Η Διεθνής Δημοσιογραφική ‘Ενωση IPI για την αγωγή στελέχους της Ελληνικός Χρυσός εναντίον του alterthess

Tην αγωγή SLAPP που δέχεται το Alterthess και προσωπικά η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη από στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός αναδεικνύει με καταγγελία της η διεθνής δημοσιογραφική Ένωση IPI (International Press Institute) τονίζοντας πως η ανάγκη για μία ευρωπαϊκή οδηγία προστασίας των δημοσιογράφων από περιπτώσεις SLΑPP (Strategic Lawsuits against Public Participation) είναι επιτακτική.Μάλιστα σε tweet της Ένωσης IPI αναφέρεται πως πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση SLAPP στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μικρό ανεξάρτητο Μέσο στην Ελλάδα. Είναι η δεύτερη φορά που η IPI παρεμβαίνει σε ζητήματα στοχοποίησης δημοσιογράφων την τελευταία εβδομάδα μετά την επιχείρηση δυσφήμισης της Ίνγεμποργκ Μπέουχελ από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Η IPI έχει δημοσιεύσει την καταγγελία της στην παγκόσμια πλατφόρμα “Mapping Freedom”, όπου καταγράφονται περιπτώσεις παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Ελλάδα: Στέλεχος μεταλλευτικής εταιρείας χτυπά ανεξάρτητο μέσο με αγωγή SLAPP» αναφέρει μεταξύ άλλων το ιστορικό της υπόθεσης καθώς και ότι η αγωγή έχει χαρακτηριστεί πλέον SLAPP από διεθνείς οργανισμούς ενώ παράλληλα αναφέρεται στην ανακοίνωση της  ΕΣΗΕΜΘ που εκφράζει την υποστήριξή της λέγοντας ότι πρόκειται για μια «απόπειρα να απειληθεί με οικονομική και επαγγελματική εξόντωση»  το μέσο και η δημοσιογράφος όπως και ότι «ενέργειες όπως αυτή υπερβαίνουν τη διάσταση της ατομικής αντιδικίας και αποτελούν απειλή κατά της δημοσιογραφικής έρευνας και της ελευθερίας του Τύπου».

Το ιστορικό της υπόθεσης από την IPI

«Στις 19 Οκτωβρίου 2021, το ελληνικό ανεξάρτητο μέσο Alterthess και η δημοσιογράφος του Σταυρούλα Πουλημένη έγιναν αποδέκτες με αγωγή SLAPP από  ένα στέλεχος ελληνικής μεταλλευτικής εταιρείας, εξαιτίας της δημοσιοποίησης της ποινικής καταδίκης του από  το μέσο. Το συνεργατικό δημοσιογραφικό site, που καλύπτει ειδήσεις της Θεσσαλονίκης, μηνύθηκε από τον Ευστάθιο Λιάλιο, στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός. Στην αγωγή, ο Ευστάθιος Λιάλιος ζήτησε 100.000€ ως αποζημίωση για ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα στις 27 Οκτωβρίου 2020, με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών του δεδομένων κατά τη δημοσίευση της ποινικής του καταδίκης. Η αγωγή επίσης απειλεί την Στ. Πουλημένη με κράτηση σε περίπτωση μη εκτέλεσης της όποιας αποζημίωσης.

Το άρθρο, με τίτλο «Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στη Β. Χαλκιδική», ανέφερε την πρωτόδικη καταδίκη του Ευστ. Λιάλιου και ενός συναδέλφου του, τότε Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός, για τη συστηματική μόλυνση των υδάτων με βαρέα μέταλλα από πλευράς της εταιρείας, που προκάλεσαν υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Εκείνη την περίοδο, ο Ευστάθιος Λιάλιος ήταν τομεάρχης των μεταλλείων της Ολυμπιάδας στη χερσόνησο της Χαλκιδικής. Οι δύο καταδικάστηκαν με αναστολή για αποτυχία στην εποπτεία και έλεγχο της μόλυνσης επιφανειακών υδάτων στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι, καθώς και για τη μη αναφορά της μόλυνσης στις αρμόδιες αρχές. Η αρχική ετυμηγορία δόθηκε από το Πρωτοδικείο Πολυγύρου και βασίστηκε στα στοιχεία που προσκομίστηκαν από την τότε διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη και την τοπική Επιθεώρηση Μεταλλείων μαζί με πολυσέλιδα πορίσματα. Την 1η Σεπτεμβρίου 2021 το Εφετείο Θεσσαλονίκης επικύρωσε την απόφαση. Και οι δύο δίκες ήταν ανοιχτές χωρίς περιορισμούς ως προς τη δημοσιότητά τους. Η αγωγή κατατέθηκε από τον Ευστ. Λιάλιος ένα χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου άρθρου» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της IPI.

πηγή: https://alterthess.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *