Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου
Τρίπτυχο ολοκληρωτισμού:Λογοκρισία-φίμωση-καταστολή
Ο ολοκληρωτικός έλεγχος στη ροή πληροφόρησης, με τον εξαναγκασμό μίντια-δημοσιογράφων να ενσωματωθούν στους στόχους και τα συμφέροντα των επιθετικών κυβερνήσεων της Δύσης, συμπληρώνεται –και στην Ελλάδα– με διατάξεις καταστολής και τιμωρίας. Στη Βουλή ήρθε προς ψήφιση σχέδιο νόμου το οποίο επικυρώνει την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με ημερομηνία 29 Απριλίου 2021) για «την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο». Οι διατάξεις του, μεταξύ άλλων, προβλέπουν το ειδικό καθεστώς και τους φορείς (εισαγγελείς-ΕΕΤΤ, με τη συνδρομή της ΕΥΠ και της διεύθυνσης ειδικών εγκλημάτων βίας της αστυνομίας) που θα μπορούν να «κατεβάζουν» από το Διαδίκτυο, εντός μιας ώρας, περιεχόμενο το οποίο χαρακτηρίζεται «τρομοκρατικό». Η άρνηση εξαφάνισης του ως άνω χαρακτηριζόμενου περιεχομένου από ιστοσελίδες, πλατφόρμες κ.λπ. θα επιφέρει ποινές φυλάκισης και διοικητικά πρόστιμα.
Το είδος του περιεχομένου που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούν «τρομοκρατικό» καταδείχθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας, κυρίως όμως στη βάρβαρη επιχείρηση γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από τη σιωνιστική κυβέρνηση Νετανιάχου στη Γάζα και τις επιθέσεις μαζικού εκτοπισμού στη Δυτική Όχθη. Τα φαινόμενα λογοκρισίας και φίμωσης ΜΜΕ και δημοσιογράφων στην Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) αλλά και στις χώρες της ΕΕ ενισχύθηκαν. Μεγάλα διεθνή μίντια, τηλεοπτικά δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία αποδέχτηκαν τον έλεγχο του περιεχομένου των ρεπορτάζ τους από ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους!
Με το νομοσχέδιο συμπληρώνεται η λογοκρισία και η φίμωση μίντια και ανεξάρτητων ιστοσελίδων, με την προληπτική πλέον παρέμβαση του κράτους στο διαδικτυακό περιεχόμενο. Η δε απειλή επιβολής ποινών σε εταιρείες εντείνει τους αλγόριθμους φίμωσης σε ό,τι χαρακτηριστεί «επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια». Έτσι, φαινόμενα όπως οι πρόσφατες μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων και Ελλήνων στον μαραθώνιο επειδή κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, με τις νέες διατάξεις δεν πρόκειται να βρουν δίοδο δημοσίευσης στο Διαδίκτυο και τα παραδοσιακά μίντια, αν οι κρατικές αρχές αποφασίσουν ότι οι ενέργειες αυτές είναι «τρομοκρατικές» και απειλούν την ασφάλεια της χώρας.