Συλλαμβάνουν πολίτες για αυτοκόλλητα, σκιτσογράφους για καταγραφή γεγονότων

Ένας διαδηλωτής, που συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της απόπειρας έξωσης 76χρονης από το σπίτι της στο Βύρωνα, την περασμένη Τρίτη 16 Γενάρη, συνελήφθη από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ ενώ κολλούσε αυτοκόλλητα πολιτικού περιεχομένου σε στάση λεωφορείου, με την κατηγορία της  “απειλής διάπραξης εγκλημάτων”. Ο σκιτσογράφος Παναγιώτης Μητσομπόνος συνελήφθη στο Μικτό ορκωτό Δικαστήριο επειδή χρησιμοποίησε το κινητό του στη δίκη δολοφονίας του Ζάκυνθος Κωστόπουλου. Τα δυο διαφορετικά μεταξύ τους γεγονότα, καταδεικνύουν την εγκαθίδρυση καθεστώτος πλήρους ελέγχου και καταστολής αποκαλύψεων και συλλογικής δράσης που στρέφεται κατά της εξουσίας.
Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων κατήγγειλε το πρωτοφανές γεγονός της σύλληψης του σκιτσογράφου μέλους του, αναφέροντας:
Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων καταγγέλλει το πρωτοφανές γεγονός της σύλληψης και παραπομπής στον Εισαγγελέα του συναδέλφου Παναγιώτη Μητσομπόνου από την Ελληνική Αστυνομία κατόπιν εντολής της Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.
Ο συνάδελφος μας παραβρέθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024 στη διαδικασία για να σκιτσάρει στιγμιότυπα της δίκης. Για να διευκολυνθεί η δουλειά του τράβηξε φωτογραφίες ώστε να βελτιώσει επί τόπου τα σκίτσα του, κάτι που αποτελεί συνηθισμένη πρακτική των σκιτσογράφων σε πολλές δίκες και που ο ίδιος έχει εφαρμόσει χωρίς πρόβλημα κατά το παρελθόν (Πχ Δίκη Χρυσής Αυγής). Οι εξηγήσεις του δεν έγιναν δεκτές και ο Παναγιώτης μετά την κατάσχεση του κινητού του τηλεφώνου, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Α.Τ Αμπελοκήπων όπου μέχρι την ώρα που γράφονταν η ανακοίνωση ανέμενε να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.
Η σύλληψη του συναδέλφου μας είναι ξεκάθαρη παρακώλυση του δημοσιογραφικού έργου που επιτελούν οι σκιτσογράφοι εδώ και πολλά χρόνια, αφού η εικονογράφηση μεγάλων δικών αποτελεί μια παλιά και συνηθισμένη πρακτική ενταγμένη στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού.
Απαιτούμε να αφεθεί ελεύθερος ο Παναγιώτης Μητσομπόνος και να αποσυρθούν οι κατηγορίες εις βάρος του. Ζητάμε να παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις στους συναδέλφους σκιτσογράφους, μέλη της Λέσχης ή μη ώστε να επιτελούν άρτια το έργο τους σε ανάλογες περιπτώσεις.
\
Το ΔΣ της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *