Νέες αγωγές εκδίκησης σε δημοσιογράφους για αποκαλύψεις υποκλοπών από Γ. Δημητριάδη

Τη στιγμή που- σύμφωνα με την “Καθημερινή”- η ΕΥΠ έστειλε επιστολή σε υπουργούς και κρατικά στελέχη δηλώνοντας πως «οι τηλεφωνικές συνομιλίες (τους) μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας δεν είναι ασφαλείς», ο πρώην γεν.γραμματέας της κυβέρνησης και ανιψιός του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκης Γρηγόρης Δημητριάδας, κατέθεσε νέα αγωγή εναντίον της έρευνας των ReportersUnited και την Εφημερίδας των Συντακτών,. 

Η νέα αγωγή στρέφεται κατά των δημοσιογράφων Νίκου Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Χρ. Κάσδαγλη με την απαίτηση να αποζημιωθεί στο υπέρογκο ποσό των 2,45 εκατ. ευρώ! Αγωγές δέχθηκαν επίσης οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης και Δημήτρης Τερζής. Η απαίτηση εξοντωτικών αποζημιώσεων καταδεικνύει και τη στόχευση αντεκδίκησης του ενάγοντα απέναντι σε δημοσιογράφους που συνεχίζουν, παρά΄τις απειλές, να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν έγινε κατορθωτό να  σταματήσουν οι αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος των υποκλοπών, αντιθέτως η έρευνα επεκτάθηκε και σε άλλα Μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα ο Γ. Δημητριάδας να οδηγηθεί σε έξοδο από το μέγαρο Μαξίμου.

Τις νέες αγωγές που αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα καταχρηστικών αγωγών Slapps με στόχο να φιμώσουν τη δημοσιογραφική έρευνα, καταδίκασε και η ΕΣΗΕΑ με χθεσινή της ανακοίνωση. Εκφράζει, για μια ακόμη φορά, την πλήρη αντίθεσή της στην πρακτική των αγωγών, “οι οποίες έχουν ως στόχο να εκφοβίσουν τους δημοσιογράφους και να περιορίσουν την Ενημέρωση”. Σημειώνει ότι “το τελευταίο διάστημα, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης όταν ξεκίνησε  η δημοσιογραφική έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών, έχει εξαπολύσει καταιγισμό νέων αγωγών εναντίον πολλών δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης και μάλιστα με υπέρογκες και εξοντωτικές αξιώσεις”. Θυμίζει επίσης την ” πρόσφατη πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υιοθέτηση νομοθεσίας, η οποία προστατεύει τους δημοσιογράφους από τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP), δικαιώνει τον αγώνα της ΕΣΗΕΑ, της Διεθνούς Ομοσπονδίας και των δημοσιογράφων όλης της Ευρώπης ενάντια στην παρεμπόδιση της Ενημέρωσης για θέματα δημοσίου συμφέροντος”.

1 comment for “Νέες αγωγές εκδίκησης σε δημοσιογράφους για αποκαλύψεις υποκλοπών από Γ. Δημητριάδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *