Φυσιολογικό να εργάζονται σε γραφεία Τύπου οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ να μην έχουν Κώδικα δεοντολογίας

<<Στην Ελλάδα έγινε «φυσιολογικό» οι δημοσιογράφοι να αναλαμβάνουν παράπλευρες δουλειές, ακόμη και σε εταιρείες που καλύπτουν με το ρεπορτάζ τους>>. Ο υπότιτλος στο ρεπορτάζ της Ελένης Σταματάκου για το /balkaninsight.com/ βγάζει στην επιφάνεια μια απο τις πλευρές της δημοσιογραφίας στη χώρα μας που κανείς δημοσιογράφος δεν θέλει να αγγίξει. Και δεν θέλει να αγγίξει γιατί ο ίδιος ο κλάδος και το δημοσιογραφικό “σωματείο” του στηρίζουν και ενισχύουν αυτή την πλευρά.

Στο ρεπορτάζ της σημειώνει πως   “Ελλάδα έχει μια ιστορία φιλικών σχέσεων μεταξύ δημοσιογράφων και όσων βρίσκονται στην εξουσία, είτε είναι πολιτική είτε επιχειρηματική εξουσία”. Υπάρχουν «αλληλένδετες σχέσεις» μεταξύ δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών, δήλωσε στην ιστοσελίδα ο δημοσιογράφος Γιάννης Παντελάκης, πρώην αρχισυντάκτης της ελληνικής εφημερίδας Ελευθεροτυπία. «Κάτι άλλο που επίσης ισχύει είναι ότι ένας δημοσιογράφος μπορεί να εργάζεται σε γραφείο Τύπου ενός υπουργείου και ταυτόχρονα να καλύπτει το ίδιο υπουργείο για ένα μέσο ενημέρωσης».

Ορισμένοι κατηγορούν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την οικονομική κρίση πάνω από μια δεκαετία, όπου οι χαμηλοί μισθοί αναγκάζουν πολλούς δημοσιογράφους να αναλάβουν άλλη δουλειά. Οι ειδικοί λένε ότι ευθύνη βαρύνει τον τομέα των μέσων ενημέρωσης, τα συνδικάτα, τις κρατικές αρχές και τους ίδιους τους δημοσιογράφους.

«Στο παρελθόν, υπήρχαν ΜΜΕ που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν έναν αξιοπρεπή μισθό», είπε ο Παντελάκης. «Σήμερα ο μισθός είναι γύρω στα 600-800 ευρώ, αν είναι τόσο πολύ. Αναπόφευκτα, ένας δημοσιογράφος θα μπει σε ένα υπουργείο που πρόθυμα του δίνει «εξουσία» επειδή υπάρχει εξάρτηση».

Κρίση αξιοπιστίας

Είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο στην ελληνική τηλεόραση να βλέπεις τοποθέτηση προϊόντων σε ειδησεογραφικά προγράμματα…Από το 2010 και το ξέσπασμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης, υπήρξε μια ριζική αλλαγή φρουράς στα ελληνικά ΜΜΕ. Πολλά μέσα ενημέρωσης δεν επέζησαν και πολλοί δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους.

Οι συλλογικές συμβάσεις δεν καλύπτουν πλέον τους δημοσιογράφους του ιδιωτικού τομέα και οι μισθοί είναι χαμηλοί. Αυτό ωθεί ορισμένους να δέχονται εργασία στα ίδια τα ιδρύματα που καλύπτουν.

Το BIRN επικοινώνησε με τη δημόσια ΕΡΤ και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια ΑΝΤ1, STAR, Alpha, Mega και ΣΚΑΪ για να ρωτήσει για δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι κάποιοι από τους δημοσιογράφους και τους συντάκτες τους έχουν παράπλευρες δουλειές ως υπεύθυνοι τύπου σε κρατικά ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρείες, αλλά κανένας από αυτούς δεν απάντησε.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ το διαβάζετε εδώ 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *