«Σήμερα όλοι οι Έλληνες πολίτες είμαστε ‘’Ιωάννα Κολοβού΄΄ πριν έρθει και η σειρά μας». Το κείμενο που αναδημοσιεύσουμε και εμείς βρήκε ευρεία ανταπόκριση στα Κοινωνικά δίκτυα και έγινε απαρχή για ένα ευρύ κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στη δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού. Έχασε το σπίτι της από “κοράκια” των τραπεζών και των ληστρικών επιτοκίων. Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν καλέσει την ΕΣΗΕΑ να σταθεί δίπλα στη δημοσιογράφο, μαθαίνουμε πως θα γίνει έφεση, πως γίνονται προσπάθειες να συγκεντρωθεί το ποσό του δανείου. Ωστόσο για το σωματείο των δημοσιογράφων δεν αρκεί να στείλει έναν δικηγόρο συμπαραστάτη στην ΄έφεση, ούτε να αρχίσει να μαζεύει χρήματα για ένα μέλος του. Το σωματείο οφείλει να οργανώσει την άμεση αντίδραση των δημοσιογράφων ενάντια στην έξωση, να καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη, για να ακυρωθεί η δόλια πράξη της έξωσης.
Διαβάζουμε το μήνυμα του Παύλου Φραγκιαδάκη:
Την Τρίτη 14/06/2022 η κ. Ιωάννα Κολοβού, χαμηλοσυνταξιούχος δημοσιογράφος (700 ευρώ) με σημαντικά προβλήματα υγείας, υπέστη μια από τις πιό βάναυσες μορφές βίας και μια τεράστια αδικία με ευθύνη και της Πολιτείας, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ειδοποιήθηκε, μέσω Δικαστικού Επιμελητή, ότι πρέπει εντός 3 ημερών να εγκαταλείψει το μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο, την κύρια κατοικία της, όχι μια βίλλα, αλλά ένα λαϊκό διαμέρισμα 50 ετών.
Στο διαμέρισμα διαμένει η ίδια, μαζί με τον γιό της (μονογονεϊκή οικογένεια), ο οποίος επίσης έχει πρόβλημα υγείας, καθώς είναι στο φάσμα του αυτισμού. (Πρόσφατα ο Δημήτρης Παπανικολάου, παλαιός αθλητής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, ανέδειξε αυτό το πρόβλημα υγείας.)
Η Ιωάννα , απο το 2000 έως το 2011 πλήρωνε για χρόνια τις δανειακές της υποχρεώσεις από πιστωτικές κάρτες, με αισχροκερδή και τοκογλυφικά επιτόκια. Το 2011 δέχτηκε, κατόπιν δολίων πιέσεων της Εθνικής Τράπεζας, να λάβει ένα δάνειο συγκέντρωσης οφειλών περίπου 15.000 ευρώ. Μετά το 2011 συνέχισε να πληρώνει σημαντικά ποσά, επίσης με αισχροκερδή και τοκογλυφικά επιτόκια. Πλήρωσε όλα αυτά τα χρόνια, ποσά μεγαλύτερα του κεφαλαίου και της νόμιμης οφειλής της. Κάποια στιγμή δεν είχε πλέον την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσει να πληρώνει.
Ως έντιμη και συνεργάσιμη δανειολήπτης έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες να βρεί εξωδικαστική και ‘’βιώσιμη λύση’’ αποπληρωμής των νόμιμων οφειλών της, χωρίς αποτέλεσμα. Η τράπεζα επέτυχε την έκδοση Διαταγής Πληρωμής, με δανειακή σύμβαση που εν γνώσει της περιείχε παράνομους και καταχρηστικούς όρους, όπως έχουν κριθεί από τα Ελληνικά Δικαστήρια και για ποσό στο οποίο εμπεριέχονται ανύπαρκτες οφειλές, σημαντικού ύψους. Μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί στις αυξημένες αμοιβές για νομικές υπηρεσίες εξειδικευμένων δικηγόρων σε ζητήματα τραπεζικών δανείων, δεν προχώρησε σε καμμία νομική ενέργεια (Ανακοπή – Εφεση) με αποτέλεσμα η αρχική Διαταγή Πληρωμής να γίνει αμετάκλητη και τελεσίδικη.
Συνέχισε όμως τις αγωνιώδεις προσπάθειες της για εξεύρεση εξωδικαστικής ‘’βιώσιμης λύσης’’, αλλά συνάντησε κλειστές πόρτες και προσχηματικές έως και εκβιαστικές προτάσεις, ανέφικτες να υλοποιηθούν. Η Εθνική τράπεζα, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε, σκοπό είχε την αρπαγή της κατοικίας της και όχι την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.
Ζητάμε απλά και μόνο τα αυτονόητα, δηλαδή: 1. Γνωστοποίηση του προβλήματος και άμεση παρέμβαση, από την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και την Εθνική Τράπεζα, για διακοπή της έξωσης έως ότου βρεθεί λύση.
2. Ακύρωση του πλειστηριασμού.
3. Επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση.
4. Νομικός επανέλεγχος (αναψηλάφηση) της υπόθεσης για πιθανές ευθύνες, λάθη ή παραλήψεις της Δικαιοσύνης.
Παύλος Φραγκιαδάκης -Οικονομολόγος- Διαμεσολαβητής (Μαζί της η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών) –