Οι ευθύνες των δημοσιογράφων στην επιχείρηση ενσωμάτωσης της δημοσιογραφίας

Μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή για την προπαγάνδα στα ΜΜΕ από το Predator στη Γάζα

Από το prin.gr

Κατάμεστη ήταν το Σάββατο το απόγευμα η αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, καθώς η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Πλήθος κόσμου, από τον κλάδο των ΜΜΕ αλλά κι εκτός κατέκλυσαν από νωρίς τον χώρο και «ρούφηξαν» τις τοποθετήσεις, αναδεικνύοντας τη μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση κόντρα στο ασφυκτικό πλέγμα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που ρίχνουν κυβερνήσεις, επιχειρηματικά κέντρα, κράτη και πρεσβείες. Ταυτόχρονα, η εκδήλωση και η συμμετοχή ανέδειξε πως υπάρχει μαχόμενος κόσμος στον χώρο των δημοσιογράφων των εργαζομένων των ΜΜΕ που αρθρώνει λόγο. Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ, μια αριστερή κίνηση στην ΕΣΗΕΑ, προσπαθεί να εκφράσει αυτή την τάση, να τη συνολικοποιήσει σε κοινωνικό-πολιτικό ρεύμα μέσα στον κλάδο και γενικότερα.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν καίριο: «Από το Predator στη Γάζα: Προπαγάνδα και αλήθεια στα ελληνικά ΜΜΕ», ενώ και οι ομιλητές/τριες είχαν να συνεισφέρουν ουσιαστικά: Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου (The Manifold), Πέτρος Παπακωνσταντίνου (Καθημερινή), Πάνος Χαρίτος, (Kontra Channel), Άρης Χατζηστεφάνου (Infowar). Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η Δανάη Μαραγκουδάκη (Solomon), η οποία έκανε και το άνοιγμα, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας.

Η Δ. Μαραγκουδάκη αναφέρθηκε εισαγωγικά σε γεγονότα όπως τα Τέμπη, η Πύλος, οι καταστροφές στη Θεσσαλία, αλλά και το δίκτυο των υποκλοπών για να σημειώσει πως όλα αυτά είναι πλευρές της κυρίαρχης κατάστασης στα ΜΜΕ, που η εκδήλωση θέλει να φωτίσει και η Πρωτοβουλία να αντιπαλέψει και ανατρέψει.

Ο Άρης Χατζηστεφάνου έκανε τη σύνδεση μεταξύ του Predator και των πολεμικών σφαγών που πραγματοποιεί το Ισραήλ, όπως πρόσφατα στη Γάζα, αναδεικνύοντας τον τρόπο που οργανώνεται η ισραηλινή προπαγάνδα και τον ρόλο που έχουν ισραηλινές εταιρίες και μονάδες του κράτους και του στρατού. Ο συγγραφέας του βιβλίου «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση» αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρέμβαση της Μονάδας 8200 (Unit 8200) των ισραηλινών IDF.

Η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από τα κυρίαρχα ΜΜΕ στην Ελλάδα, στις περισσότερες περιπτώσεις σύμφωνα με τις κατευθύνσεις υπουργείων και κυβερνητικών κέντρων. Η δημοσιογράφος του Manifold ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά από τα θέματα που παρακολουθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια, όπως η αστυνομική βία και τα δικαιώματα των παιδιών. Ένα απ’ αυτά ήταν η «είδηση» πολλών συστημικών ΜΜΕ για «επίθεση αναρχικών με καδρόνια στα δικαστήρια», κάτι που ήταν εντελώς ψευδές.

Ο Πάνος Χαρίτος αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, καθώς είχε μακρόχρονη παρουσία ως ανταποκριτής του BBC και της ΕΡΤ εκεί. Περιέγραψε με άμεσο τρόπο το πώς άλλαξε η κατάσταση προς το χειρότερο, πως ο φράκτης με συρματόπλεγμα γύρω από τη Γάζα έγινε ένα πολύ ψηλό τείχος με κάμερες και όπλα, πως οι Παλαιστίνιοι μετατράπηκαν σε φυλακισμένους. Επίσης, είπε για το πώς μπήκε το θέμα της Μέσης Ανατολής στο δελτίο του Κόντρα, την επιλογή να δώσουν φωνή σε ανθρώπους από την περιοχή που γνωρίζουν την κατάσταση και τι απήχηση είχε.

Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου ανέδειξε το μεγαλείο του παλαιστινιακού αγώνα, που εμφάνισε ξανά τον λαό της Παλαιστίνης ως πολιτικό υποκείμενο. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα ψέματα της ισραηλινής προπαγάνδας, ειδικά μετά την 7η Οκτώβρη, αλλά και διαχρονικά, τα οποία αναπαράγουν τα περισσότερα κυρίαρχα ΜΜΕ στη Δύση. Εξήρε το έργο και την προσφορά των δημοσιογράφων που βρίσκονται στη Γάζα και που έχουν πληρώσει τρομερό τίμημα, με πολλούς νεκρούς και νεκρά μέλη της οικογένειάς τους. Ακόμα, τόνισε πως είναι πολύ επικίνδυνη η πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση για πλήρη συστράτευση στο πλευρό του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Παρέμβαση, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, έκανε η Ματίνα Παπαχριστούδη, η οποία συνέδεσε την εκδήλωση με το σιωπητήριο των συστημικών ΜΜΕ στη χώρα μας για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη μετατροπή τους σε αναμεταδότες του Μαξίμου και των πρεσβειών Ισραήλ και ΗΠΑ, με την αρωγή της ΕΣΗΕΑ, τα επιδόματα που δίνει και τους χαμηλούς μισθούς των δημοσιογράφων, με την ανοχή της ΕΣΗΕΑ.

«Προχθές έξι οργανώσεις, μεταξύ αυτών τρεις δημοσιογραφικές (Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, Media Freedom και Εταιρεία Προστασίας Δημοσιογράφων) απέστειλαν επιστολή στον Μπάιντεν κι άλλους εκπροσώπους, ζητώντας τους να προστατέψουν τους παλαιστίνιους δημοσιογράφους. Η Εταιρεία μιλά για 79 νεκρούς δημοσιογράφους, οι Παλαιστίνιοι μιλούν για 103-105 μαζί με τους συναδέλφους καμεραμάν κ.λπ. Σχεδόν κάθε μέρα στοχευμένα πέφτει νεκρός ένας δημοσιογράφος. Άλλωστε ο εκπρόσωπος του Ισραήλ έχει δηλώσει ότι αυτοί, εκτός από δημοσιογράφοι, είναι και τρομοκράτες επειδή κρατούν κάμερα, δηλαδή επειδή δείχνουν την αλήθεια έτσι όπως είναι.

»Εκείνες τις ημέρες, και αυτό συνδέεται με την εκδήλωση, η ΕΣΗΕΑ, εξέδωσε ανακοίνωση για να στείλει στα άνεργα μέλη της κουπόνια των 80 ευρώ», είπε η Μ. Παπαχριστούδη.

«Με αυτά τα δύο παραδείγματα θέλω να επισημάνω ότι, ενώ σε όλον τον κόσμο οι δημοσιογραφικές ενώσεις ακολουθούν ένα ρεύμα αλληλέγγυο προς την Παλαιστίνη, ζητώντας παράλληλα την προστασία του παλαιστινιακού λαού και των δημοσιογράφων που έχουν πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα, εδώ στην Ελλάδα και στη δημοσιογραφία είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων», σημείωσε. «Θέλουν τους δημοσιογράφους φτωχούς, να μας δίνουν επιδόματα των 80 ευρώ, ακόμα και το ίδιο μας το Σωματείο, έτσι ώστε να παραμένουμε φιμωμένοι και να μην μπορούμε να μιλάμε. Ευτυχώς, όμως, η δημοσιογραφία παραμένει αυτός ο μάρτυρας δημοσιότητας στην κοινωνία για να αποκαλύπτει. Είτε το θέλουν τα συστημικά ΜΜΕ και η κυβέρνηση είτε δε το θέλουν, θα υπάρχουν πάντα δημοσιογράφοι, όπως εδώ στη Ελλάδα, που είναι οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι που δημιουργούν ανεξάρτητες ομάδες ακριβώς για να παράγουν δημοσιογραφία και να αποκαλύπτουν την αλήθεια», τόνισε η Ματίνα Παπαχριστούδη.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις, απαντήσεις και σύντομες παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων από τη Φίλια Πολίτη, τον Γιώργο Παυλόπουλο, την Άννα Μήτρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *