Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ προς Κ. Ζούλα: Τον καλούν να ανακαλέσει τις προσβλητικές δηλώσεις

Την οξύτατη αντίδραση των εργασιακών εκπροσώπων δημοσιογράφων σε Ραδιομέγαρο και ΕΡΤ 3 προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου-διεύθυνοντα συμβούλου της ΕΡΤ Κωνσταντίνου Ζούλα.

Ο Κ. Ζούλας στην παρουσίαση του νέου προγράμματος είπε πως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι “περήφανοι” υπό τη δική του ηγεσία που δουλεύουν στην εταιρεία ενώ πριν “δίσταζαν” να το πουν. (δείτε κι εδώ) 

Στις προσβλητικές δηλώσεις του αντέδρασαν με κοινή τους δήλωση οι εργασιακοί εκπρόσωποι των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ 3, Στ. Νικητόπουλος και Αλέξανδρος Τριανταφύλλου ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο Γιάννης Δάρρας μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, εκπρόσωπος των δημοσιογράφων. Οι δηλώσεις τους:

Ως εργασιακοί εκπρόσωποι της ΕΡΤ3 καλούμε τον πρόεδρο της ΕΡΤ ΑΕ να ανακαλέσει τις προσβλητικές δηλώσεις του για τους εργαζόμενους αλλά και για τον ίδιο τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα τού οποίου προΐσταται. Ο κ.Ζούλας είπε ότι οι εργαζόμενοι διστάζαμε, δηλαδή ντρεπόμασταν, να ομολογήσουμε ότι εργαζόμαστε στην ΕΡΤ και ότι τώρα όχι μόνο δεν διστάζουμε να το πούμε αλλά πολλοί εξ ημών το δηλώνουμε με υπερηφάνεια. Αυτό για το οποίο ντρεπόμαστε είναι ότι η ΕΡΤ υπάγεται στο Μαξίμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ντρεπόμαστε που δεν αξιοποιείται το αξιόλογο δυναμικό της ΕΡΤ στις παραγωγές.

Ντρεπόμαστε που ο κ.Ζούλας υποτιμά την ΕΡΤ που έχει ιστορία δεκαετιών ποιότητας και πολιτισμού. Και βέβαια δεν ντραπήκαμε ποτέ να πούμε ότι εργαζόμαστε στην ΕΡΤ γιατί η ΕΡΤ εκπέμπει διαχρονικά τις αξίες του Πολιτισμού. Υπερήφανοι είμαστε για τον αγώνα εργαζομένων και κοινωνίας ενάντια στο “μαύρο”, υπερήφανοι είμαστε όταν υπερασπιζόμαστε με σθένος την ΕΡΤ που ονειρευόμαστε, όταν πετυχαίνουμε μικρές καθημερινές νίκες κόντρα στην ασφυκτική κεντρική γραμμή. Θα είμαστε δε διπλά υπερήφανοι αν αξιωθούμε να απαλλαγούμε με αγώνες από τον κυβερνητικό έλεγχο της ΕΡΤ και θωρακιστεί επιτέλους θεσμικά η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Εργοδότης της ΕΡΤ είναι η κοινωνία.

Οι εργασιακοί εκπρόσωποι της ΕΡΤ3

Νικητόπουλος Στέλιος

Τριανταφύλλου Αλέξανδρος

Δήλωση του Γιάννη Δάρρα

Όταν πριν από εικοσιτέσσερα χρόνια όχι μόνον πέτυχα στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αλλά ήταν πρωτίστως μια δική μου επιθυμία να εργαστώ στην ΕΡΤ, οι κοντινοί μου φίλοι με πήραν τηλέφωνο διερωτώμενοι -χωρίς να μου το πουν ευθέως- αν είμαι αφελής ή τρελός που θα αφήσω τη θέση μου αλλά και τις τριπλάσιες αμοιβές που είχα στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό που δούλευα.

Η τιμή όμως ότι θα εργάζομαι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ήταν τόσο μεγάλη που με υπερηφάνεια το ομολογούσα στις παρέες μου. Και αισθάνθηκα ακόμα πιο υπερήφανος όταν διαπίστωσα πως όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έκαναν το ίδιο μιας και είχαν πλήρη συναίσθηση ότι δεν βιοπορίζονται απλώς από το Δημόσιο αλλά υπηρετούν τον δημόσιο φορέα που προσφέρει ενημέρωση και πολιτισμό. Αισθάνονται τόσο περήφανοι που την υπηρέτησαν για δυο χρόνια χωρίς να παίρνουν ούτε ένα ευρώ γιατί δεν πίστεψαν ποτέ ότι μπορεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση να σβήσει το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Αντιθέτως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αισθανόντουσαν ντροπή για τις διορισμένες διοικήσεις που όχι μόνο δεν είχαν συναίσθηση που τους διόριζαν, αλλά χρησιμοποιούσαν τη θέση τους για να προσλαμβάνουν τα «δικά τους παιδιά» και να την μετατρέπουν σε λιβανιστήρι της εκάστοτε κυβέρνησης που ήταν στην εξουσία.

Αισθανόντουσαν ντροπή όταν σε όλα τα μεγάλα γεγονότα ήταν αυτοί που δούλευαν νυχθημερόν και ο κόσμος τους το ανταπέδιδε με την εμπιστοσύνη του ανεβάζοντας τα ποσοστά τηλεθέασης και ακρόασης και στη συνέχεια οι διορισμένες διοικήσεις τους απαξίωναν ως «κηφήνες» και «ιερές αγελάδες» του Δημοσίου και για αυτό έπρεπε να προσλάβουν και άλλα «δικά τους παιδιά» για να «φτιάξουν» την ΕΡΤ.

Αισθάνονται βαθύτατα προσβεβλημένοι όταν στη χθεσινή παρουσίαση του νέου προγράμματος δεν υπάρχει ούτε μια εκπομπή εσωτερικής παραγωγής από υπαλλήλους της ΕΡΤ.

Οι χθεσινές αναφορές του προέδρου της ΕΡΤ στους εργαζόμενους της είναι απαξιωτικές και προσβλητικές. Όχι γιατί η ΕΡΤ είναι οι εργαζόμενοι της. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν ανήκει ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στις διορισμένες διοικήσεις, ούτε στους εργαζόμενους της. Ανήκει στον κόσμο που την χρηματοδοτεί με το ανταποδοτικό τέλος στους λογαριασμούς του ρεύματος από το υστέρημα του και οι εργαζόμενοι της  θα προσπαθούμε να του το ανταποδίδουμε, πάντα υπερήφανοι που εργαζόμαστε στην ΕΡΤ.

Γιάννης Δάρρας

Εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ

Κυρίως όμως υπερήφανος εργαζόμενος της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *