Από την εποπτεία μίντια της “πίσω πόρτας του Μαξίμου” στον πλήρη έλεγχο τους


Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Ο θάνατος του Βόλφανγκ Σόϊμπλε ανέσυρε μαζί με τις μνήμες μνημονιακής εποπτείας και μνήμες από την επώδυνη κατάρρευση του μοντέλου λειτουργίας μέσων ενημέρωσης και δημοσιογραφίας. Η αρχή για τη σημερινή ολοκληρωτική παράδοση των κλειδιών πληροφόρησης και ενημέρωσης στην προπαγανδιστική διαχείριση των συστημικών μίντια στο μέγαρο Μαξίμου, την πλήρη εξαφάνιση της δημοσιογραφίας και την εγκαθίδρυση αποκλειστικά της “κυβερνητικής πληροφόρησης”, έγινε υπό την εποπτεία και εντολή της μνημονιακής εποπτείας.

Σε λίγες μέρες κλείνουν 12 χρόνια της εισόδου από την “πίσω πόρτα του Μαξίμου” των ισχυρών τότε εκδοτών Γ. Μπόμπολα -Στ. Ψυχάρη. Μια συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που έμμεσα έμελλε να σφραγίσει την τροϊκανή εντολή στο “σπάσιμο της ελληνικής ιδιαίτερης διαπλοκής, του τριγώνου τραπεζών- κυβερνήσεων- Μέσων ενημέρωσης”. Για το “ελληνικό παράδοξο της διαπλοκής πολιτικής και μίντια” είχαν προετοιμάσει το έδαφος εκτενή δημοσιεύματα διεθνών Μέσων ενημέρωσης, τη δε διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί περιέγραφαν ειδικές εκθέσεις του ΔΝΤ.

Η στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων για τα ΜΜΕ έκλεισε από το 2011, όπως και η στρόφιγγα κυβερνητικών επιδοτήσεων μέσω της κρατικής διαφήμισης. Το Alter έβαλε λουκέτο, ακολούθησε την ίδια χρονιά η Ελευθεροτυπία.

Έως και το 2014 πάνω από 20 εφημερίδες έκλεισαν, κατέρρευσαν ή πτώχευσαν δεκάδες άλλα συγκροτήματα εφημερίδων και περιοδικών ενώ πετάχτηκε εκτός ΜΜΕ περίπου το 60% των δημοσιογράφων Το 2013 μπήκε λουκέτο στην ΕΡΤ, ένα “δώρο” της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στους διαμαρτυρόμενους και υπό συνεχή διαπραγμάτευση καναλάρχες της διαπλοκής για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της ψηφιακής Digea. Η κατάρρευση των εκδοτικών ομίλων Μπόμπολα- Ψυχάρη (Έθνος-Νέα- Βήμα), δεν εμπόδισε το λουκέτο του καναλιού τους, του Mega, η “θυσία” των ολιγαρχών της ενημέρωσης στη διαπραγμάτευση της με την πρώην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τότε συντελέστηκε και η παράδοση της δημοσιογραφίας στο (εκάστοτε) μέγαρο Μαξίμου. Η εικόνα που σφράγισε αυτή την παράδοση είναι η υποδοχή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ στον εορτασμό 100 χρόνων της από τη συνδικαλιστική ηγεσία παρατάξεων Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ με χειραψία της προέδρου κάτω από την αφίσα των αγώνων ενάντια στο λουκέτο της ΕΡΤ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *