Γράφει στη σελίδα της η Maraganda Maria 11 κανόνες που τηρούν οι παρουσιαστές της τηλεοπτικής ενημέρωσης τις τελευταίες 15 ημέρες στην προβολή του πολέμου στη Γάζα. Οι κανόνες είναι “φανταστικοί”, δεν υπάρχουν με αυτό τον τρόπο σε εγχείριδα τηλεοπτικής παρουσίασης. Περιγράφουν ωστόσο με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια αυτά που ακούμε και παρακολουθούμε από την αρχή του πολέμου στους δέκτες μας στη συντριπτική πλειονότητα των τηλεοπτικών εκπομπών. Οι κανόνες σε συνδυασμό με την “πληροφορία” ότι τηλεοπτικές εκπομπές “διαβάζουν” και μεταδίδουν αυτούσια βίντεο και “ρεπορτάζ” που εστάλησαν απο άγνωστες πηγές στα mail τους με επιχειρήματα και εικόνες της ισραηλινής πλευράς, δίνουν ολοκληρωμένη περιγραφή της ασύστολης προπαγάνδας και χειραγώγησης του κοινού. Διαβάστε:
Οι 11 κανόνες που πρέπει να γνωρίζετε πριν παρακολουθήσετε τις βραδινές ειδήσεις «σε ένα δυτικό κανάλι ειδήσεων γενικά». Αυτοί είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί ο παρουσιαστής ειδήσεων.
Κανόνας αριθ. 1: Στη Μέση Ανατολή, οι Παλαιστίνιοι είναι πάντα αυτοί που επιτίθενται πρώτοι και το Ισραήλ είναι πάντα αυτό που αμύνεται. Αυτό ονομάζεται νόμιμη απάντηση .
Κανόνας αριθ. 2: Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν δικαίωμα να σκοτώνουν τους αμάχους της άλλης πλευράς. Λέγεται τρομοκρατία .
Κανόνας αριθ. 3: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να σκοτώνει Παλαιστίνιους αμάχους. Αυτό λέγεται αυτοάμυνα .
Κανόνας αριθ. 4: Όταν το Ισραήλ σκοτώνει πολύ μεγάλο αριθμό αμάχων, οι δυτικές δυνάμεις το προτρέπουν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Αυτό ονομάζεται αντίδραση της διεθνούς κοινότητας .
Κανόνας αριθ. 5: Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν το δικαίωμα να αιχμαλωτίσουν Ισραηλινούς στρατιώτες, ακόμα κι αν ο αριθμός τους είναι πολύ περιορισμένος και δεν υπερβαίνει τον έναν στρατιώτη.
Κανόνας αριθ. 6: Οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να απαγάγουν όσους Παλαιστίνιους θέλουν (περίπου 7.500 αιχμάλωτους μέχρι στιγμής). Δεν υπάρχει ανώτατο όριο και δεν απαιτείται απόδειξη της ενοχής των απαγωγέων. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πείτε τη μαγική λέξη « τρομοκράτης ».
Κανόνας αριθ. 7: Όταν λέτε «αντίσταση», πρέπει πάντα να προσθέτετε τη φράση «υποστηρίζεται από το Ιράν».
Κανόνας αριθ. 8: Όταν λέτε « Ισραήλ », φυσικά, δεν πρέπει να προσθέσετε « υποστηριζόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη », γιατί ο θεατής μπορεί να σκεφτεί ότι πρόκειται για μια μη ισορροπημένη σύγκρουση.
Κανόνας αριθ. 9: Μην μιλάτε ποτέ για « κατεχόμενα εδάφη », ψηφίσματα του ΟΗΕ, παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ή των Συμβάσεων της Γενεύης. Αυτό θα μπορούσε να μπερδέψει τον θεατή.
Κανόνας αριθ. 10: Οι Ισραηλινοί μιλούν γαλλικά και αγγλικά καλύτερα από τους Παλαιστίνιους. Αυτό εξηγεί γιατί δίνουν τον λόγο σε αυτούς και στους υποστηρικτές τους όποτε είναι δυνατόν. Στη συνέχεια μπορούν να εξηγήσουν τους προηγούμενους κανόνες (1 έως 9). Αυτό ονομάζεται « δημοσιογραφική ουδετερότητα».
Κανόνας αριθ. 11: Εάν δεν συμφωνείτε με αυτούς τους κανόνες ή εάν πιστεύετε ότι ευνοούν τη μια πλευρά στη σύγκρουση εναντίον μιας άλλης, τότε είστε αντισημιτικοί .