αναδημοσίευση από antitheto.gr
Για να προχωρήσουν οι ελληνοτουρκικές «συνεννοήσεις», και κυρίως για να κλείσει το όποιο ντίλ Μητσοτάκη – Ερντογάν, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνει «μασάζ» στην κοινή γνώμη των δύο χωρών, πρωτίστως δε στην ελληνική.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι ταυτόχρονα με τα πολιτικά «μαγειρέματα» ανάμεσα σε μέγαρο Μαξίμου και προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, καθώς και στην υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και την τουρκική αντιπροσωπεία, που ήδη ξεκίνησαν τον «πολιτικό διάλογο», αντίστοιχες διεργασίες γίνονται και σε επίπεδο δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, κ.ο.κ.. Εξάλλου, στα μεγάλα ΜΜΕ, στην απόλυτη πλειοψηφία τους φιλοκυβερνητικά, δεν υπάρχει ούτε μια αράδα επικριτική, ή έστω διευκρινιστική – πληροφοριακή, για την «ατζέντα» του «διαλόγου» της κυβέρνησης με την Άγκυρα.
Τουρκοελληνικό Δημοσιογραφικό και Ακαδημαϊκό Φόρουμ
Στο πλαίσιο αυτό, ένα συμβάν που πέρασε στα ψιλά, αν όχι απαρατήρητο στα ελληνικά ΜΜΕ, ήταν το Τουρκοελληνικό Δημοσιογραφικό και Ακαδημαϊκό Φόρουμ, το οποίο έγινε στην Κωνσταντινούπολη, στις 19 Οκτωβρίου 2023. Μάλιστα, η μεγάλη, τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Milliyet, παρουσίασε τη διοργάνωση, με τίτλο: «Ας είμαστε ενωτικοί, όχι διχαστικοί»
Σε αυτό συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο Αιμίλιος Περδικάρης, διευθυντής του κρατικού Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), που, όπως τοποθετήθηκε στη θέση αυτή με κυβερνητική απόφαση, δεν θα μπορούσε να πάρει μέρος στο Φόρουμ χωρίς την άδεια του μεγάρου Μαξίμου, και ο διευθυντής της εφημερίδας, «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς. Από τουρκικής, ο Özay Şendir,αρχισυντάκτης της εφημερίδας Milliyet, ο Yusuf Özhan, και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τουρκικού κρατικού πρακτορείου, Anadolu.
Το Τουρκοελληνικό Φόρουμ της Ακαδημίας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης διοργάνωσε το Ίδρυμα Τουρκικών Μελετών και το ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ). Οι μετέχοντες, σύμφωνα με την Milliyet, συζήτησαν για τις απόψεις της κοινής γνώμης σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, τον δυνητικό ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης και του ακαδημαϊκού κόσμου στη διαμόρφωση αυτής της σχέσης, και πρότειναν λύσεις για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Στις συζητήσεις πήραν μέρος καθηγητές Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Μιλώντας στη διοργάνωση, ο αρχισυντάκτης της Milliyet, όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι χώρες μας μπορεί να μην συμφωνούν σε ορισμένα θέματα, αλλά η δουλειά μας είναι να σκεφτόμαστε την ειρήνη κάθε μέρα. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι βραβεύσεις στη μνήμη του Αμπνί Ιπεκσί για την ενίσχυση της φιλίας των λαών Τουρκίας και Ελλάδας ήταν μια τέτοια προσπάθεια. Ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε να διοργανώνουμε πάλι αυτές τις βραβεύσεις. Πρέπει να σκεφτούμε νέες επιλογές και να καλέσουμε την κοινωνία να τις δει».
Ο διευθυντής του ΑΠΕ, σύμφωνα με την Milliyet, ανέφερε: «Μπορούμε να εστιάσουμε σε θέματα που μας ενώνουν, όχι που μας χωρίζουν, και να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών. Εχουμε πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να δουλέψουμε και να συνεργαστούμε. Από την κλιματική αλλαγή μέχρι τους σεισμούς, από τα πολιτιστικά ζητήματα μέχρι τα προβλήματα που αφορούν τη μεσογειακή γεωγραφία».
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Anadolu, κατά την τουρκική εφημερίδα, τόνισε ότι «τα δημοσιογραφικά γραφεία των οργανισμών μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο γίνονται όλο και μικρότερα, και επεσήμανε ότι τα πρακτορεία ειδήσεων θα διαδραματίσουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα ο ένας από τον άλλο και μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Μόνο μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε πολλές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον», είπε.
Ο διευθυντής της «Καθημερινής» αναφέρθηκε στην περίοδο της κρίσης στα Ίμια πριν από σχεδόν 30 χρόνια και παρατήρησε: «Τότε τα ΜΜΕ έπαιξαν έναν πραγματικά προκλητικό ρόλο. Αλλά ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ από τότε. Είναι πιο ανασφαλής, πολωμένος, γεμάτος ασύμμετρες απειλές και καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της. Πρέπει να γνωριστούμε καλύτερα, να έχουμε περισσότερες επαφές και μπορούμε να βρούμε πρακτικούς τρόπους για να το κάνουμε αυτό».