“Τα κρυμμένα παιδιά” της ομάδας The Manifold” στο Vice Greece στον ΑΝΤ1

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ το βλέπετε εδώ 

https://www.facebook.com/themanifold.media/videos/1894370434253580

Το ντοκιμαντέρ «Τα κρυμμένα παιδιά» του The Manifold που υπογράφουν τα μέλη μας Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου και Αυγουστίνος Ζενάκος για το VICE Greece, κάνει πρεμιέρα αυτή την Πέμπτη 15 Ιουνίου, 01.00, στον ANT1. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζεται η παιδική και εφηβική αναπηρία στην Ελλάδα τόσο από την άποψη των επίσημων πολιτικών όσο και από την άποψη των διαδεδομένων προκαταλήψεων και στερεοτύπων.

Συγκεκριμένα,εξετάζει, πρώτον, τις πολιτικές αποκλεισμού των ανάπηρων παιδιών από την ευρύτερη κοινότητα, οι οποίες τα καταδικάζουν είτε στον εγκλεισμό σε ιδρύματα είτε σε «ειδικούς» χώρους μάθησης ή/και απασχόλησης/ψυχαγωγίας.

Δεύτερον, το πώς οι πολιτικές αυτές στερούν από τα ανάπηρα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες που για το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια λειτουργική και αυτοεξυπηρετούμενη ζωή και σε κάθε περίπτωση σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής που απολαμβάνουν. Επίσης, το πώς οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων, αναπαράγοντας εντέλει το ιδρυματικό μοντέλο.

Τρίτον, τον κοινωνικό διαχωρισμό που γεννούν και αναπαράγουν αυτές οι πολιτικές, με αποτέλεσμα ούτε τα ανάπηρα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τυπικής ανάπτυξης συνομήλικους και συνομήλικές τους ούτε η ευρύτερη κοινότητα να μαθαίνει να ζει μαζί με ανάπηρους ανθρώπους.

Τέταρτον, το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, δηλαδή το γεγονός ότι καθώς τα μη ανάπηρα παιδιά μεγαλώνουν δίχως ανάπηρα παιδιά στο περιβάλλον τους, ως ενήλικες πλέον αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα με άγνοια, αμηχανία, δυσκολία επικοινωνίας και αισθήματα οίκτου και φρίκης που οδηγούν στην περαιτέρω περιθωριοποίηση.

Στην κάμερα του VICE μιλούν, μεταξύ άλλων:

Ο Βαγγέλης Τσαγανός ο οποίος μεγάλωσε στο ΠΙΚΠΑ

Ο ανάπηρος ακτιβιστής και σκηνοθέτης, Αντώνης Ρέλλας

Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης, Διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ο οποίος αναλύει τις δυσλειτουργίες του συστήματος παιδικής προστασίας.

Η συνήγορος του παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου

Η Ιωάννα – Μαρία Γκέρτσου, ψυχολόγος στο νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία», πρόεδρος της σχολής σκύλων – οδηγών «ΛΑΡΑ»

Η Πάττυ Σωτηροπούλου, ειδική παιδαγωγός, εθελόντρια της οργάνωσης Tandem

Ιωάννα Κουβαριτάκη, δικηγόρος και μητέρα δύο παιδιών, ενός τυπικής και ενός μη τυπικής ανάπτυξης

Παρουσίαση/Αφήγηση: Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαδάκης

Παραγωγή: Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Αυγουστίνος Ζενάκος

Έρευνα: The Manifold

Οπερατέρ: Κώστας Παπαδάκης, Θοδωρής Ποπέσκου

Ηχοληψία: Βασίλης Ζαμπίκος

Μοντάζ: Μαρία Κουνάβη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *