Συνέδριο για τις ανεξάρτητες αρχές με φόντο την κυβερνητική κηδεμονία τους

Οι συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές και συγκεκριμένα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών διοργανώνουν για πρώτη φορά επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές: Η συμβολή τους σε ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου», την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 12:30 μ.μ. και την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 09:00 π.μ., στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα).

Τη στιγμή που ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει δηλώσει πως θα καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ για την κυβερνητική παρέμβαση στην αλλαγή των μελών του ΕΣΡ και της ΑΔΑΕ, παρέμβαση που καταδικάστηκε από πληθώρα συνταγματολόγων, οι ανεξάρτητες αρχές οργανώνουν το επιστημονικό συνέδριο στο οποίο θα μετάσχει και η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα αλλά και πολλοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Η πολυετής δράση των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών έχει αναδείξει σειρά ζητημάτων, που αφορούν στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και τη δημοκρατική λογοδοσία τους, καθώς και τη βελτίωση του θεσμικού τους πλαισίου, ώστε να μπορούν να επιτελούν την υψηλή αποστολή τους. Ταυτόχρονα, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η επιρροή που ασκούν στο αντικείμενο και τις αρμοδιότητες των ανεξάρτητων αρχών καθιστούν αναγκαία τη θεσμική και λειτουργική τους ενίσχυση.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η διερεύνηση της συμβολής των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών στην εμπέδωση της αρχής της νομιμότητας.

Η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και της επιστημονικής κοινότητας, θα συμβάλει καθοριστικά σε έναν ουσιαστικό δημόσιο διάλογο ο οποίος θα αναδείξει τα κρίσιμα αυτά ζητήματα και θα οδηγήσει στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων.

Η θεματολογία του Συνεδρίου και οι ομιλητές εγγυώνται μια ενδιαφέρουσα ημέρα σε όσες και όσους θελήσουν να το παρακολουθήσουν διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του και της υπηρεσίας Δίαυλος του ΕΔΥΤΕ (οι εγγραφές για συμμετοχή με φυσική παρουσία έχουν ολοκληρωθεί).

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου το βρίσκεται αναλυτικά εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *