Τα non paper υπέρ των βομβαρδισμών του Ισραήλ

Ματίνα Παπαχριστούδη στo ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Η πλειονότητα των ελληνικών μίντια είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την κυβέρνηση της ΝΔ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, μετέχει συνειδητά στην επιχείρηση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας για να δικαιολογήσει τους βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία και αμάχους. Η ενημέρωση, κυρίως στα τηλεοπτικά κανάλια, είναι απόλυτα μονομερής, απόλυτα ελεγχόμενη από την ισραηλινή πλευρά. Η πληροφόρηση από άλλες πηγές, αραβόφωνα δίκτυα ή διεθνή δίκτυα που κρατάνε τα προσχήματα αμεροληψίας και ουδετερότητας, αποσιωπώνται, οι εικόνες και τα ρεπορτάζ τους δεν εμφανίζονται. Τα ίδια πρόσωπα, γραφίδες και δημοσιογραφικές περσόνες που στηρίζουν κάθε φορά τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους πρωταγωνιστούν στην εξάπλωση της ισραηλινής προπαγάνδας με κάθε μέσο και «είδηση» που τους αποστέλλεται έτοιμη.

Η πληροφορία που γράφτηκε (στο info-war.gr) ότι στα ελληνικά ΜΜΕ εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «πακέτο» με έτοιμο υλικό από ισραηλινές πηγές που περιείχε μεταφρασμένα βίντεο, έτοιμες αναρτήσεις για τα ψηφιακά δίκτυα, εικόνες και ρεπορτάζ με τα οποία στηριζόταν το επιχείρημα του Ισραήλ ότι το νοσοκομείο των Βαπτιστών επλήγη από πύραυλο της Χαμάς, δεν διαψεύστηκε. 

Αντιθέτως, παρά το γεγονός ότι η «πηγή» προέλευσής του ήταν άγνωστοι λογαριασμοί στο facebook, βγήκαν αυτούσια σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, όπως στον ΣΚΑΪ και το Mega, ενώ σχολιάστηκαν από «ειδήμονες», εκπροσώπους του στρατού κ.λ.π. για να επικυρώσουν πως τα μεταδιδόμενα στοιχεία είναι αδιάσειστα.

Η αλήθεια της ρήσης «το πρώτο θύμα στον πόλεμο είναι η αλήθεια», που επιβεβαιώνεται πλήρως στην προπαγάνδα στο πλαίσιο κάθε πολέμου, απέκτησε τις 15 ημέρες των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα ορισμένα νέα χαρακτηριστικά. Πραγματοποιείται «βομβαρδισμός» του κοινού, των διεθνών μίντια και των ψηφιακών Μέσων με πληροφορίες, κατά κανόνα ψευδείς και παραπλανητικές, με δηλώσεις, βίντεο ή εικόνες πριν ή κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, με στόχο να προετοιμαστεί το έδαφος για το κύριο προπαγανδιστικό επιχείρημα υπέρ της επιχείρησης, με στόχο να αποκλειστεί όσο γίνεται η δίοδος δημοσιότητας για την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Αποκαλυπτικό είναι το παράδειγμα του βομβαρδισμού του νοσοκομείου των Βαπτιστών. Παρά το ότι καταδείχθηκαν οι παραπλανητικές μέθοδοι προπαγάνδας του Ισραήλ, παρά τις αποδείξεις όσων βρίσκονταν στο χώρο ότι το Ισραήλ βομβάρδισε το νοσοκομείο, στα ελληνικά μίντια και τα ψηφιακά Μέσα εκατοντάδες λογαριασμοί και δεκάδες ελεγχόμενες δημοσιογραφικές περσόνες συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη.

Οι δηλώσεις πολιτικών σε πολλές χώρες της Ευρώπης που αντιτάσσονται στην ηγεσία της ΕΕ και την απόλυτη ταύτιση της με τα εγκλήματα του Ισραήλ, οι διαδηλώσεις Εβραίων στις ΗΠΑ, τα ρεπορτάζ δημοσιογράφων διεθνών Μέσων που βρίσκονται στη Γάζα, οι δηλώσεις γιατρών και διεθνών οργανισμών, αποσιωπώνται ενώ στα ψηφιακά Μέσα συσκοτίζεται και θάβεται από μαζικές επιθέσεις «τρολ» που επίσης «βομβαρδίζουν» με ψευδείς πληροφορίες και προσωπικές επιθέσεις.

Ρόλος των ΜΜΕ θα ήταν να παρουσιάσουν ουδέτερα τις απόψεις των δυο πλευρών και να αναφέρουν όλες τις δηλώσεις των πολιτικών που πήραν θέση στην αποτρόπαια σφαγή. Και του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Πολύ περισσότερο που το γεγονός αυτό αλλάζει τα δεδομένα στις διεθνείς εξελίξεις και τις διεθνείς ισορροπίες. Η πλειονότητα των ελληνικών μίντια, ανάμεσα τους και η κρατική ΕΡΤ πρακτικά αποδέχονται πως ενδύθηκαν το χακί της μίας πλευράς. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *