ΜΕ.Δ., η νέα νομοθετική ρύθμιση που αφορά το ξεπάγωμα και την καταβολή των 3ετιών (2ετίες για εμάς), αφορά και το επίδομα παραμονής στον ίδιο εργοδότη (5ετίες). Ήδη λοιπόν θα έπρεπε να έχουν προσαρμοστεί ανάλογα οι μισθοί μας και για τον λόγο αυτό το σωματείο μας απέστειλε δύο εξώδικα στην ΕΙΤΗΣΕΕ. Δυστυχώς όμως η απάντηση των εργοδοτών ήταν αρνητική καθώς με διάφορα νομικά τερτίπια θεωρούν ότι το συγκεκριμένο επίδομα δεν εμπίπτει στην εφαρμογή του νόμου.

Συνάδελφοι.

Το σωματείο μας πάλευε, παλεύει και θα συνεχίσει να το κάνει με όποιο νομικό τρόπο διαθέτει για να έχουμε την καλύτερη δυνατή Σ.Σ.Ε. Μη γελιόμαστε όμως. Καμία Δ.Α. και καμιά νομοθετική ρύθμιση δεν πρόκειται να μας δώσουν αυτά που πραγματικά δικαιούμαστε. Κανείς δεν θα μας χαρίσει μια Σ.Σ.Ε. που να είναι σύμφωνη με τις σημερινές πραγματικές μας ανάγκες. Μόνο αν σταθούμε στα πόδια μας, μόνο αν ενωθούμε και αγωνιστούμε θα είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μια Σ.Σ.Ε. που να καλύπτει τις σημερινές δύσκολες απαιτήσεις της ζωής.

για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1 comment for “Οι τεχνικοί της TV κέρδισαν αυξήσεις, οι καναλάρχες αρνούνται και πάνε εφετείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *