Το τι κυριαρχεί στα ΜΜΕ και το τι συζητείται στη δημόσια σφαίρα δεν είναι τυχαίο, ούτε άσχετο με την ιδιοκτησία των Μέσων. Η παραπληροφόρηση έχει πηγές και αγωγούς μεταφοράς. Η ομάδα του Media Watch βάζει για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής ενημέρωσης στο μικροσκόπιο ασύλληπτους όγκους δημοσιογραφικών κειμένων από την ηλεκτρονική ενημέρωση. Η εικόνα είναι εντυπωσιακή, καθώς καταγράφεται ένας κατακλυσμός άρθρων δεξιού πολιτικού προσανατολισμού και μια ευρύτερη συστημική κυριαρχία.
Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τους Ιωάννα Αρχοντάκη και Δημήτρη Παπαευαγγέλου του Media Watch δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ. Μιλώντας για τη χαρτογράφηση της (παρα)πληροφόρησης, προβάλλεται η εντυπωσιακά εικόνα από έναν κατακλυσμό δεξιού και ακροδεξιού λόγου. Το μπλόγκ αναδημοσιεύει μέρος της συνέντευξης που πήρε ο Έκτωρ-Ξαβιέ Δελαστίκ.
Ημέρα: 20 Ιουνίου 2023
Εκλογικά διλήμματα και εκβιασμοί: Αριθμητική αντί για πολιτική
Από πολλές πλευρές κυκλοφορούν επιχειρήματα «εκλογικής χρησιμότητας», με βάση τον αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο. Λες και η εκλογική χρησιμότητα μπορεί να διαχωριστεί από την πολιτική χρησιμότητα, από το πρόγραμμα και την πολιτική κατεύθυνση κάθε σχηματισμού. Λες και μπορεί να σταθεί το ερώτημα εάν «μπαίνεις στη Βουλή;», χωρίς το «για ποιο λόγο και προς όφελος τίνος μπαίνεις στη Βουλή;»
Οι πολιτικοί συσχετισμοί κρίνονται μέσα στη ζωή. Πιο χρήσιμη η Αριστερά που συμβάλλει σε ένα ανατρεπτικό κίνημα
Απέναντι στα απατηλά προεκλογικά αριθμητικά «παιχνίδια» υπάρχουν για εμάς τρεις σταθερές:
Πρώτο, επιμένουμε –κι έχει επιβεβαιωθεί από τη ζωή– πως κρίσιμη για τους πραγματικούς πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς είναι η δυναμική που αναπτύσσει το κίνημα στη ζωή και όχι οι έδρες μέσα στη Βουλή. Αυτό είναι βασικό κριτήριο ψήφου και γι’ αυτό η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που πρωτοστατεί σε μια ανατρεπτική αντιπολίτευση, είναι η πιο κερδισμένη, ανεξάρτητα από το αν ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος δεν της επιτρέπει να εκλέξει βουλευτή/τρια