Στάση εργασίας στην ΕΡΤ για το λουκέτο ενημέρωσης κατόπιν …εορτής

Ήδη εδώ και μια εβδομάδα η ΕΡΤ 3 δεν προβάλλει δελτία ειδήσεων πέρα από ένα κουτσουρεμένο δελτίο περιφερειακών ειδήσεων. Η ΕΡΤ 1 έχει μόνο δυο δελτία, το δε κεντρικό μπήκε στις 6.00 το απόγευμα. Η ενημέρωση μετακινήθηκε στην ERT News, κανάλι που δεν είναι προσβάσιμο στις πρώτες θέσεις του τηλεκοντρόλ αλλά χαμένο δεκάδες θέσεις πίσω. Οι δημοσιογράφοι στέλνουν τα πάντα στο ελεγχόμενο news room και απο εκεί κατασκλευάζεται η κρατική ειδησεογραφία με τη σφραγίδα των ελεγκτών του Μαξίμου. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις βρίσκονταν σε καλοκαιρινές διακοπές, το σχέδιο Ζούλα επιβλήθηκε. Ο κίνδυνος να μπει τελικά λουκέτο στην ΕΡΤ 3 προκάλεσε αντιδράσεις και εξαιτίας αυτών, οι ενώσεις αποφάσισαν να κουνηθούν. Με 3ωρες στάσεις εργασίας!. Αρχικά στην ΕΡΤ 3 και αύριο πανελλαδικά σε όλη την ΕΡΤ. Μια 3ωρη στάση εργασίας που δεν αγγίζει φυσικά την κυβερνητική ενημέρωση. Διαβάζουμε:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και οι Ενώσεις μέλη της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ), εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην εδώ και καιρό συστηματική συρρίκνωση του ενημερωτικού προγράμματός της ΕΡΤ3, με αποκορύφωμα τη μεταφορά των δελτίων ειδήσεων στο κανάλι ERTNEWS.

Μια ενέργεια που ακυρώνει βίαια τον ιδιαίτερο ρόλο που διατηρούσε από την ίδρυσή της η ΕΡΤ3, δηλαδή να υπηρετεί το δικαίωμα της περιφέρειας στην ενημέρωση. Με τον τρόπο αυτό ο ενημερωτικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθίσταται ελλειμματικός και γεωγραφικά περιορισμένος, ενώ το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 απαξιώνεται επαγγελματικά και παροπλίζεται.

Με τα δεδομένα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας με τη συμμετοχή των Ενώσεων-μελών για όλους τους εργαζόμενους στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ Α.Ε.), σε όλη τη χώρα, τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023,  από τις 13:00 έως τις 16:00 με αιτήματα:

1) Την ενίσχυση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, με πολυθεματικό περιεχόμενο, ενημερωτικό, πολιτιστικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με την ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ.

2) Την πραγματοποίηση προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου

3) Την αναβάθμιση των χώρων μοντάζ, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

4) Την ενίσχυση όλων των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ σε μέσα και προσωπικό.

5) Την αναβάθμιση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 FM και 95.8 FM με διεύρυνση της εμβέλειάς τους.

Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις μέλη της διεκδικούν για την ΕΡΤ3 τον ρόλο που αναλογεί στην ιστορία και την αποστολή της και καλούν τη διοίκηση της ΕΡΤ να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις της και να επαναφέρει τον πλήρη ενημερωτικό χαρακτήρα του καναλιού, επισημαίνοντας τον κομβικό και κρίσιμο ρόλο της ΕΡΤ3 στην ενημέρωση και την πολυφωνία, καθώς μέσω αυτής προβάλλεται η ελληνική περιφέρεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *