…διαφορετικά δεν είναι δημοσιογραφία αυτό που κάνουμε, εκτός ίσως στην Μπουρκίνα Φάσο

Με αφορμή την υπόθεση “κατασκευής ψευδών δημοσιογραφικών ταυτοτήτων” στην ιστοσελίδα protagon.gr, ο δημοσιογράφος Γιάννης Παντελάκης σχολιάζει στη σελίδα του στο Facebook

Επισημαίνει το προφανές που πλέον αγγίζει όλους τους δημοσιογράφους οι οποίοι προσπαθούν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους σε ΜΜΕ όπου χρησιμοποιείται πλέον κυρίως η αλλοίωση γεγονότων. Και σχολιάζει τη στάση δημοσιογράφων οι οποίοι πολύ εύκολα λένε μικρά ή μεγάλα ψέμματα για να δικαιολογήσουν τους “δικούς τους”…

Αντιγράφουμε! και συνυπογράφουμε…

Η ιστορία με το protagon αποκαλύπτει με χαρακτηριστικό τρόπο μια μεγάλη παθογένεια του κλάδου μας, είναι η ίδια παθογένεια ενός κομματιού της κοινωνίας που του αρέσει να ταμπουρώνεται πίσω από τις δικές του αλήθειες και είναι ικανό να κάνει τα πάντα γι αυτό ακόμα και να διαστρεβλώσει γεγονότα, αρκεί να μη θιγεί ένα Μέσο, ένας δημοσιογράφος, ένα κόμμα. Απο το τελευταίο αρχίζει και το μεγάλο πρόβλημα του χώρου μας, βλέπουμε τη δική μας πλευρά και τους απέναντι παρ’ ότι εμείς ιδιαίτερα έχουμε υποχρέωση, η δουλειά μας το επιβάλει να μην ανήκουμε σε κομματικά στρατόπεδα γιατί έτσι πρέπει, διαφορετικά δεν είναι δημοσιογραφία αυτό που κάνουμε, πουθενά δεν γίνεται στον κόσμο, εκτός από την Μπουργκίνα Φάσο ίσως, δεν γίνεται οι αγγελιαφόροι των πληροφοριών να αλλάζουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων που μεταφέρουν μια αλήθεια αλλά που δεν μας αρέσει γιατί δεν εξυπηρετεί τα Μέσα, τα αφεντικά μας, το κόμμα μας και δεν αρέσει και στους αποδέκτες τους που έχουμε εκπαιδεύσει να είναι άνθρωποι που ακολουθούν την γραμμή που έχουν χαράξει αλλοι.

Εχουμε χωριστεί σε αυτούς και στους άλλους, αντί να περιγράφουμε γεγονότα λέμε μεχρι και ψέματα, όχι απο άγνοια αλλά σκόπιμα, για να δικαιολογήσουμε τους δικούς μας. Εδώ και δυο ημέρες, βλέπω δημοσιογράφους, και είναι θλιβερό αυτό, να γράφουν και να λένε οτι και αυτοί εβαλαν σε κείμενά τους ψευδώνυμα, άρα ποιό ειναι το θέμα με το protagon αφου το ίδιο έκανε και αυτό ; Γνωρίζουμε καλά οτι δεν εκανε καθόλου το ίδιο, το site κατασκεύασε αρθρογράφους με ψεύτικα ονόματα και ψεύτικες φωτογραφίες αγορασμένες απο Τράπεζες φωτογραφιών του εξωτερικού και δημιούργησε ανθρωπότυπους ομοιόματα εκείνων των στρατευμένων δημοσιογράφων που μισούν τους απέναντι και μαζί μισούν την αλήθεια. Γιατί, η λογική τους λέει πως αν μια αλήθεια μπορεί να ενοχλήσει αυτό ειναι πρόβλημα της αλήθειας οχι δικό τους.

Η διάκριση μεταξύ υπογραφής ενός κειμένου με ψευδώνυμο που είναι παλιά τακτική και ακολουθείται ως μοναδικός τρόπος για να μεταφερθεί ενα γεγονός (π.χ. απο εναν δικαστικό που θα γράψει με ψευδώνυμο γιατί δεν μπορεί να υπογράψει μια πληροφορία που εχει σημασία για το δημόσιο συμφέρον) και κατασκευής αρθρογράφων που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά πρόσωπα ειναι τεράστια,δεν εχει καμία σχέση το ενα με το άλλο.

Ας το δούμε ανάποδα, για φανταστείτε μια πραγματικότητα όπου κατασκευασμένοι δημοσιογράφοι από έναν μεγάλο αδελφό που είναι κάποιο αφεντικό μας, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης γράφουν μια άποψη βασισμένη σε fake γεγονότα και αυτή η άποψη με παραλλαγές δημοσιοποιείται σε πολλά Μέσα γιατί κάθε μεγάλος μιντιάρχης εχει πολλά Μέσα στη χώρα.

Όμως, δεν μας απασχολεί αυτό, ότι η συγκέντρωση πολλών ισχυρών Μέσων σε μια χούφτα ανθρώπων περιορίζει την διάχυση των πληροφοριών στην κοινωνία, μεταφέρει διαστρεβλωμένες και ψεύτικες πληροφορίες και ενισχύει αυτούς που θέλουν διαμορφωμένες απόψεις όχι από τους πολίτες που θα έχουν όλα τα αντικειμενικά γεγονότα μπροστά τους και θα κρίνουν, αλλά από τους ίδιους τους μιντιάρχες, μας απασχολεί μη θιγεί αυτός που μας ταΐζει και μας δίνει και κάτι παραπάνω και θα πιούμε και μερικά ποτά σε ένα γιωτ με αυτόν ή έναν κομματικό μας φίλο.

Για τον μεγάλο διχασμό της κοινωνίας εμείς κυρίως εχουμε ευθύνη, οχι κάποιοι άλλοι. Εχουμε συμβάλει καθοριστικά στην διαμόρφωση ενός μέρους της κοινωνίας που δεν σκέφτεται αλλα με τη βοήθεια των σοσιαλ μίντια απλά πολεμάει τους απέναντι εχθρούς ακόμα και αν αυτοί δεν υπάρχουν. Η τοξικότητα που κυριαρχεί οδηγεί άλλοτε λογικούς ανθρώπους να γράφουν παράλογα πράγματα, ενας απο αυτούς μου εστειλε ενα μηνυμα χθες βράδυ οτι αφου βγάζω τα βιβλία μου στο Θεμέλιο, κατάλαβε οτι ειμαι Συριζα ! Δεν το εχει καταλάβει το Θεμέλιο οτι ειναι εκδοτικός οίκος του Συριζα, δεν το εχω καταλάβει εγω, δεν εχω καταλάβει καν οτι ειμαι Συριζα, αλλά αυτός ειναι σίγουρος.

Φοβάμαι οτι ειμαστε μια αρρωστη κοινωνία που ευτυχώς εχει ενα, μεγάλο ελπίζω, κομμάτι της που είναι εκείνο που οταν το ρωτάνε για την αξιοπιστία των ΜΜΕ στην Ελλάδα απαντάει με απέχθεια και τα στέλνει στην θέση 107 στον παγκόσμιο χάρτη.

καλημέρα δεν είπαμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *