Τα σχέδια λουκέτου σε ένα κανάλι της ΕΡΤ φέρνουν τις πρώτες κινητοποιήσεις

Αύριο και μεθαύριο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ 3 με απόφαση της ΕΣΗΕΜΘ προχωρούν σε 3ωρες στάσεις εργασίας, πρωί την Τετάρτη 28 Ιουνίου και απόγευμα την Πέμπτη 29 του μήνα. Οι πρώτες αυτές κινητοποιήσεις είναι μια απάντηση των εργαζόμενων του τρίτου καναλιού της κρατικής υπό το Μαξίμου ΕΡΤ, στη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του (αυτόνομου) ειδησεογραφικού περιεχομένου της. Τόσο στις εκλογές της 25ης Μάη όσο και σε αυτές της 26ης Ιούνη η ΕΡΤ 3 περιορίστηκε στην απλή αναμετάδοση του προγράμματος της ERT News, γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία για το αν θα είναι η ΕΡΤ 3 το κανάλι που θα βάλει λουκέτο!

Η αναμόρφωση της ΕΡΤ βρίσκεται σε πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη και ήδη πριν τις εκλογές υπήρχαν πληροφορίες για τα σχέδια αυτά. Η τελική επιλογή θα κριθεί και από τη διοίκηση που θα αναλάβει, εάν θα παραμείνει ο Κ.Ζούλας στην κορυφή της ΕΡΤ. Σύμφωνα πάντως με τους πρώτους σχεδιασμούς, η ERT News προβλέπεται να γίνει το κύριο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, άρα να πάρει τη συχνότητα της ΕΡΤ 1 για να είναι η πρώτη επιλογή σε τηλεκοντρόλ και σε όλες τις πλατφόρμες. Η ΕΡΤ 1 να μετατραπεί σε ψυχαγωγικό κανάλι. Ετσι δεν απομένει ρόλος για την ΕΡΤ 2 η οποία παρέμεινε όλα τα χρόνια, και επί κυβέρνησηυς ΣΥΡΙΖΑ και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, υποβαθμισμένη. Ένα κανάλι για να έχουν εκπομπές με ανάθεση διάφοροι φίλοι της διοίκησης και των κυβερνήσεων. Υποβαθμισμένη είναι πλέον και η ΕΡΤ 3 που μετατράπηκε από ανεξάρτητος σταθμός με διοικούσα επιτροπή σε μια απλή διεύθυνση και με όλες τις αποφάσεις και αναθέσεις να γίνονται από τα κεντρικά στην Αθήνα. Επιλογή που έγινε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη την προηγούμενη 4ετία χωρίς καμία αντίδραση από το πολιτκοό- κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ στην Μακεδονία.

Με βάση όλα τα παραπάνω το επόμενο διάστημα θα κριθεί αν θα συνεχίσει να υπάρχει η ΕΡΤ 2 ή η ΕΡΤ 3. Οι εργαζόμενοι πάντως στη Θεσσαλονίκη έχουν λάβει το μήνυμα και δικαίως αντιδρούν. Η ΕΣΗΕΜΘ σε ανακοίνωση της μιλά για τη “συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ΕΡΤ3“. Παρακάτω οι ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΜΘ και της ΠΟΕΣΥ.

Οι εργαζόμενοι/-ες στην ΕΡΤ3 δημοσιογράφοι, τεχνικοί, καλλιτέχνες και διοικητικοί υπάλληλοι, παρακολουθούμε με αγωνία τη συρρίκνωση του προγράμματός της και τον κεντρικό σχεδιασμό, που δεν περιέχει ξεκάθαρη προοπτική για τον τρίτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας.

Είναι ενδεικτικό ότι, μόνο τον τελευταίο μήνα, τα δύο βράδια των εκλογικών αναμετρήσεων της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου, η ΕΡΤ3 περιορίστηκε στην αναμετάδοση του προγράμματος του ΕΡΤNews, ενώ δεν διαφοροποιήθηκε το πρόγραμμά της σε έκτακτα γεγονότα. 

Οι εργαζόμενοι/-ες την ΕΡΤ3 διεκδικούν:

·         Ενίσχυση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, με πολυθεματικό περιεχόμενο, ενημερωτικό, πολιτιστικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με την ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ.

·         Προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

·         Αναβάθμιση των χώρων μοντάζ, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

·         Ενίσχυση όλων των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ σε μέσα και προσωπικό.

·         Αναβάθμιση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 FM και 95.8 FM με διεύρυνση της εμβέλειάς τους.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ, σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία εργαζομένων στην ΕΡΤ, καλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ να δώσει σαφείς απαντήσεις για τον σχεδιασμό της αναφορικά με τον ρόλο και την προοπτική της ΕΡΤ3.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί όλους τους δημοσιογράφους στην ΕΡΤ3 σε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας που προκηρύσσει: 

·         την Τετάρτη 28 Ιουνίου, από τις 12.00 έως τις 15.00,  

·         την Πέμπτη 29 Ιουνίου, από τις 16.00 έως τις 19.00.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τα άλλα σωματεία των εργαζομένων θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας για κλιμάκωση των αντιδράσεών μας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) στηρίζει τις προειδοποιητικές στάσεις εργασίας που κήρυξε για την ΕΤΡ3 η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), η οποία στην ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής:

«Οι εργαζόμενοι/-ες στην ΕΡΤ3 δημοσιογράφοι, τεχνικοί, καλλιτέχνες και διοικητικοί υπάλληλοι, παρακολουθούμε με αγωνία τη συρρίκνωση του προγράμματός της και τον κεντρικό σχεδιασμό, που δεν περιέχει ξεκάθαρη προοπτική για τον τρίτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας.

Είναι ενδεικτικό ότι, μόνο τον τελευταίο μήνα, τα δύο βράδια των εκλογικών αναμετρήσεων της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου, η ΕΡΤ3 περιορίστηκε στην αναμετάδοση του προγράμματος του ΕΡΤNews, ενώ δεν διαφοροποιήθηκε το πρόγραμμά της σε έκτακτα γεγονότα.

Οι εργαζόμενοι/-ες την ΕΡΤ3 διεκδικούν:

Ενίσχυση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, με πολυθεματικό περιεχόμενο, ενημερωτικό, πολιτιστικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με την ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ.

Προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Αναβάθμιση των χώρων μοντάζ, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Ενίσχυση όλων των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ σε μέσα και προσωπικό.

Αναβάθμιση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 FM και 95.8 FM με διεύρυνση της εμβέλειάς τους.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ, σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία εργαζομένων στην ΕΡΤ, καλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ να δώσει σαφείς απαντήσεις για τον σχεδιασμό της αναφορικά με τον ρόλο και την προοπτική της ΕΡΤ3.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί όλους τους δημοσιογράφους στην ΕΡΤ3 σε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας που προκηρύσσει:

την Τετάρτη 28 Ιουνίου, από τις 12.00 έως τις 15.00,

την Πέμπτη 29 Ιουνίου, από τις 16.00 έως τις 19.00».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *