Κρατική διαφήμιση 200 εκατ. και 1,9 δισ για αστυνομία οι προτεραιότητες της ΝΔ το επόμενο έτος

Η κρατική διαφήμιση ήταν και παραμένει το κυρίαρχο “φίμωτρο” στον κόσμο της ενημέρωσης και των ΜΜΕ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκης ήδη από το 2019 υπερδιπλασίασε το κονδύλια της επικοικωνίας. Πρακτικά με τα λεφτά από τις διάφορες Λίστες (Πέτσα- Κικίλια- Πλεύρη, Οικονόμου, Πατούλη, κ.λ.π) των εκατ. ευρώ η κυβέρνηση ελέγχει σχεδόν ολοκληρωτικά τη δημοσιότητα.Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024 περιλαμβάνει ένα εξωφρενικό ποσό για την “επικοινωνία” των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Συνολικά (όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση) προβλέπεται να δαπανηθούν 220,369 εκατ. ευρώ από υπουργεία, Περιφέρειες, ΟΤΑ. Για το υπουργείο Προεδρίας της κυβέρνησης αναφέρεται πως η δαπάνη επικοινωνίας ανέρχεται σε 9,184 ευρώ. Τόσο περίπου είναι η κρατική ενίσχυση για το Αθηναϊκό πρακτορείο. Θυμίζουμε επίσης πως το 2023 δόθηκαν επιπλέον 20,5 εκατ. ευρώ από το Μαξίμου για την απευθείας ενίσχυση των Μέσων ενημέρωσης, πέρα δηλαδή από τα κονδύλια της “επικοινωνίας”.

Τόσο υψηλή κρατική διαφήμιση δεν υπήρχε ποτέ, ούτε πριν την περίοδο των μνημονίων. Η κρατική διαφήμιση π.Μ. κυμαινόταν στα 80 με 90 εκατ. ευρώ, τη 10ετία της κρίσης δε έπεσε στα 30 με 40 εκατομμύρια. Η κρατική διαφήμιση πήρε την ανιούσα μετά το 2019. Τα παραπάνω υπερβολικά ποσά αρκούν για να εξηγήσουν την έμμεση κρατικοποίηση των συστημικών μίντια και την πρόσδεσή τους στον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μαξίμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα παραπάνω  ποσά δεν περιλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί των κρατικών ΜΜΕ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ. Η ελεγχόμενη από τον μηχανισμό του Κ. Μητσοτάκη διοίκηση της ΕΡΤ διαχειρίζεται κονδύλια της τάξης των 220 εκατ. ευρώ και το ΑΠΕ επιχορηγείται με 10 εκατ.

Τα χρήματα που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκης για το 2024. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά νούμερα, διαβάζουμε πως για τις “αστυνομικές υπηρεσίες” του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπεται κονδύλι ύψους 1.907.475.100 ευρώ, για την ασφάλεια συνόρων (δηλαδή το τείχος και τα εγκληματικά Pushbacks) 130.742.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών το κονδύλι για το 2024 ανέρχεται σε 771.686.000 ευρώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *