Υπογραφές ενάντια στα κατασκοπευτικά λογισμικά για δημοσιογράφους

Αγαπητοί συνάδελφοι, 
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) έχει αναλάβει δράση για την τροποποίηση της προς ψήφιση Πράξης για την Ελευθερία των ΜΜΕ, ώστε οι διατάξεις που αφορούν στην απαγόρευση των κατασταλτικών μέτρων και της χρήσης τεχνολογιών παρακολούθησης των δημοσιογράφων (συμπεριλαμβανομένων και των spyware) να μην περιέχουν κενά, τα οποία θα επέτρεπαν μελλοντικά στις κυβερνήσεις να τα εκμεταλλευτούν, όπως παρατηρήθηκε στις υποθέσεις spyware Pegasus και Predator.

Η έμπρακτη συμμετοχή μας στη δράση αυτή μπορεί να εκφραστεί μέσω της υπογραφής της επιστολής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ακολουθεί, μέσω των συνδέσμων που περιλαμβάνονται. Η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου πρόκειται να γίνει στις 2 Οκτωβρίου. 

Το μήνυμα της ΕΟΔ αναλυτικά:
Η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA) περιλαμβάνει διατάξεις που απαγορεύουν τα κατασταλτικά μέτρα και τη χρήση τεχνολογιών παρακολούθησης (συμπεριλαμβανομένων και των spyware) εναντίον των παρόχων υπηρεσιών πολυμέσων, των υπαλλήλων τους και των επαφών τους. Ωστόσο, το ισχύον κείμενο δεν επαρκεί και εξακολουθεί να περιέχει αρκετά κενά, τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να εκμεταλλευτούν οι κυβερνήσεις – όπως παρατηρήθηκε στις υποθέσεις spyware Pegasus και Predator. 
Το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να εγγυηθεί την πλήρη προστασία και να αποκαταστήσει την υγεία και την ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, ασκούμε πίεση στο Κοινοβούλιο προκειμένου να εισαγάγει την απόλυτη απαγόρευση της χρήσης spyware κατά δημοσιογράφων στην τοποθέτησή του, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου.
Αναλάβετε δράση 
Ετοιμάσαμε μια επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας την απόλυτη απαγόρευση της χρήσης spyware κατά δημοσιογράφων. Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε χώρες της ΕΕ καλούνται να υπογράψουν τη δήλωση:
• Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή εδώ: 
https://docs.google.com/document/d/1zD98ZUXv-r64GV_vKXuutn4HjxtL9PMtKejJO7XMMJk/edit
 (σημειώστε ότι το κείμενο δεν είναι τροποποιήσιμο). 
• Συμπληρώστε αυτήν τη φόρμα για να υπογράψετε την ανοιχτή επιστολή: https://cloud.edri.org/index.php/apps/forms/s/5DTS7gFDpWGxSLDkcKtA5XWQ
• Προθεσμία υπογραφής: 20 Σεπτεμβρίου 2023 
Περισσότερες πληροφορίες: 
• Γιατί είναι επικίνδυνη αυτή η θέση του Συμβουλίου; 
https://europeanjournalists.org/blog/2023/06/21/emfa-eu-member-states-show-dangerous-disregard-for-media-freedom-principles/
• 80 δημοσιογράφοι, οργανισμοί για τα ψηφιακά δικαιώματα, σωματεία, εκδότες και ραδιοτηλεοπτικοί φορείς καλούν το Συμβούλιο να επανεξετάσει τη θέση του: 
https://edri.org/our-work/open-letter-council-of-european-union-journalists-spyware -and-surveillance-european-media-freedom-act/ 
• [ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ] Τι λέει το ισχύον κείμενο του Κοινοβουλίου και γιατί ζητάμε περισσότερα; 
https://edri.org/our-work/eu-parliament-libe-committee-opinion-spyware-ban-european-media-freedom-act/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *