Καταγγέλλουμε τις απολύσεις και το κλίμα εκφοβισμού στο Documento

Από την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ

Θα περίμενε κάποιος πως σε μια εφημερίδα που θεωρεί ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της προπαγανδιστικής καταιγίδας του μεγάρου Μαξίμου και ισχυρίζεται πως πρωταγωνιστεί στην ερευνητική αποκαλυπτική δημοσιογραφία απέναντι στην εξουσία, οι εργαζόμενοι συντάκτες θα λειτουργούσαν και θα βίωναν εργασιακό κλίμα αυτονομίας, ελευθερίας και συλλογικής αλληλεγγύης. Στην εφημερίδα του Documento ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Εδώ και πολλούς μήνες οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι βιώνουν κλίμα εκφοβισμού στα όρια της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Οι νέες απολύσεις δεν είναι παρά εκδικητικές καθώς πραγματοποιήθηκαν χωρίς καμία αιτιολογία. Προστίθενται στις άλλες δύο απολύσεις και τις τουλάχιστον 12 παραιτήσεις των προηγούμενων μηνών, που ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών εκφοβισμού με επίκεντρο όσους ανέπτυξαν συνδικαλιστική δράση απέναντι στις κινήσεις περικοπών του εκδότη.  

Ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης χρησιμοποιεί  το περίφημο “διευθυντικό δικαίωμα” της εργοδοσίας για να απολύει, χωρίς καμία αιτία, με κριτήρια που μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Ή να μετακινεί εργαζόμενους σε άσχετα αντικείμενα και να δηλώνει πως “θα τους αντικαταστήσει”, σαν οι δημοσιογράφοι να είναι «προϊόντα», με ημερομηνία λήξης. Η απαίτησή του να μην έχουν γνώμη και άποψη οι συντάκτες, να μην μιλάνε και να σκύβουν το κεφάλι σε οποιαδήποτε εκφοβιστική τακτική του αποδεικνύει πως ο εκδότης δεν θέλει ούτε χρειάζεται ελεύθερους δημοσιογράφους.

Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ” καταγγέλλει την τακτική εκφοβισμού και απολύσεων στο Documento και απαιτεί τις άμεσες επαναπροσλήψεις των δημοσιογράφων. Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων δημοσιογράφων και καλούμε την ΕΣΗΕΑ του «εύλογου προβληματισμού» να στηρίξει στην πράξη τους δημοσιογράφους στην εφημερίδα: Αγωνιστικά!

Καλούμε σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Documento

σήμερα 30/1/24 στις 17.30

(Κολωνού 12-14, κοντά στην Ομόνοια)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *