Ένας διόλου αθώος νόμος για τις ελευθερίες ΜΜΕ στην Ευρώπη

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Έως την Άνοιξη του 2024 προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο κανονιστικό πλαίσιο που αφορά στις “ελευθερίες στα ΜΜΕ” σε όλες τις χώρες -μέλη. Η “ευρωπαϊκή πράξη” που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 καταγγέλλεται σήμερα από τις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις επειδή θα επιτρέπει την παρακολούθηση δημοσιογράφων με κατασκοπευτικά λογισμικά στο όνομα της “εθνικής ασφάλειας”.  Η αλλαγή στο άρθρο για την προστασία δημοσιογραφικών πηγών, κατατέθηκε από τη Γαλλία και υποστηρίχθηκε θερμά από πέντε ακόμη χώρες, την Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία και Λουξεμβούργο. Τα κράτη μέλη με την επίκληση της “εθνικής ασφάλειας” όπως ορίζεται σε κάθε χώρα θα μπορούν να παρακολουθούν και να διώκουν δημοσιογράφους και ΜΜΕ. 

Οι διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις συναινούσαν στις σημαντικές αλλαγές που προωθεί ο ευρωπαϊκός αυτός “νόμος” για τον έλεγχο περιεχομένου και παρεμβάσεων από ενιαίο κέντρο στις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα τη χαρακτηριζόμενη “συντακτική ελευθερία”. Μέτρα όπως επιχορηγήσεις σε τοπικά, περιφερειακά, ανεξάρτητα μίντια για ενίσχυση της πολυφωνίας, μηχανισμός άμεσης αντίδρασης σε δημοσιογράφους που απειλούνται, ίδρυση ταμείου στήριξης για ερευνητές δημοσιογράφους και οργανισμούς μίντια, Παρατηρητήριο ΜΜΕ για κινδύνους κατά της πολυφωνίας, εγγυήσεις κατά της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού σε βάρος μέσων ενημέρωσης- δημοσιογράφων, σταθερή χρηματοδότηση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, διαφάνεια στην κρατική διαφήμιση και διασφαλίσεις ότι δεν θα αφαιρείται αδικαιολόγητα ενημερωτικό περιεχόμενο στα Ψηφιακά δίκτυα, υποστηρίχθηκαν ανοιχτά. Η εξαίρεση στην παρακολούθηση δημοσιογράφων που κέρδισαν οι νεοφιλεύθερες κυβερνήσεις, τινάζει στον αέρα τη συναίνεση αυτή. 

Το ίδιο το Κανονιστικό Πλαίσιο που προωθείται δεν είναι αθώο, ουσιαστικά στοχεύει στην περαιτέρω συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στα μίντια και στον κεντρικό έλεγχο του ενημερωτικού περιεχομένου. Επιχειρείται με τη διευκόλυνση των διασυνοριακών επενδύσεων στα ΜΜΕ και της άρσης νομικών εμποδίων για την είσοδο πολυεθνικών στην αγορά μίντια. Προτάσσεται η δημιουργία νέου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπηρεσιών ΜΜΕ που θα αντικαταστήσει τη συνεργασία των εθνικών ανεξάρτητων αρχών (ERGA) και θα μπορεί να παρεμβαίνει ουσιαστικά στον έλεγχο ενημερωτικού περιεχομένου σε παρόχους και πλατφόρμες και από τρίτες χώρες. Η ολοκληρωτική χειραγώγηση και ο έλεγχος ενημέρωσης που άρχισε με τον πόλεμο της Ουκρανίας προωθείται ως κανονικότητα και ευρωπαϊκή νομιμότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *