Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ: Να αποσυρθούν οι αγωγές Δημητριάδη κατά δημοσιογράφων

Οι αγωγές Δημητριάδη εντάσσονται στο γενικότερο κύμα απαγορεύσεων, φίμωσης, εκφοβισμού και καταστολής κάθε δημοσιογραφικής φωνής που επιμένει στην έρευνα και την αποκάλυψη

Μαζί και δίπλα σε κάθε δημοσιογραφική αποκάλυψη, ενάντια στις αγωγές φίμωσης και οικονομικής εξόντωσης

Στις 25 Ιανουαρίου στο Πρωτοδικείο Αθήνας εκδικάζεται μια από τις σημαντικότερες υποθέσεις εκφοβισμού δημοσιογράφων από στελέχη της κυβερνητικής εξουσίας. Πρόκειται για την αγωγή που κατέθεσε ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πολιτικά υπέυθυνος της ΕΥΠ, Γρηγόρης Δημητριάδης, κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών» και της δημοσιογραφικής ομάδας Reporters United για τις αποκαλύψεις τους στην υπόθεση των υποκλοπών.

Με την αγωγή που κατέθεσε στις 5 Αυγούστου 2022, ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη απαιτεί αποζημίωση 250.000 ευρώ από την Εφημερίδα των Συντακτών, 150.000 ευρώ από το Reporters United, ενώ αξιώνει επίσης από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, θύμα παρακολούθησης μέσω ΕΥΠ και Predator, να κατεβάσει την κοινοποίηση της έρευνας που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να καταβάλει αποζημίωση 150.000 ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2023 ο Γρ. Δημητριάδης επανήλθε με νέες αγωγές κατά των ίδιων δημοσιογράφων του Reporters United, Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννου, των δημοσιογράφων της ΕΦΣΥΝ αλλά και κατά της Alter Εgo, απαιτώντας αποζημίωση συνολικού ύψους 3,3 εκατ. ευρώ.

Οι αγωγές κατά της ΕΦΣΥΝ και των RU έχουν χαρακτηριστεί από διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις ως SLAPP, δηλαδή ότι στοχεύουν στη φίμωση της δημοσιογραφικής έρευνας και την οικονομική εξόντωση των μέσων και των δημοσιογράφων που προέβησαν στις αποκαλύψεις.

Η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ» εκτιμά πως η επιχείρηση εκφοβισμού των δημοσιογράφων μέσω της απειλής εξοντωτικών αποζημιώσεων δεν είναι προσωπική υπόθεση ενός στελέχους που «έχασε τη θέση του» στην κυβέρνηση εξαιτίας των αποκαλύψεων.

Οι αγωγές Δημητριάδη εντάσσονται στο γενικότερο κύμα απαγορεύσεων, φίμωσης, εκφοβισμού και καταστολής κάθε δημοσιογραφικής φωνής που επιμένει στην έρευνα και την αποκάλυψη, κάθε ελεύθερης άποψης και κυρίως κινηματικής δράσης της κοινωνίας απέναντι σε εταιρικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας τα οποία δεν ανέχονται «μάρτυρες δημοσιότητας» και αντίδρασης στα εγκλήματα τους.

Οι εξοντωτικές αποζημιώσεις στοχεύουν στην ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας και την ολοκληρωτική φίμωση των αδέσμευτων δημοσιογράφων.

Ως «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ» απαιτούμε την απόσυρση της αγωγής Δημητριάδη και καλούμε τις δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας σε αντι-SLAPP αγωνιστικές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους και στεκόμαστε στο πλευρό τους ενάντια στην επιχείρηση εκφοβισμού και οικονομικής εξόντωσή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *